Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Врътнаха Танов на бавен огън

Аз съм човек, който си държи на името и на авторитета. Аз искам да се разхождам и да гледам хората в очите. Значи или той (Бойко Борисов - б. ред.) осуетява и да престанат с тез измишльотини, или аз си тръгвам, във вторник излизам и казваме нещата от А до Я с истинските им имена.
Това са думи на митническия шеф и бивш директор на ГДБОП Ваньо Танов, изречени в телефонен разговор между него и финансовия министър Симеон Дянков миналата година. Записът беше оповестен в началото на януари т.г. , а в сряда (26 януари) Танов потвърди, че той е автентичен. Това стана по време на изслушването му в Комисията за вътрешен ред и сигурност в НС. В същото време той определи тиражираните телефонни обаждания между него и премиера Бойко Борисов, заместник-финансовия министър Владимир Горанов и депутатката Менда Стоянова като фалшифицирани.
Шефът на митниците явно се пече на бавен огън, подклаждан от най-високите върхове в държавата. И по тази причина се изметна от най-ценното си качество, заради което неговите бивши подчинени от ГДБОП някога бяха готови да влязат и в огъня - достойнството си. В рамките на двадесет дни Танов падна стремително от почетния пиедестал и се срути под него, поддавайки се на нечий невероятен натиск да намери начин за замитане под килима на скандала около нерегламентираното му подслушване.
Нека припомним в каква обществена среда се появиха първите записи - след няколко шокиращи изказвания на премиера Бойко Борисов, че е нормално превантивно да бъдат подслушвани министри и висши чиновници. Повод за тях бяха промъкналите се слухове, че спецслужбите контролират разговорите на шефа на митниците Танов, на финансовия министър Симеон Дянков и на други държавни служители. Всичко това се случи в края на миналата година.
Още тогава премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов са били наясно, че източникът на слуховете е някой от ДАНС, както се оказа напоследък. Те обаче хвърлиха много усилия, за да пренасочат вниманието на обществото към обичайния заподозрян - МВР, и по-точно към специализираната дирекция Оперативни технически операции. И докато обществото се ровеше в технологичната и законовата страна на темата за подслушването, агенцията, която по нареждане свише слуша голяма част от средния и висшия ешелон в управлението на държавата, остана покрита.
Това стана ясно от изявлението на бившия агент от ДАНС Росен Миленов в Шоуто на Слави миналия петък (21 януари). Той каза следното: Напуснах ДАНС през 2010 г. по собствено желание, въпреки предлаганата ми шеметна кариера и в знак на протест срещу въведения от г-н Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи, стил службите да изпълняват поръчки за съсипване на хора, неудобни на властта. Като юрист аз съм убеден, че това, което извършват управляващите, е злоупотреба със закона и използват държавата в частна полза... В последния месец във връзка с разразилите се скандали, в което беше въвлечено цялото общество, аз съм длъжен и убеден да кажа и да информирам обществото за следното нещо: премиерът на Република България г-н Бойко Борисов и вицепремиерът г-н Цветан Цветанов излъгаха публично целия български народ. Сега те са на път да излъжат и нашите европейски и атлантически партньори. Като дългогодишен служител съм прилагал всички оперативни способи и средства и затова заявявам най-отговорно - имам причини да твърдя, че разговорите, записани с гласа на премиера г-н Борисов и останалите участници във властта, не са манипулирани откъм съдържание.
Бившият спецагент Миленов има репутация на юридически и икономически образован служител на ДАНС, където той постъпва, премествайки се от ГДБОП през лятото на 2007 година. Тогава антимафиотската служба е подложена на невероятен натиск от страна на ръководството на МВР и от кабинета на тройната коалиция заради серия от разкрития за съпричастност на представители на властта в корупционни отношения, за нерегламентирани връзки с криминални лица, за разпъване на чадър над сивата икономика... По тази причина шефът на службата Ваньо Танов издържа до средата на юли и напусна, като обясни мотивите си: Причините, по които напускам системата, са напълно изчерпаните възможности да се работи, но не по вина на колегите в самата дирекция. Правоохранителната система е пропиляла възможностите си да работи в интерес и в полза на обществото, каза Танов в прословутото си прощално писмо.
Междувременно в резултат от натиска върху антимафиотите дирекцията бе забита под шапката на Главна дирекция Криминална полиция. Разбит е един от основните й сектори - Стокова контрабанда, сред чиито служители е бил и Росен Миленов, който избира попрището на агент в новосформираната ДАНС. Според неофициална информация в агенцията Миленов продължава да работи по икономическата престъпност, а през март миналата година е ангажиран и по разработката срещу Ваньо Танов, бившия му шеф. Според самия Танов той разбрал, че е подслушван чак през май м.г., при среща с премиера Борисов. Предполага се обаче, че тогава Танов просто е получил потвърждение за контрола, упражняван върху него, за който са го предупредили негови бивши служители, сега агенти в ДАНС. А Миленов е напуснал агенцията, след като разбрал за разработката срещу Танов, уж срещу контрабанда, но всъщност за да се чадъросват контрабандни канали.
Линията на поведение на бившите бопаджии в ДАНС и тази на разработвания митнически шеф съвпадаха до момента, когато в записите цъфна и премиерът Борисов. Това направи битката, която досега се водеше между Танов и вицепремиера Цветан Цветанов, още по-тежка и надскочи силите на митничар №1.
Чест му прави все пак, че направи последен опит за съпротива и разкри как е бил вкаран в сценарий на службите за дискредитация на сина му и съответно за психологическа атака срещу самия него. Разполагам с документи, че е изготвен психологически портрет на сина ми и предполагам, че той е направен от службите и е изнесен от тях по същия начин, по който и СРС-тата, обяви в сряда (26 януари) Танов. Аз съм директор на митниците за известно време, но баща за цял живот и ще си търся правата. Бил съм 25 години служител в МВР, знам как и от кого се изготвят психологически портрети. На мен ми представиха тези документи в една сряда, в петък трябваше да се случи събитие - госпожа, живееща в блока, да звънне по телефона и да каже: Тука има едни цигари. Те трябвало през нощта да му ги сложат, обясни Танов начина за дискредитация на сина му с подхвърлени контрабандни цигари. И обяви, че ще подаде жалба в прокуратурата за действията на МВР срещу сина му и срещу самия него.
Логичният ход на подложения на тежка психопреса баща и шеф на митниците бе да си подаде оставката. Неофициална информация сочи, че той е имал такова намерение още когато пламва скандалът. Жестът му обаче щеше да се изтълкува като потвърждение на всичко казано и неказано в прословутите записи. Жест, който иначе изправя управляващите пред такова изпитание, в сравнение с което дори един вот на недоверие ще им се стори детска игра. Въпросът е колко време Танов ще издържи на шиша...

Facebook logo
Бъдете с нас и във