Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС даде надежда с принципност и... инат

Висшият съдебен съвет (ВСС) върна надеждите, че сегашното правителство на съдебната власт най-сетне ще сложи началото на истинска и принципна кадрова политика в системата. Отровните кълнове, поникнали при предишния ВСС, и до ден днешен дават гнили плодове, сочи анализът на скандалите около избора на конституционни съдии. На съвестта на бившите висши магистрати трябва да тежи стремглавата кариера на заместник-председателя на Върховния административен съд Венета Марковска и на другата провалила се кандидатка за Конституционния съд (КС) - заместник-ръководителя на Апелативна специализирана прокуратура Галя Гугушева. След бурите, предизвикани от номинациите им, без отговор остава въпросът как при очевидната им несъвместимост с професионалния морал и етика двете са се озовали на отговорните си постове.


На заседанието си в четвъртък (13 декември) висшите магистрати дадоха знак за ново начало, като отложиха избора на прокурор Андрей Андреев за заместник-шеф на Специализираната прокуратура. Това предложение направи ръководителят на спецпрокуратурата Светлозар Костов, който го е внесъл във ВСС. Мотивите, с които подкрепи това предложение, останаха в тайна, но е всеизвестно, че прокурор Андреев има огромна заслуга прословутото дело САПАРД да стигне до незавиден финал - оправдателната присъда за основния обвиняем Марио Николов.


Преди да отиде на работа в спецпрокуратурата, Андрей Андреев бе обвинител в Софийската градска прокуратура, където наблюдаваше делото САПАРД. Именно благодарение на неговото постановление делото бе разделено на две - за измама и за пране на пари. Софийският апелативен съд обаче върна първото производство на досъдебна фаза заради груби процесуални нарушения, а по делото за пране на пари всичките шестима подсъдими бяха оправдани. В мотивите си съдебният състав посочи, че една от причините за провал на делото е именно неговото разделяне.


Въпреки очевидния за всички провал на обвинението, и основно на водещия делото прокурор Андреев, Камен Ситнилски, заместник-председател на Комисията по предложения и атестиране докладва предложението за повишението му. Членът на ВСС Галя Георгиева реагира шокирана, че става дума за прокурора по делото САПАРД. Той не може да проваля делата, а ние да го правим заместник, възропта тя.


Георгиева призова колегите си, преди да вземат решение по предложението, да преценят дали Андрей Андреев има качествата да е заместник административен ръководител на спецпрокуратурата. С 13 гласа за, трима против и двама въздържали се ВСС подкрепи предложението й, като отложи повишението на Андреев.


Правителството на съдебната власт закова и датата, на която най-сетне ще стане ясно кой ще оглави Върховната касационна прокуратура. Висшите магистрати решиха, че изборът ще се проведе на 20 декември. Преди това обаче ВСС ще мъдри какви промени трябва да се направят в процедурата по избора на важния за системата пост. В тази връзка председателстващият ВСС, министърът на правосъдието Диана Ковачева, свика заседание на висшите магистрати във вторник идната седмица. В дневният му ред ще бъде включена отложената от четвъртък (13 декември) точка - Предложение за изменение на приетите Процедурни правила за избор на кандидати за председател на Върховния касационен съд, за председател на Върховния административен съд и за главен прокурор на Република България, в частта на раздел IV Провеждане на избора. Вносители на предложението са членовете на ВСС Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов. Изслушването на кандидатите за главен прокурор на Република България ще се проведе на заседанието на ВСС на 20 декември от 9.30 ч., решиха висшите магистрати.


В навечерието на важния избор председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев посочи, че трябва да се обърне внимание на избора на самия главен прокурор, а не само на правилата за провеждане на процедурата. Според Груев висшите магистрати трябва да обсъдят кандидатите за главен прокурор, да се разгледат техните лични качества и концепциите им. Трябва да се приключи този процедурен въпрос за определяне на правилата за избор на нов главен прокурор, заяви председателят на ВКС. Той определи като инат решението на висшите магистрати да отложат за 18 декември разглеждането на правилата за избор. Според него нямало пречка да бъдат обсъдени и правилата за избор на нов главен прокурор на заседанието на ВСС.


ВСС си даде достатъчно време, за да изясни процедурата, след това да изслуша кандидатите и най-накрая да направи избора си. Явно следващата седмица ще ни даде отговор на въпроса продуктивен ли е бил инатът на висшите магистрати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във