Параграф22 Weekly

НСО на дузпата

Всяка власт - със собствена охранителна фирма!

Кармично прераждане на някогашните СИК и ВИС-2 в държавни структури за охрана

S 250 274a12d4 90ee 45c9 be6c 5a80ea51f56b
S 250 2ad789b6 9b10 472b bfce 0ab9f01dcfe3

В държавата настъпи пълна лудница, след като в публичното пространство бяха тиражирани снимки на спящия - неглиже и напряко в широка спалня - премиер Бойко Борисов, на чекмедженце, натъпкато с пари и кюлчета злато, на нощно шкафче с пистолет отгоре.

Сюжетът на снимките предизвика извънреден брифинг, на който премиерът обвини... всички свои опоненти в отпушване на компроматна война. Като че ли, докато той е отмарял, някой е седял на входа и е продавал билети на кандидат воайорите. Запазвайки, естествено, ложата за най-отбраните гости - президентът Румен Радев, лидерите на БСП и ДСБ, бившият хазартен бос Васил Божков, бившият най-верен другар Цветан Цветанов, бившият банкер Цветан Василев...

 

Прекият ефект от скандала със снимките удари най-напред едно от силовите ведомства, чиито крака отдавна се клатят - Национална служба за охрана. След тиражирането на снимките, част от които изчезнаха и от онлайн изданията, и от социалните мрежи с подозрителна бързина, стана ясно, че в НСО започва вътрешна проверка. Целта й е очевидна - кой е проспал влизането, шетането и излизането на папарака.

Според онова, което си мислим, че знаем, снимките са от спалнята на премиера в резиденция "Бояна" - вила "Секвоя". Близките до властта медии веднага поставиха диагнозата: това е опит за държавен преврат с участието на НСО, а кадрите са доказателство, че сигурността на Бойко Борисов е компрометирана.

"В отговор на тиражирани в медийната среда твърдения, категорично заявяваме, че в нито един момент сигурността на министър-председателя на Република България не е била компрометирана! Незабавно е възложена и вече е в ход служебна проверка", отвърнаха от НСО, но всуе.

Ситуацията около НСО се очертава като изключително тежка. Това иде на фона на последните промени в Закона за МВР, според които вътрешното министерство получи разширени права да охранява цялата държавна администрация, включително премиера, президента, представители на съдебната власт, НАП, митниците, главния прокурор. И за НСО всъщност остава грижата само за президента - поне докато той се казва Румен Радев. След него кой ще охранява наследника му - един Господ и управляващите знаят. 

Що се отнася до главния прокурор Иван Гешев, той може да бъде спокоен. За неприкосновеността и живота му, според последните промени, може да се грижи МВР, на което той е цар и господар. Макар че засега Гешев разчита на бодигардовете си от Бюpoтo пo зaщитa - звено, което е под негово лично разпореждане. Тоест - Гешев си има собствена структура за охрана - факт, който обяснява заявената тези дни негова категорична позиция, че който го е страх от вълци, не ходи в гората.

Всъщност, от същата луксозна услуга могат да се ползват всички прокурори и следователи, за които грижи вече ще полага и МВР. Февруарските промени в Πpaвилниĸa зa пpилaгaнe нa Зaĸoнa зa зaщитa нa лицa позволиха на бюрото да охранява заcтpaшeни пpoĸypopи и cлeдoвaтeли. Естествено, пръв на опашката се нареди Обвинител № 1, който сподели тези дни, че срещу него има няколко заплахи за живота му. Като най-зловещия "артефакт" била негова снимка с дупки от куршуми - нещо като старателно употребена мишена за стрелбище.

Най-смешното е, че свидетелството за заплахата срещу Гешев била предадена на МВР, да провери случая и да разкрие извършителите. Така че МВР се очертава като бъдеща охранителна фирма на изпълнителната власт, а премиерът Бойко Борисов по силата на закона най-сетне ще си върне забравеното амплоа да е шеф на компания за бодигардове.

Донякъде се връща и интригата от 90-те години на миналия век, когато в началото на частния охранителен бизнес имаше две конкурентни фирми. Въпрос на лични пристрастия е да се определи само дали Бюрото за защита на Гешев ще е ВИС-2. За другата е ясно.

Що се отнася до бъдещето на президентската НСО, най-добре е Румен Радев да потърси съдействие за охраната си от руската ФСБ. А бъдещият "нов" политик, току що разведеният с ГЕРБ Цветан Цветанов, най-вероятно ще ползва услугите на ЦРУ, защото точно този сегмент на Сикрет сървис няма право да работи зад граница. Освен, ако не е пристигнал със самолета на президента Тръмп.

Така всичко ще си дойде по местата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във