Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСИЧКИ ЗАТВОРНИЦИ С ТЕЛЕФОННИ КАРТИ

Министерството на правосъдието си е поставило амбициозната задача до 17 април 2008 г. да внесе в Министерския съвет за обсъждане проект за нов Закон за изпълнение на наказанията (ЗИН). В него ще се уредят битовите условия на затворниците. Така например, според проекта, минималната жилищна площ на един пандизчия ще бъде поне 4 кв. метра, а не както е сега 2.8 квадратни метра.
Това означава да се осигурят допълнителни 44 000 кв. м площ, обясни шефът на Главна дирекция на местата за лишаване от свобода ген. Петър Василев. За целта обаче няма да се прави реконструкция на сегашните затвори, а ще се построят поне още два, за които са необходими 880 000 евро. В цената ще влиза не само строежът на сградата, но и всички необходими технически съоръжения и охраната, поясни още Василев и допълни, че България е единствената европейска страна, в която не са изграждани затвори от 80 години. За последното десетилетие в Турция например били построени 70 пандиза.
В бъдеще затворниците ще се ползват и с някои привилегии. Вече няма да има ограничения в броя на писмата, които могат да пращат и получават. Освен това се предвижда и по-свободно използване на телефоните. При постъпването си всеки затворник ще трябва да определи десет души, с които ще говори най-често. На него ще му бъде дадена специална карта за телефон, с която ще може да говори неограничено само с посочените лица.
Ще се въведат и нови пробационни мерки. Осъдените вече няма да се отчитат пред служителите всеки божи ден, а пет пъти в седмицата. Освен това от Министерството на правосъдието предлагат да се въведе т.нар. електронно наблюдение на онези хора, които са осъдени условно или имат наложена пробация. Това ще рече на всичките тези лица да се сложат електронни гривни, които да издават съответните сигнали при някакво нарушения.
Министерството на правосъдието е измислило още нещо във връзка с пробацията - общините да се възползват от осъдените на общественополезен и безвъзмезден труд. Тоест тези хора да им вършат безплатно черната работа, както се казва по друг повод.
Има още едно намерение във връзка с пробацията, но на този етап това е само идея. Според Петър Василев може да се помисли осъдените на пробация да полагат безвъзмезден труд в полза на жертвите на престъпления. Понеже на този етап не е ясно как човек ще реагира, ако нападателят му се върти около него, то това предложение не е залегнало в проекта. Тепърва ще се обсъжда дали тази новост е удачна.
Не на последно място в проекта за нов ЗИН е предвидено да се регламентират публично-частните отношения. Тоест частни търговски дружества да могат да отговарят за доставките на храна в затворите, за здравните заведения, за организирането на различни развлекателни дейности. Според Петър Василев в случая не става дума за изграждането на частен затвор. България все още не е узряла за осъществяването на тази идея. В Европа само във Великобритания има подобни пандизи, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във