Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС готов с наказанието на Кокинов

Резултатът от дисциплинарното производство срещу бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, образувано след огласяването на записа Банкя, ще бъде оповестен до две седмици. По всичко личи, че той вече е готов, тъй като дисциплинарният състав с членове Юлиана Колева, Незабравка Стоева и Ясен Тодоров проведе тази седмица едно-единствено заседание, преди да обяви, че влиза в срока за изготвяне на решението. Показателно е, че заседанието продължи едва 15-ина минути. Самият Кокинов не присъства, а беше представляван от адвокат, който пък се скри от медиите, като влезе и излезе през задния вход на сградата, където се помещава съветът.


Не стана ясно представил ли е писмени обяснения Кокинов (та не се явява лично да даде устни обяснения), каквото е законовото изискване, за да не бъде атакуемо евентуалното наказание пред Върховния административен съд. Масовата практика е да се правят такива пропуски, след което съдът да отменя наложената дисциплинарна санкция. Председателят на етичната комисия Ясен Тодоров се постара да не издаде какво ще бъде предложено за гласуване на ВСС. Той каза само, че дисциплинарното производство е изяснено от фактическа страна, обявено е за решаване, ще бъде изготвено до две седмици и ще бъде внесено за гласуване в съвета. На въпрос дали знае за друго дисциплинарно производство, което да е приключило за 15 минути, Тодоров заяви, че бързото правосъдие не означавало некачествено правосъдие и претупване. И съобщи, че другото дисциплинарно производство срещу Кокинов - за нарушение на принципа на случайното разпределение на делата, също е обявено за решаване и се очаква много скоро да бъде обсъдено от ВСС.


Членовете на съвета, които внесоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София, твърдят, че записът от дома на експремиера Бойко Борисов представя данни, че Кокинов е нарушил етичния кодекс в четири насоки. Те са, че е изнесена следствена тайна по досъдебното производство срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов, разгласени са изпреварващо данни от доклада на прокуратурата за незаконно подслушване в МВР, използване на груби и вулгарни изрази спрямо колеги и журналисти, както и че търсил ходатайството на Борисов, за да заеме поста апелативен прокурор на София. След избухването на скандала Кокинов подаде веднага оставка като административен ръководител, а после и като магистрат.


Напускането на Кокинов от Софийската градска прокуратура беше одобрено от ВСС. За втората оставка обаче беше приложено правилото, че това не може да стане при висящо дисциплинарно производство срещу лицето, което иска да напусне системата преди неговото приключване. Практически това се отразява както на имиджа и евентуален бъдещ опит за постъпване в съдебната система, така и на изплащането на съответния брой брутни заплати по Закона за съдебната власт. Ако Кокинов бъде уволнен дисциплинарно, губи тези пари.


Както и да приключи дисциплинарката, усещането е, че на бившия градски прокурор на София ще бъде дадена възможност да се измъкне. Прокуратурата вече приключи проверката по записа Банкя с отказ да образува досъдебно производство срещу Борисов, Найденов и Кокинов, тъй като в разговора между тримата нямало данни за престъпление. Остава да видим дали ВСС ще накаже магистрата с по-лека санкция от уволнение, или ще го уволни така, че след време да бъде възстановен по съдебен ред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във