Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС е верен на себе си

Съдебната власт ще си раздаде солидни коледни премии. Това стана ясно от изказването на шефа на бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Колев след заседанието му в четвъртък (11 ноември). Според Колев съдебният съвет няма желание да повтаря миналогодишния скандал с допълнителните заплати и е твърдо решен да не се отпускат подобни за цялата система. Но ще бъде направено изключение, ако правителството реши да отпусне премии за служителите в държавния сектор.
Преди още човек да осмисли това изявление, Колев добави, че вероятно ще се стигне до допълнително материално стимулиране в някои съдилища. Това ще решат конкретните административни ръководители, но само при положение, че има реализирани икономии. При наличието им шефовете на съдилища ще издават мотивирани заповеди за индивидуални награди, които ще се утвърждават от съдебния съвет. Той можел обаче не само да ги одобрява, но и да спира изпълнението им. ВСС още нямал представа колко пари ще има за парични награди, но щял да узнае в началото на декември. Колев обоснова задаващата се вълна от награди за магистратите, които са работили усърдно, с неизвестното за повечето българи обстоятелство, че такива труженици навсякъде биват награждавани.
Колкото до неразбираемата за съдебната власт, но близка до ума възможност средствата от преизпълнението на приходите да отидат за преместването на Софийския районен съд в нова сграда, Колев заяви крайно убедително, че това не можело да стане, понеже през декември няма как да се проведат конкурси за обществени поръчки.
Преди заседанието на ВСС Колев пророни крокодилски сълзи по този повод и при гласуването на закона за бюджета в Народното събрание. От парламентарната трибуна финансистът на ВСС изплака, че с отпуснатите 2.5 млн. лв. за капиталови разходи нямало как да се решат основните задачи пред съдебната система за следващата година - осигуряването на нова сграда за Софийския районен съд и доизграждането на единната система за борба с престъпността. Пропусна обаче да каже на депутатите, че ще развърже щедро кесията и ще раздава награди, стига някъде в администрацията да направят същото.
Ще насочим вниманието към обстоятелствата, които безпогрешно сочат, че коледни пари за всички в съдебната система ще има и тази година. Нещо повече - по всичко личи, а и по-информирани магистрати уверяват, че те са вече спазарени с управляващите. И са част от задкулисна сделка за настаняване на техни хора на ключови позиции в съдебната система, която те нито прочистват, нито реформират. След окончателното гласуване на бюджета вероятно ще видим само финалния театър, в който съшитата с бели конци уловка с обвързването на премиите в съдебната система с тези в администрацията ще се реализира.
Орязването с 96 млн. лв. на разходната част на искания от ВСС съдебен бюджет от страна на кабинета по стара традиция ще предизвика съкращения във всички други разходи, но заплатите ще останат непокътнати и премии ще има. Въпреки корупцията, прокурорските провали и престъпни съдийски актове съдебните началници си блъскат главите от месеци как да делнат повече пари за добавки и премии. Само че сега се внимава да не се получи скандал като миналогодишния, когато финансовият министър Симеон Дянков спря изплащането на бонусите с аргумента, че това е неморално в условията на криза. Последва среща на членове на ВСС с премиера Борисов и моралните терзания на министъра бяха спешно туширани, а парите от т. нар. преходен остатък бяха изплатени след Нова година. Включително и като увеличение на заплатите точно преди същият Иван Колев да се изцепи, че те няма да бъдат увеличавани.
ВСС мъдри отдавна варианта за изплащане на надбавки, при който хем да не бъде потъпкан формално наложеният от самия него мораториум върху повишение на възнагражденията, хем да не го упрекнат, че раздава премии на калпак в разгара на кризата. Първоначалната схема беше вместо като допълнително материално стимулиране парите да бъдат усвоени под формата на целеви персонални награди и дори като помощи от фонд Социално-битово и културно обслужване. Финансовите гимнастики на съдебните началници обаче породиха ропот в съдебната система и след първите предложения за персонални парични награди, направени от административни ръководители на съдилища и прокуратури, колеги на предложените за награждаване поискаха обяснения как е станал подборът.
Това накара някои членове на ВСС да предложат да се създадат коректни правила за награждаване, по които ще се определят заслужилите. По-голямата част от членовете на съвета обаче дадоха да се разбере, че по-скоро са склонни пари да вземат всички, както е било винаги досега. В крайна сметка съдебните началници се разбраха правилата за определяне на парични награди да бъдат прецизирани, но явно не са се отказвали нито за миг от идеята да раздадат пари на всички.
Така или иначе няма съмнение, че приходната част на съдебния бюджет ще бъде преизпълнена. Остава да стане ясно с колко милиона. А тези милиони открай време се харчат за допълнително материално стимулиране (ДМС) и всички в съдебната система са свикнали с тях до такава степен, че ги наричат 13-а, 14-а, 15-а, 16-а заплата, подреждайки премиите редом с парите за дрехи. В името на идеята дипломатично бе напомнено, че няма да се пипа онази част от бюджета на съдебната власт, която представлява субсидия от държавния бюджет. Ако се раздават пари, те щели да бъдат от осигурените допълнителни приходи. Внушението е, че тези пари съдебната система не ги взема от държавата, а си ги е изкарала сама. Свободата да ги харчи, както намери за добре съдебната власт сочи за висш израз на своята независимост.
Дали обаче е така?! И каква е връзката на събраните от съдебни такси собствени приходи с качеството на правораздаването, т. е. с реално свършената работа? Отговорът е - обратнопропорционална. Ужасяващата корупция в съдилищата и престъпното решаване на делата е основният фактор за увеличение на тези приходи, защото кара хората непрекъснато да се съдят до дупка на всички инстанции, търсейки отчаяно справедливост. И съответно да помпат приходната част на съдебния бюджет със съдебни такси, които да осигурят на магистратите тлъсти премии. Извън усвоеното чрез самата корупция, което е същинската награда за реално свършената работа, надвишавайки многократно и заплати, и премии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във