Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСИЧКИ СЪДИИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НА КУРС ПО СЪЧУВСТВИЕ

За да вършат работата си честно, обективно и безпристрастно, ченгетата, следователите, прокурорите и съдиите трябва да са с хладен ум, чисти ръце и горещо сърце. Ако се съди по изключително скромните резултати от досегашното демократично съществуване на МВР и органите на съдебната власт (както и по господстващото положение на мафията във всички сфери на българския политически, икономически и културен живот, разбира се), служителите във вътрешното ведомство и слугите на Темида най-вероятно са с възврели мозъци, с изключително мръсни ръце и сърца като витошки павета.
Последният пример в това отношение се разигра в сряда (4 юли), когато Разградският окръжен съд постанови, че Разградската окръжна прокуратура трябва да изплати на 56-годишната Радка Георгиева обезщетение в размер на 600 лева. По принцип фактът, че едни окръжни магистрати осъждат други окръжни магистрати, е похвален, защото подобни инциденти в България се случват от дъжд на вятър. В частност обаче, ако тази драма се бе разиграла в нормална европейска държава или в САЩ, жената вече щеше да е милионерка, нейният мъчител отдавна щеше да работи като пазач на платен паркинг, а от съответната прокуратура нямаше да остане камък върху камък.
Трагедията на Радка Георгиева започва през 1995 г., когато внезапно я свиват зъби и тя тръгва на лечение в градската стоматологична поликлиника. За зла участ точно в онзи момент животът явно се обръща срещу нея, защото жената попада на професионалист (условно казано), който в предишния си живот или е подковавал коне, или е вадил хляба си като служител на Светата инквизиция.
Година по-късно, изпаднала в тежко недоумение какви ги върши в устата й въпросният стоматолог, Радка Георгиева подава жалба в Районния център по здравеопазване, в която сърцераздирателно описва как докторът без никаква нужда й е извадил цели 16 зъба. По случая е назначена проверка, която констатира, че извадените зъби наистина са 16, но само два от тях дали фира под клещите на стоматолога занаятчия.
През следващите две-три години Радка Георгиева тръгва от врата на врата с твърдото намерение да открие онзи професионалист, който ще възстанови не само способността й да приема твърда храна, но и самочувствието й. Тези нейни опити обаче се увенчават с неуспех, защото всички стоматолози отказват да се заемат със случая и я отпращат с почти едно и също оправдание: Поставянето на зъбна протеза е невъзможно. В устната кухина са налице костни изменения. Уврежданията са трайни, протезирането е много сложно и може да бъде извършено само в клиника с модерни технологии и срещу много пари.
През март 1999 г. жената подава жалба в Разградската окръжна прокуратура, но и тук удря на... камък. Въпреки че по случая е образувано предварително производство, през следващите шест години делото започва да прави странни обиколки между прокуратурата, следствието и съда, който на четири пъти връща обвинителния акт за прецизиране и отстраняване на процесуалните нарушения. В крайна сметка през юли 2005 г. абсолютната давност по случая изтича и наказателното преследване срещу зъбаря е прекратено.
Осем-девет месеца по-късно злощастното разследване срещу т. нар. зъболекар се оказва едно от десетките забавени дела, заради които през юни 2006 г. срещу тогавашната шефка на Разградската окръжна прокуратура Елена Хаджидимитрова е образувано досъдебно производство за престъпление по служба. Въпреки този очевиден факт обаче нейните колеги от Висшия съдебен съвет великодушно решават, че молбата за напускане на Хаджидимитрова трябва да бъде удовлетворена и тя да излезе в пенсия, отнасяйки със себе си един чувал с пари (т.е. обезщетение в размер на 40 000 лева).
Разбирайки кой точно е измъкнал нейния мъчител от дългата (иначе) ръка на закона, в края на март 2007 г. Радка Георгиева завежда дело в Разградския окръжен съд срещу окръжната прокуратура и окръжното следствие по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани. Само след три и половина месеца тя печели съдебната схватка, но... само на хартия. Причината е, че съдията по делото Емил Стоев, обладан от някакво криворазбрано чувство за съсловна принадлежност, взе, че оцени физическите страдания и душевните несгоди, изтърпени от Радка Георгиева през годините, на... 600 лева. Иначе казано - по 300 лв. на калпак или по 25 лв. за всяка календарна година. Хвала! (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във