Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ГОНИ КАЛПАВИТЕ СЛЕДОВАТЕЛИ

Висшият съдебен съвет (ВСС) намери елегантен начин да се отърве от калпавите следователи. При това не незаконно, а напротив, опирайки се на новия Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). Както вече стана известно, според разпоредбите му близо 97 на сто от престъпленията преминават към дознанието. За следствените служби остават разследванията за шпионаж, престъпления против мира и човечеството, престъпленията по време на война и простъпки, извършени от хора с имунитет и от служители на МВР.
Тъй като с новия НПК фактически се закрива следствието, магистратите от ВСС умуват ли умуват какво да правят с близо 1100 следователи.
В сряда (2 ноември) членовете на съвета решиха да сформират комисия, която в рамките на десетина дни да установи колко свободни щатни бройки има в прокуратурите в страната, които могат да бъдат запълнени от следователи, и колко нови места могат да бъдат открити. В тази комисия ще участват заместник главните прокурори Христо Манчев и Митьо Марков, както и директорът на Националната следствена служба Ангел Александров.
Правомощията на прокуратурата и нейните задължения се увеличават според новия НПК и за да ги изпълним, ние трябва да разширим щата си с 500-600 души на първо време, заяви след заседанието на съвета Митьо Марков. В момента в държавното обвинение работят около 1100 прокурори. Цялата материална база и финансов ресурс на следствието също ще преминат към хората на Никола Филчев.
Освен като представители на държавното обвинение част от следователите ще могат да отидат на работа и в съдилищата. Но те трябва да бъдат поне с 10-15 години стаж и с много добри професионални и морални качества, обясни говорителят на съвета проф. Александър Воденичаров.
Кой къде и как ще отиде обаче ще се разбере едва след като комисията бъде готова с резултатите и след като директорите на окръжните следствени служби извършат атестация на своите подчинени. Всеки от следователите ще получи персонална оценка, в която ще се наблегне на качеството и количеството на приключените от него дела, каза още Воденичаров. Отличниците ще бъдат приети в структурите на съда и прокуратурата, а двойкаджиите ще бъдат съкратени. Тези, с лошите оценки, да ходят на работа в дознанието или в адвокатурата, заключи професорът.
От една страна, е разбираемо желанието на магистратите да работят с качествени хора, но пък, от друга, именно прокурорите ще наблюдават и ръководят дознанието. И ако неговата работа е за кошчето, то как ще се преборят с престъпността и ще удовлетворят всички европейски изисквания за бърза, ефективна и качествена работа? На този въпрос явно никой не иска да отговаря.

Четирима магистрати от Варна са уличени в нерегламентирани контакти с адвокат от града. По случая прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Евгени Трифонов е изготвил справка, която бе представена на заседанието на Висшия съдебен съвет в сряда (2 ноември).
Според документа адвокат Олег Атанасов поддържал връзки с прокурора от районната прокуратура във Варна Марин Маринов, със съдията от районния съд в града Красимир Василев и с двама следователи от Окръжната служба - Райна Великова и Николай Вълчев. Това е установено със специални разузнавателни средства, подслушван е адвокат Атанасов и са засечени негови разговори с четиримата. В повечето случаи по време на разговорите е ставало дума за уреждане на срещи с въпросните магистрати и са обсъждани висящи производства.
Засечени са и телефонни обаждания на адвокат Атанасов до двама дознатели от II РПУ във Варна. Срещу тях се води следствено дело от Военноокръжната прокуратура в града.
От справката на ВКП обаче става ясно, че няма никакви други доказателства срещу магистратите. По време на заседанието на ВСС заместник-председателят на Върховния касационен съд Румен Ненков остро се възпротиви на факта, че информацията е събрана само с бръмбари. Иска се от нас да образуваме дисциплинарни производства срещу тези хора, но ние не можем да решаваме само въз основа на данните, събрани от подслушването. И аз говоря с адвокати по телефона и си определям срещи с тях, разгорещи се Ненков. На следващото си заседание на 9 ноември ВСС ще реши дали да образува дисциплинарен състав, който да провери данните в справката и дали да уволни четиримата магистрати от Варна. Но за момента е ясно едно: засега разследващите нямат достатъчно данни за извършени от Марин Маринов, Красимир Василев, Райна Великова и Николай Вълчев престъпления и за снемането на имунитета им, за да се образуват следствени дела срещу тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във