Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСИЧКИ СЪДИИ - НА ПУЦ* ПО КУРАЖ!

Колкото и да иска човек да проумее действията на някои слуги на Темида, това просто... няма как да се случи. И то по вина на самите магистрати, способни да сътворят какви ли не чудеса, само и само да бъдат посочени с пръст и заклеймени.
За никого вече не е тайна що за персона е Младен Михалев-Маджо, с кои хора е въртял бизнес и бухалки през последните 13-14 години и благодарение на чие покровителство днес той е изключително преуспяващ честен частник. Мнозина сигурно още помнят, че от четири-пет месеца два съдебни състава - по делото за убийството на Милчо Бонев-Бай Миле и по процеса срещу Големия и Малкия Маргин - правят безуспешни опити да докарат Маджо в залата и да го разпитат като свидетел.
Ако обикновен човек дръзне да разиграва така правосъдието, случката неминуемо ще му се случи: той ще бъде обявен за национално издирване, ще бъде открит и окован, след което ще бъде глобен за неуважение към съда.
Е, преди десетина дни на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд най-сетне й писна да бъде разигравана. На 20 март тя категорично отхвърли молбата на Маджо да бъде разпитан по делото за убийството на Бай Миле чрез видеоконферентна връзка и отсече: или Михалев идва в залата доброволно, или ще бъде обявен за международно издирване чрез Интерпол.
И... чудото се случи. В началото на седмицата адвокатите на Маджо благоволиха да известят обществеността, че клиентът им е получил призовката си - чрез специално упълномощено лице, и на следващото заседание по делото (в средата на май) ще благоволи да застане пред съда.
Не такова поведение обаче демонстрираха други двама колеги на съдия Крънчева, които бяха принудени да отложат делата си по причини, нямащи нищо общо с Наказателнопроцесуалния кодекс или с общоприетите представи (колкото и превратни да са те) за независимостта на съдебната власт.
Пръв даде тон за песен председателят на 11-и състав на Наказателното отделение на Софийския градски съд, който отсрочи делото срещу червения депутат Иван Даков. Според предварителния график на СГС заседанието трябваше да започне на 27 март (вторник), точно в 9. 00 часа. И наистина, в уречения ден и час в залата се оказаха абсолютно всички, които трябваше да застанат пред съда - обвинение, свидетели, вещи лица и... цяла глутница репортери.
Единствената липсваща персона бе адвокатката на подсъдимия Даниела Доковска, която по същото време претакаше кусурите в проекта на новия Закон за съдебната власт на дискусия, организирана от Американската агенция за международно развитие (USAID).
По силата на каква логика адвокат Доковска е решила, че участието й в тази раздумка е по-важно от нормалната работа на съда и делото срещу червения депутат Иван Даков, е ясно: тя от години се занимава с нормотворчество и присъствието й на подобен форум е повече от задължително.
По силата на каква логика обаче председателят на 11-и наказателен състав на СГС е преценил, че заради участието на Даниела Доковска в дискусията трябва да провали заседанието е повече от странно. Едно, че по закон всеки водещ адвокат е длъжен да осигури свой заместник в случай на нужда. И второ, защото колкото и жизненонеобходима да е изявата на Даниела Доковска на дискусията, подобни форуми не са сред уважителните причини, поради които участниците в едно дело имат право да отсъстват.
Също във вторник (27 март), но по обед, без да има ни най-малко желание, пресаташето на Софийският градски съд произведе... новината на месец март: във връзка с предстоящите избори за евродепутати Седми състав от Наказателно отделение на Софийски градски съд отсрочи съдебното заседание по дело № 733/05 (срещу фондация Бъдеще за България и Елена Костова) от 17 април 2007 г. за 11 юни 2007 г. от 9.00 часа.
Както е известно, бившата премиерша Елена Костова е подсъдима за укриване на данъци в големи размери и за документно престъпление заедно с главната счетоводителка на фондацията. Но скандалът, заради който бе разпространено споменатото съобщение, избухна по друг повод.
На 3 октомври 2006 г., в разгара на кандидатпрезидентската кампания, бившият премиер и сегашен лидер на ДСБ Иван Костов бе призован като свидетел по делото срещу съпартиеца си Атанас Атанасов, образувано за прословутия корупционен доклад от 1999 година. След като излезе от залата, Иван Костов изрази съмнения относно обективността на съда и се аргументира по следния начин: поредното заседание по делото срещу съпругата му Елена нарочно било насрочено по време на предизборната кампания, защото така щял бъде дискредитиран десният кандидат Неделчо Беронов.
Седмица по-късно (на 9 октомври) 7-ми наказателен състав на Софийския градски съд се събра по делото срещу Елена Костова. Тогава неговият председател толкова се вбеси от изказванията на Костов, че реши да му докаже кой командва парада. За целта магистратът призова Иван Костов като свидетел и го застави в съдебната зала да обясни какво е имал предвид.
На 24 януари 2007 г. знаменателният диспут наистина стана факт, но честта на Темида така си и остана - незащитена. Нещо повече - онзи ден, сякаш да потвърди съмненията, че моралният победител в януарския дуел е Иван Костов, председателят на 7-ми състав предвидливо отсрочи делото срещу Елена Костова и заобиколи вероятността отново да бъде заподозрян в партийно-политически интриги.
По принцип изборите за евродепутати са на 20 май, а предизборната кампания стартира месец по-рано, т.е. на 20 април. Така че не би трябвало да има никакви пречки заседанието по делото срещу Елена Костова да мине и да замине на предварително обявената дата - 17 април.
В частност обаче на Параграф 22 му бе обяснено, че отсрочването на делото е съвсем обяснимо, тъй като председателят на съдебния състав по никакъв начин не желаел отново да подлага институцията на публични унижения. След което ни бе зададен въпросът: Какво щяхте да направите вие, ако бяхте изпаднали в подобна ситуация?
Ако трябва да бъдем откровени, шефът на 7-ми наказателен състав на СГС сигурно е прав, но... за себе си. От гледна точка на независимостта на съда обаче неговата постъпка трудно би могло да бъде описана по друг начин освен като презастраховане. И то не как да е, а чрез... най-обикновено навеждане на по-слабия пред по-силния.
Колкото до онова, което ние щяхме да направим, ако бяхме на мястото на въпросния председател на 7-ми наказателен състав на СГС, то със сигурност би изглеждало така: щяхме да си проведем заседанието на 17 април, след което да насрочим следващите три сбирки през десет дни: на 27 април и на 7 и 17 май. Ей така, от любов към спорта и от уважение към закона, пред който отдавна всички трябваше да бъдат равни.

-------------------
* ПУЦ - професионално-учебен център. По времето на социализма всички гимназисти бяха длъжни, едновременно със знанията да усвоят и по един занаят. Най-масови бяха ПУЦ-овете за шофьори, за бръснари и фризьорки, за шивачки и моделиерки, за дърводелци и стругаро-фрезисти.

Доколко делото срещу Елена Костова е допринесло за тоталния провал на десния кандидат за президент Неделчо Беронов отдавна е ясно. По-лошото е, че оттук нататък последователите на Иван Костов може да се размножат като хлебарки, след което отсрочването на делата да се масовизира по най-различни поводи: национални и християнски празници, абитуриентски балове и рождени дни, сватби и кръщенета. Единственият светъл лъч в случая е, че в армията вече не приемат донаборници, така че едноседмичните запои по случай изпращането на новобранците отпадат от списъка с уважителните причини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във