Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС БИ ОТБОЙ ЗА ИЗБОРА НА ШЕФ НА СОФИЙСКИЯ РАЙОНЕН СЪД

След като си отдъхна половин месец, Висшият съдебен съвет най-сетне се събра, за да се захване с кадрови въпроси. Но вместо на свежи глави да вземат бързи решения, висшите магистрати зациклиха на заседанието в сряда (14 май), което беше първото за месеца. Тогава част от членовете на съвета незнайно защо бойкотираха избора на председател на Софийския районен съд (СРС). Кандидати за поста бяха съдията в Софийския градски съд Алексей Трифонов и колегата му от СРС Петър Сантиров.
Както вече стана традиция, членовете ограждаха в кръгче името на избраника си, слагаха го в бял плик и го пускаха в прозрачна урна. При преброяването на бюлетините обаче стана ясно, че районният съд... няма да си има шеф.
Деветима души гласуваха за Алексей Трифонов, а четирима за съперника му Петър Сантиров. Една от бюлетините се оказа невалидна, а останалите осем останали непопълнени.
Както е ясно, нужно е поне половината от общо 24-мата членове на ВСС да подкрепят една от кандидатурите. Затова ще се наложи провеждането на нова процедура за избор на председател на СРС.
На съдия Трифонов не помогна дори фактът, че предния ден (вторник, 13 май) осъди на пет години затвор шофьора, който уби шоумена Емил Трифонов-Кембъла на Цариградско шосе на 17 март 2007 година.
Иначе магистратът в черна тога има зад гърба си някои доста тежки дела, които обаче не му носят бонуси засега. Едно от тях е делото срещу небезизвестния Мирчо Циганина, обвинителният акт срещу когото бе внесен в Софийския градски съд на 14 септември 2007 година.
Според източници на Параграф 22 Алексей Трифонов е бил назначен за съдия-докладчик по делото. Както изисква чл.252, ал.1 от НПК, магистратът трябваше да определи дата за процеса до два месеца от внасянето на обвинителния акт. Ако делото е сложно и обемисто, то този срок може да бъде удължен до три месеца. Тоест крайният срок за определяне на дата за старта на процеса е бил на 14 декември 2007 година. Съдията-докладчик Алексей Трифонов обаче не се е съобразил с разпоредбите в НПК и дата за това нашумяло дело до ден днешен така и не е определена. От СГС обясниха, че делото е изключително обемисто (цели 640 страници) и заради това е необходимо повече време.
Колкото до другия претендент за апетитния пост - Петър Сантиров, фактите за него самия са много по-болезнени. А именно - на 14 март 2007 г. тогавашният младши съдия Сантиров по скандален начин беше назначен за съдия в Софийския районен съд по предложение на тогавашния председател на СРС Иван Колев.
Според Закона за съдебната власт младшите магистрати се назначават задължително, след като минат през конкурс. След изпита, според техния бал, се определят и съдебните райони, в които ще отидат да работят. За да практикуват в столицата, новобранците трябва да са изкарали по-висок бал, отколкото, за да работят в друг съд в страната.
Въпреки че това изискване е залегнало в Наредбата за конкурсите, членовете на ВСС тогава го пренебрегнаха. От всичките 25 членове на ВСС единствено председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев реагира остро на предложенията. Но това не трогна членовете на ВСС и те гласуваха за назначението.
Преди да се проведе тайното гласуване, главният инспектор към Инспектората на ВСС Ана Караиванова съобщи, че при нея са пристигнали два сигнала от прокурор в Софийската районна прокуратура (СРП). В тях се казва, че адвокат е обжалвал постановена мярка за неотклонение на подсъдим, която била парична гаранция от 3000 лева. Съдия Петър Сантиров обаче забавил с четири месеца произнасянето по тази жалба.
Освен това Ана Караиванова съобщи, че е изтекъл двегодишният срок, в който е задължително прилагането на мярката: Според мен това противоречи на практиката за решаване на делата в разумни срокове, допълни главният инспектор.
Иначе на първото за май заседание бяха избрани още няколко магистрати на ръководни постове. Деветнайсет души подкрепиха кандидатурата на Елена Николова за председател на Окръжния съд в Перник (досега тя беше и.д. председател на съда). Само четирима от членовете на ВСС дадоха своя глас за съдията в Софийския окръжен съд Любомир Крумов.
Богдана Желявска, която понастоящем е съдия в гражданското отделение на Софийския градски съд, беше избрана за негов заместник-председател. Също за заместник беше избран и съдията по административни дела в СГС Николай Димов.
Избран бе и заместник-председател на Ямболския районен съд (ЯРС). Това е Николай Иванов, съдия в същото съдилище. За него гласуваха 21 от членовете на ВСС, други двама подкрепиха кандидатурата на и.д. заместник-председателя на съда Светла Димитрова, а нито един не даде своя вот за Галина Периклиева, която понастоящем също е съдия в ЯРС.
Борислав Радославов

ВСС ОТПУСНА КЕСИЯТА ЗА НОВИ КЛИМАТИЦИ И КОМПЮТРИ
Преди да проведе тайното гласуване за ръководни постове в различни съдилища и прокуратури, Висшият съдебен съвет гласува няколко интересни точки от дневния ред. В една от тях всичките 23-ма членове единодушно решиха да се отпуснат 4500 лв. за закупуването на лаптопи и климатици по искане на председателя на Софийския окръжен съд Владимир Иванчев.
Освен това ВСС единодушно гласува и за отпускането на 15 500 лв., с които да се закупят каса, озвучаване на съдебни зали и информационни табла в новата сграда на Административния съд във Видин. Парите се дават по искане на председателя на съда.
След гласуване в съвета ще се отпуснат средства за купуване на копирна машина в Административния съд в Шумен. Окръжният, Районният и Административният съд в Стара Загора пък ще се сдобият с телефонни централи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във