Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСЯКА МУТРА - БОЕЦ НА ИСЛЯМА

Вместо да се хвали, ръководството на Национална служба Полиция да обясни защо двама от опасните терористи са арестувани едва на 5 срещу 6 май, след като отдавна са известни на МВР като извършители на общо повече от 70 леки и тежки криминални прес
Ако МВР беше Академия за ораторско майсторство и раздаваше награди, за месец май призът за най-кратко и най-драматично описание на събитие трябваше да бъде връчен на комисар Валентин Николов, заместник-директор на Главна дирекция Борба с организираната престъпност. В понеделник сутринта (7 май) пресцентърът на МВР покани криминалните репортери на брифинг със следното лаконично съобщение: Уважаеми колеги, при специализирана полицейска операция на служители от ГДБОП-НСП са задържани незаконно притежавано оръжие и боеприпаси. Подробности ще научите на пресконференция от 15.30 часа в ГДБОП. Очакваме ваш екип.
Точно в уречения час заместник-шефът на антимафиотите влезе във ведомствената зала, на един дъх описа драматичните събития, разиграли се в нощта на 5 срещу 6 май (събота срещу неделя), и си отиде. Като на изпроводяк подхвърли, че осуетеният атентат бил насочен срещу добре известна публична личност.
Цялото мероприятие продължи точно 15 минути, а двайсетината криминални репортери останаха много сериозно стреснати от чутото, но... изпаднали в професионален ступор от категоричното нежелание на комисар Валентин Николов да отговори дори на един от зададените му въпроси. Ето защо т. нар. ресорни журналисти посветиха остатъка от работния си ден - понеделник, в изтощително смукане на пръсти, след което в медийното пространство се появиха дописки, озаглавени по суперсензационен начин: Задържат бомбаджии с визитка на Джихад!, Хващат терористи с боен арсенал, Крадец носи бомби с визитки Джихад, Трима терористи готвели джихад и т. н.
Колкото до смисловия пълнеж на тези дописки, в него нямаше абсолютно нищо, което до момента да не се е случвало в България поне по десетина пъти на година и което да оправдава появата на цитираните заглавия. С изключение на една пачка картончета с размерите на визитни картички, върху които от едната им страна е изписана думата Джихад на латиница, а от другата - цитат от религиозна книга, изографисан с български и арабски букви.
Разкрития и арести
Според сбития до невъзможност разказ на комисар Валентин Николов разработката на терористичната група е започнала преди около месец по сигнал, че се готви бомбен атентат. Случаят е възложен на антимафиоти от сектор Контратерор, които, след серия успешно проведени оперативно-издирвателни работи, успяват да идентифицират тримата опасни атентатори и (в нощта на 5 срещу 6 май) да ги арестуват по възможно най-тихия и мирен начин.
Финалната фаза на операцията е проведена светкавично. Най-напред, на излизане от блок в столичния ж. к. Христо Смирненски, където държи апартамент под наем, е задържан 29-годишният автомонтьор Мирослав Горанов от Кърджали. А минута-две по-късно са оковани и двамата му съзаклятници от София - 30-годишният Николай Илиев и 20-годишният Божидар Несторов, които кротко чакат своя ортак в лек автомобил Мерцедес.
Атрибутите на заподозрените
По време на последвалите обиски в колата антимафиотите откриват огнепроводен шнур, два капсулдетонатора със закрепени за тях жици и сиво пластично вещество. От жилището на Мирослав Горанов са иззети огнепроводен шнур и капсулдетонатор, а от апартаментите на Николай Илиев и Божидар Несторов - боен пистолет Аркус със заличени номера и боеприпаси за него, три пресовки от т. нар. артилерийски гръм, много мобилни телефони и приспособления за отключване на врати на автомобили и жилища.
Екзотичните визитни картички
според които тримата борци за религиозни права и свободи са членове на неспоменаваната никъде и по никакъв повод досега радикална ислямистка организация Джихад, са собственост на Мирослав Горанов. Този факт, поне по време на пресконференцията в ГДБОП на 7 май, прозвуча някак естествено, тъй като това лице е родом от гр. Кърджали, където виреят какви ли не правозащитни, етнически и религиозни настроения.
В частност обаче най-вероятно става дума за някакво доста... извратено чувство за хумор, защото в обикновеното си битие Мирослав Горанов е банален криминален престъпник. От 1995 г. насам той е почти денонощно в полезрението на полицията, защото е регистриран за четири грабежа, девет кражби, две измами, унищожаване на чуждо имущество (на няколко пъти), хулиганство и използване на подправени документи за самоличност.
Кой-кой е в престъпното трио
По време на разработката срещу тримата терористи антимафиотите са установили, че лицето Мирослав Горанов умишлено е унищожил собствените си документи за самоличност, но кога и по какви причини е настъпило неговото прераждане от обикновена мутра във възвишен религиозен боец остава пълна загадка. Не само за медиите и широката общественост, но и за самите органи на реда.
Според добре осведомени източници на Параграф 22 напоследък Горанов се е преквалифицирал и е започнал да си вади хляба с доста по-сериозни престъпления - пласиране на взривни вещества и на фалшиви пари, незаконен хазарт и сводничество. А това може да означава само едно: джихадските визитни картички са най-елементарен рекламен трик, чрез който той вдъхва доверие у потенциалните си клиенти.
Не по-малко делнично (за българската съдебна действителност) звучи биографията и на баткото в престъпното трио: 30-годишния Николай Илиев. По данни на МВР досега той е осъждан два пъти на ефективен затвор за кражби - през 1997 г. и през 2004 г., но на пресконференцията в понеделник (7 май) изобщо не стана дума колко време Илиев е прекарал зад решетките и дали въобще е лежал в затвора.
Този пропуск, колкото и да е несъществен, е много показателен за новата медийна политика на ГДБОП. Тази служба е на подчинение на Генералната дирекция на полицията, и на нейната водеща структура - Националната служба на полицията. Та тази нова политика на ГДБОП би могла да бъде обобщена само с едно изречение: публично достояние става само онова, което е удобно на тримата големи: полицай № 1 - главен комисар Валентин Петров, главния секретар на МВР - главен комисар Илия Илиев, и вътрешния министър Румен Петков. По всички останали теми всички мълчат - под страх от скоропостижно пенсиониране или някаква друга мярка за затягане на дисциплината.
Така че на пресконференцията в понеделник най-важният въпрос, на който заместник-директорът на ГДБОП Валентин Николов не пожела да отговори, е следният: По чия вина терористът Николай Илиев е на свобода, след като е регистриран и разследван за 53 криминални престъпления - пет грабежа, два взломни обира, едно изнудване, една кражба на автомобил и... 44 други кражби?
А престъпната самоличност на последния участник в т. нар. терористична група - Божидар Несторов, бе описана от комисар Валентин Николов само с едно изречение: Той е с чисто криминално минало, след което пресконференцията бе разтурена. За да не се стигне, естествено, до ключовия въпрос: Как се казва известната личност, взета на мушка от тримата бандити?, чийто отговор с един замах би могъл да развали отличното настроение от поредния принос на МВР в битката срещу тероризма. Не за друго, а защото арестуваните мутри май въобще не са имали идея да организират атентат срещу когото и да било. Просто антимафиотите са ги хванали в крачка, а някой е решил да вдигне летвата на собственото си самочувствие с още едно деление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във