Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ДА ПРОПЕЕ ЗА ПАРИ

Работя цяла нощ, работя цял ден, за да платя сметките, които имам за плащане.
Не е ли тъжно,
Изглежда никога не остава и едно пени за мен.
Tова е твърде лошо
В мечтите си имам план
Ако си намеря богат съпруг,
Няма да трябва изобщо да работя,
Ще се мотая наоколо.

Пари, пари, пари,
Трябва да е забавно
В света на богатите.
Пари, пари, пари
Винаги е слънчево
В света на богатите.
Всички неща, които можех да направя,
Ако имах малко пари
Това е светът на богатите.

Няма да е никак чудно, ако съвсем скоро двадесет и петимата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) се строят в две редици на площад Народно събрание и с цяло гърло запеят на депутатите култовия шлагер на шведската група АББА - Money, money, money (Пари, пари, пари - бел.ред.).
Току-виж магистратското пеене се хареса на народните избраници и те решат този път да отпуснат всичките пари, които иска съдебната власт за догодина. Та и отгоре - да си направят хор, за да ходят по турнета например.
Иронията в случая е уместна, защото изпълнителната власт за пореден път се подигра със съдебната. Вече стана ясно, че ВСС иска общо 487 млн. лв. бюджет за 2007 г., но финансовото министерство им отпуска едва 264 млн. лева.
Тази сума няма да й стигне доникъде на съдебната власт. Както вече е ясно, от 1 март 2007 г. трябва да отворят врати новите 28 административни регионални съдилища. В тях ще работят 268 съдии и поне 160 прокурори. Ще трябва да се назначат и съдебни служители. Да не говорим, че трябва да се осигурят и сгради. А всичко това струва пари.
Освен това останалите магистрати от системата трябва да продължат да си получават заплатите, другите сгради трябва да се поддържат, да се плащат сметки, да се осигури техника на много места в страната.
Софийският районен съд и Висшият съдебен съвет например ще се местят в нови сгради, които се нуждаят от основен ремонт. Част от районните прокурори в столицата ще се пренесат в сградата на Столичната следствена служба (СтСлС) на ул. Майор Векилски, която е в толкова окаяно състояние, че и плъховете не искат да влизат вътре. Да не говорим, че от ерата на социализма зданието е само кърпено, но не и ремонтирано. И това са само част от проблемите в София, а на места в страната те са още по-сериозни.
От години се говори и за създаването на Единна информационна система за противодействие на престъпността. Но и по този въпрос нищо не е направено и една от причините също е финансова.
Има драстични разминавания между проектобюджета на съдебната власт за 2007 г., предложен от ВСС, и варианта на Министерския съвет, каза в сряда (8 ноември) във Велико Търново проф. Александър Воденичаров, член на ВСС и декан на Юридическия факултет на Югозападния университет в Благоевград. ВСС се изнесе от София и в сряда проведе редовното си заседание в старата ни столица.
Несъответствия имало както в приходната, така и в разходната част на бюджета. Приходите на съдебната власт за следващата година ще бъдат значително намалени, защото таксите от вписванията и фирмените дела ще постъпват в Министерството на правосъдието чрез Агенцията по вписванията и Агенцията по кадастъра, уточни Воденичаров. Той допълни, че инвестиционните разходи също няма да се управляват от Висшия съдебен съвет, а от Министерството на правосъдието.
ВСС има амбицията да стане водеща съдебна институция. Но това няма как да стане при такова драстично орязване на парите ни за следващата година. Предстои заседание на Комисията по правните въпроси и на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание, където членовете на ВСС ще се аргументират и ще поставят своите изисквания. Надяваме се, че компетентните органи и преди всичко НС ще приемат нашите доводи, каза още Воденичаров.
Пари, пари, пари. Всичко до тях опира. Така че е време управляващата коалиция да се замисли, но този път наистина сериозно за съдбата на Темида. И вместо да ръкопляска на бис на магистратите, да си налегне парцалите (както се казва по друг повод) и да им даде необходимите средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във