Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС БЛЕНУВА ЗА МЕДИЙНО ВНИМАНИЕ

Пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) е поставена бойна задача. Те трябва да измислят план как да засилят медийния интерес към дейността на съвета (в частност) и към съдебната реформа (по принцип). Оказа се, че напоследък кадровиците на Темида все по-силно и по-силно се притеснявали от прогресивно намаляващия брой на материалите в пресата и електронните медии, посветени на дейността и бъдещите професионални планове на Висшия съдебен съвет.
В интерес на истината, в сряда (7 март) нито един от съдебните репортери не очакваше, че Висшият съдебен съвет ще се занимава със собственото си его, образно казано. Всичко започна по инициатива на председателя на бюджетната комисия към ВСС Андрей Икономов. Според предварително обявения дневен ред той имаше за задача да докладва пред колегите си, че Висшият съдебен съвет трябва да отдели 6500 лв. за награден фонд на традиционния годишен конкурс за журналистически публикации на тема Съдебна власт. По средата на изложението си обаче Андрей Икономов изведнъж се отплесна и започна да се оплаква от... хроничната липса на медиен интерес към ВСС.
Напоследък ми прави впечатление, че журналистите почти не отразяват нещата, които се случват на ВСС. Разбрах, че и след края на заседанията почти не остават репортери за пресконференцията и затова Комисията за връзки с обществеността трябва да измисли мерки, с които да привлече вниманието на медиите, обяви внезапно Андрей Икономов, след което окончателно се опита да събуди вниманието на колегите си със следното предложение: Ако трябва да сменим членовете на комисията - да изберем други, които ще успеят да заинтригуват журналистите. Нека всички да помислим какво да направим по въпроса...
Единствените обаче, които се възбудиха от изказването на Андрей Икономов, бяха съдебните репортери. В резултат на това те веднага започнаха да гадаят какво точно трябва да направят членовете на Комисията за връзки с обществеността към ВСС, докато накрая се избистриха четири модела на поведение:
- след всяко заседание на съвета неговите говорители се гримират и костюмират, след което разиграват конкретен театрален етюд;
- по време на заседанията те снимат колегите си със скрити камери, след което предоставят на журналистите записите;
- в началото на всеки брифинг те започват изложението си с виц за Темида, а го завършват с виц за МВР;
- преди всяко заседание те напомнят на колегите си, че докато ВСС бездейства или се занимава с глупости и странични дейности, съдебната реформа никога няма да приключи. Или пък ще приключи в полза на политическия елит и мафията.
Но, както неведнъж досега се е случвало, докато съдебните репортери се наумуват, някои по-високопоставени кадровици на Темида се... налудуват. В случая пръв (за кой ли път) думата взе председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров, който в прав текст обяви, че идеята на Андрей Икономов е несериозна. Ако имат интерес към работата на Висшия съдебен съвет, журналистите ще пишат. Ако нямат - няма да се занимават, отсече Григоров с тон, нетърпящ никакво възражение.
Съдията от Върховния административен съд Андрей Икономов обаче не пожела да си остави магарето в калта и тутакси скокна да защити мнението си: Една от мерките, която обсъдихме с част от колегите, е на пресконференциите да присъстват г-н Григоров, г-н Пенчев или г-н Велчев. По този начин може да се предизвика интересът на медиите, заяви той, без да се впуска в излишни обяснения на тема Защо главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища всяка сряда трябва да влизат в ролите на журналистически примамки?
За да тушира по някакъв начин зараждащата се разправия, министърът на правосъдието Георги Петканов взе думата, обобщи, че е... редно да се помисли по въпроса, и... съвсем навреме сложи точка на всякакви по-нататъшни дебати по темата.
Доколкото Параграф 22 успя да разбере, притесненията на Андрей Икономов от работата на медийната комисия биха могли да дойдат от две посоки. От една страна, Висшият съдебен съвет, съвместно с испанското правителство, изпълнява туининг-проект, финансиран по програма ФАР на ЕС. Мащабното начинание е озаглавено: Усъвършенстване на правния статут на магистратите и укрепване капацитета на Висшия съдебен съвет, разработено е от Висшия съдебен съвет и от Генералния съвет на съдебната власт на Кралство Испания, а като подизпълнител е привлечена Германската фондация за международно правно.
Та в този проект има един панел, посветен на медийната политика на ВСС, по който двама германски експерти - съдия и прокурор - са направили тематична анкета с част от съдебните репортери. Казано най-общо, ресорните журналисти вкупом са разкритикували медийната политика на ВСС, като са наблегнали на факта, че ИНТЕРНЕТ страницата на съвета е изключително скромна. Тоест - в нея е публикувана само дежурна информация, от която обществеността и юридическата гилдия нямат почти никаква полза.
Източници на Параграф 22 предположиха, че немските експерти са споделили с неколцина членове на ВСС негативните си оценки за работата на Комисията за връзки с обществеността, а в сряда (7 март) Андрей Икономов просто се е нагърбил с ролята на говорител на недоволните.
Другата хипотеза обаче е по-любопитна. Преди три години ВСС избра за членове на Комисията за връзки с обществеността председателя на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова, заместник главния прокурор и ръководител на върховната административна прокуратура Митьо Марков и декана на Правно-историческия факултет на Югозападния университет в Благоевград проф. Александър Воденичаров.
От известно време насам доста от кадровиците на Темида били много недоволни от медийното поведение на проф. Александър Воденичаров и страшно искали той да бъде изваден от комисията. Но, за да не стават излишни разправии и да не настъпи всеобщо вадене на кирливи ризи, се стигнало до компромисния вариант, според който част от магистратите във ВСС предлагат нова медийна комисия, а членовете на съвета да мислят, мислят и... накрая да отстраняват само професора.
С какво точно деканът на Правно-историческия факултет на Югозападния университет е настроил колегите срещу себе си, засега никой не знае. По-важното обаче е друго: дори столичния градоначалник Бойко Борисов да си назначат за връзка с обществеността, ако ВСС продължи да се отнася към актуалните проблеми на съдебната реформа със същата инертност, медиите отново няма да му обръщат никакво внимание. На Висшия съдебен съвет, разбира се, не на Бойко Борисов.

КАРЕ
Обвинители от Върховната касационна прокуратура (ВКП) бягат от отдел Противодействие на организираната престъпност и корупцията. Според осведомени източници редовите върховни обвинители не искали да работят с шефа на това звено - Бойко Найденов. Пред Параграф 22 главният прокурор Борис Велчев призна, че има нещо такова. Мисля, че това се дължи на факта, че Найденов е много строг шеф, а отделът има нужда от взискателност, заяви Борис Велчев. Той уточни още, че въпросното бягство не е никакъв проблем, тъй като в близките няколко дни 16-имата победители в конкурса за прокурори във ВКП ще бъдат окончателно пръснати по отделите.

РАЗУМЪТ НАДДЕЛЯ
На 16 февруари 2007 г. правосъдният министър Георги Петканов издаде Заповед № ЛС-04-145, с която одобри Правила за охрана, вътрешен ред и сигурност в Съдебна палата - гр. София.
На 21 февруари членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) одобриха тези правила и приеха за запознаване проекта за Правила за охраната, вътрешния ред и сигурността на сградата на ВСС.
На 7 март сутринта в дневния ред на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) бе включена точка, според която ВСС трябва да одобри тези правила и за режима на достъп в централата си.
Малко преди гласуването обаче кадровиците на Темида излязоха в почивка, а главният прокурор Борис Велчев и шефът на Върховния административен съд Константин Пенчев пиха кафе със съдебните репортери на Параграф 22 и в. Сега, от които научиха, че на практика с въвеждането на тези правила медиите ще бъдат изхвърлени от храмовете на Темида.
Веднага след възобновяването на заседанието двамата големи остро разкритикуваха правилата, изработени от хората на правосъдния министър Георги Петканов, а главният прокурор дори ги нарече абсурдни.
На 7 март по обед членовете на ВСС решиха, че на този етап приемането на каквито и да е правила за сигурност и ред на съдебните сгради трябва да бъде отложено, след което задължиха правната комисия към ВСС да изработи нов проект за достъп до съдебните палати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във