Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСИЧКИ СМЕ ЗА ВРЪЗВАНЕ ІІ

Преди месец и половина, в разгара на предизборната кампания за кметове и общински съветници, Параграф 22 (бр. 40 от 5 октомври 2007 г.) публикува на първата си страница най-дългия текст под снимка в най-новата история на българския печат, който започва горе-долу така:
Мутри, подсъдими, травестити, педофили, алкохолици, кредитни милионери, мегаломани, обикновени луди и т. н. С две думи сбирщина, която човек може да види само на две места: по време на предизборни кампании за кметове и общински съветници, а след това - в прясно конституираните общински съвети и директорските бордове на общинските фирми...
Причината, заради която сегашните местни избори заприличаха на тотална политическа и интелектуална порнография поне половин година преди заветната дата 28 октомври, е ясна. Тъй нареченият политически елит, неговите явни благодетели от едрия бизнес и тайните му спонсори от подземния свят атакуваха и превзеха общините и кметствата, водени от една-единствена мисъл: да сложат ръка върху милиардите от европейските фондове и да откраднат колкото може повече. При това те осъществиха намеренията си така, както навремето вандалите влезли в Рим.
Според древните хроники през 455 г. след Христа Гейзерик, крал на вандалите (по онова време те контролирали част от Северна Африка и се препитавали като наемници), решил да се намеси в междуособиците, раздиращи Римската империя. За целта той прехвърлил войските си в Италия и тръгнал към Рим.
Почти под стените на Свещения град Гейзерик сключил споразумение с папа Лъв Първи да не разрушава града и да не избива жителите му, след което вандалските войски влезли в Рим без съпротива. В интерес на истината, кралят на вандалите успял да спази споразумението със Светия отец, но... само донякъде. Тоест - вандалите не сринали Рим до основи и не изклали жителите му до крак, но за сметка на това го плячкосали тотално.
Колкото до Гейзерик, за да докаже, че е повече крал на вандалите и мъж на място, отколкото коронована особа, държаща на думата си, той отвел със себе си вдовицата на заклания император Валентиниан Трети - Лициния Евдоксия, нейните дъщери и стотина-двеста знатни римляни, за които по-късно получил гигантски... откуп.
Е, предизборната кампания и седмицата между първия тур и балотажа на 4 ноември минаха без физическо щурмуване на градове и села, без опразването на мазета и апартаменти, както и без взимането на пленници с цел повишаване на избирателната активност в полза на един или друг кандидат за градоначалник. И това е съвсем естествено, защото дори българските мутри и бизнесмени с екзотични прякори отдавна са разбрали, че в голямата политика работа трудно се върши с размахване на бухалки и зловещо щракане на пистолети.
Точно заради това... помъдряване в отделни случаи (като в Созопол, например) бе възкресена позабравената вече церемония - лъскави джипове и лимузини, пълни с дебеловрати момчета, многозначително обикалят по улиците и площадите на населеното място Хикс и още по-многозначително спират за по минута-две пред домовете и предизборните щабове на основните конкуренти. За разлика от 90-те години на миналия век обаче, щом е трябвало някъде да покажат мускули, същите тези момчета са хвърляли през вратите и прозорците на непослушните избиратели не самоделни и фабрично произведени бомби, а... пачки с пари. И са предупреждавали хората, че ако не пуснат правилната бюлетина, няма да им трошат коленете и главите, а ще има... връщане на раздадените аванси с лихвите.
Дали някой някога ще се осмели да огласи истината за задкулисните сделки, сключени в навечерието на тазгодишните избори за кметове и общински съветници, можем само да гадаем. Според самопризнания на някои партийни активисти, направени - естествено с половин уста - за купуването на гласове през септември и октомври са били похарчени цели 200 млн. лева.
Дали тази колосална (но само на пръв поглед) сума е вярна никога няма да стане известно. Но че определени партийни и бизнес кръгове са инвестирали изумителни количества пари в избирането на определени кметове и общински съветници е факт, който не подлежи на никакво съмнение.
И накрая един съвет: ако депутатите от управляващото мнозинство в 40-ото Народно събрание милеят за европейската съдба на милата ни татковина, те трябва да променят нормативната уредба така, че нито едно лице с висящо дело за престъпление от общ характер да няма право да се кандидатира за президент, депутат, кмет или общински съветник. Всичко останало е вятър и мъгла. А защо е наложителна тази промяна си личи от останалите три дописки на страницата. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във