Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС И Ан. Ал. ОТКРОВЕНО СЕ ИЗГАВРИХА С ПРОФЕСИЯТА СИ

Ако имаше как, Висшият съдебен съвет никога нямаше да приеме оставката на Ангел Александров. Тъкмо обратното - с възторжени възгласи Ура! и Да живей! кадровиците на Темида щяха да го произведат в пожизнен директор на Националната следствена служба (НСлС). След което чрез разноцветните си парламентарно представени лобита да уредят в Закона за съдебната власт да бъдат записани няколко изрични и звучащи тоталитарно разпоредби. От типа на Постът директор на НСлС се предава по наследство; Всички членове на ВСС имат право на един глас, само директорът на НСлС - на два; Всички предложения, направени от директора на НСлС, се смятат за приети от деня на тяхното внасяне във ВСС и т.н.
Причината за тези палави уводни думи е известна. В сряда (27 юни) след дълги и напоителни закани и обещания, че Висшият съдебен съвет ще установи кой е крив и кой е прав в т.нар. скандал Р. Овч. - Ан. Ал., а пък Ангел Александров публично ще мотивира оставката си, като разкаже истината за деликатните си взаимоотношения с все още министъра на икономиката и енергетиката, се случи едно голямо... нищо.
За да бъде всичко като истинско, още в самото начало председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров поиска шефът на НСлС да изложи мотивите си на закрито заседание. Това негово предложение бе посрещнато едва ли не възторжено от Ангел Александров, който обяви, че засекретяването е наложително.
За да предотврати по-нататъшните дебати, заместник-председателят на ВКС Румен Ненков предложи компромисен вариант: съдебните репортери да гледат и да слушат Ангел Александров по специални монитори, инсталирани за тях в специална стая, а когато дойде времето на секретната информация, микрофоните да бъдат изключени и по мониторите да върви ням филм.
Съвсем очаквано за журналистите идеята на Румен Ненков бе приета единодушно от членовете на ВСС, след което думата получи Ангел Александров.
В пространно експозе, глътнало цифром и словом 20 (двайсет) минути, той информира присъстващите за всичко друго, но не и за причините, поради които е подал оставка: кога е избран за директор на Националната следствена служба (на 11 февруари 2004 г.); какво безвремие е заварил там; колко практически наръчници за разследване на престъпления е издала НСлС под негово ръководство; как в края на 2005 г. е изготвил анализ за генезиса на мафията и куп още спомени от близко и далечно минало.
Едва към края Ангел Александров си спомни за какво все пак е дошъл на заседанието и отвори приказка за делото Топлофикация.
По-голям скандал от този аз не помня. Искам да ви кажа, че в периода 2 август 2006 г. - 25 април 2007 г. са изнасяни данни и обстоятелства по делото. Самият факт, че от 4 до 6 сейфа в Пощенска банка бяха опразнени от някои хора, преди да ги отвори прокуратурата, говори за много неща, каза Александров, след което помоли мониторите да бъдат изключени.
Затъмнението за журналистите продължи около 30 минути. Когато телевизорите отново бяха пуснати, медиите успяха да доловят последните реплики на Ангел Александров: Не искам да останете с впечатлението, че моята оставка има някакъв политически привкус или пък това са някакви дребни хитринки. Но аз искам да работя в следствието, защото това мога да правя.
Главният прокурор Борис Велчев пръв коментира оставката на следовател №1. Той бе категоричен, че тя трябва да бъде приета. Велчев не пропусна да посочи, че НСлС е оказала огромно съдействие на прокуратурата не само по делото Топлофикация, но и по други дела. Въпросът за съдбата на следствието обаче е най-важен и той трябва да бъде решен - дали в НПК, или в Закона за съдебната власт, няма голямо значение, заяви главният прокурор. Затова той предложи ВСС да посвети едно цяло заседание за бъдещето на следствието.
Изказването му бе последвано от мнения в защита на Ангел Александров. Стана ясно, че главният прокурор предварително е пратил на всички членове на съвета постановлението на Софийската градска прокуратура (СГП) за резултатите от проверката по скандала Александров-Овчаров. Само ще припомним, че единственият извод, до който стигна проверката, бе, че има някакви данни Ангел Александров и Румен Овчаров да са се опитвали да влияят на хода на делото Топлофикация. Заради това те са разследвани за престъпление срещу правосъдието.
Заместник-председателят на ВКС Румен Ненков заяви пред журналистите, че от постановлението на СГП не може да разбере защо Александров и Овчаров са подали оставка. Не са уличени в неморално поведение, не са уличени в извършването на някакво престъпление. Не мога да разбера защо напускат постовете си. Не ми е ясно по какъв начин магистратите могат да контактуват с изпълнителната власт. Що се отнася до въпроса за лобирането на Александров една фирма да получи лиценз за хазарт, ще ви кажа, че ние не трябва да бъдем лицемери. И ние сме били обект на застъпничество, отсече Ненков.
Намеси се и шефът му Иван Григоров. След като разбра, че в НСлС се гледат само две от шестте дела за Топлофикация, председателят на ВКС започна изложението си така: Аз съм убеден, че зад цялата история стоят държавни и политически интереси. Всички проблеми в борбата срещу престъпността в последните месеци се съсредоточиха върху Ангел Александров. Няма да се включвам в тази мръсна война, в този мръсен сценарий и да хвърля всичко върху Александров. Искам тук да се извиня на Ангел Александров и да кажа, че аз няма да участвам в гласуването на неговата оставка. Защото това, което стана с него, може да стане с всички нас. Има реална, голяма опасност да настроят обществото срещу съдебната система. Вътрешно съм омерзен от цялата история.
Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев подкрепи колегата си. Той дори попита не е ли редно прокуратурата да образува дело за набедяване срещу директора на Булгартабак холдинг Христо Лачев. Пред медиите Лачев обвини Александров в корупция, като заяви,че директорът на НСлС му е искал по 150 000 лв. месечно. В отговор главният прокурор заяви, че това е наказателно дело от частен характер и прокуратурата не може да има отношение по въпроса.
Единствено председателят на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова внесе трезва нотка в иначе разгорещения дебат. Тя обяви, че не може да вземе отношение по темата. Петрова поясни, че е получила от прокуратурата само копие от постановлението, а не всички събрани материали. Магистратът трябва да работи с факти, а не с голи думи, каза тя.
В последвалото гласуване със 17 гласа за, един против и един въздържал се ВСС прие оставката на Александров от ръководния пост. Според закона обаче той ще бъде възстановен на старата му длъжност, преди да оглави следствието, т.е. завеждащ - отдел. За да стане резилът пълен, ВСС реши още, че Ангел Александров трябва да запази размера на трудовото си възнаграждение.

Ангел Александров:
НЯМА ДА КАЖА КАКВО СЪМ УРОНИЛ
В сряда, бившият вече директор на Националната следствена служба Ангел Александров се опита да обясни пред медиите защо напуска. За пореден път обаче той не успя да изтръгне от себе си нищо друго, освен общи фрази и високи оценки за собствената си персона.

Г-н Александров, какви са мотивите, които изложихте в подадената от вас оставка като директор на Националната следствена служба?
- В продължение на 35 години не съм си позволил да падне каквото и да е петно на съмнение върху почтеността на следствието, включително и върху моето име. Заради това сега пожелах да бъда освободен и да разсея всякакви внушения. Имам и лични причини да напусна поста, но не съм ги споделял с колегите от съвета, нито пък ще ви ги кажа на вас.
Кой отдел ще ръководите в НСлС?
- Това ще реши административният ръководител на следствието. Но по закон Висшият съдебен съвет трябваше да ме възстанови на старата ми длъжност - т.е. завеждащ отдел.
Срамувате ли се от нещо?
- През целия си живот съм работил само като следовател. Разследвал съм най-трудните и сложни дела. Не се срамувам от нищо, което съм вършил като следовател.
Чувствате ли се жертва?
- Не.
Оказван ли ви е натиск да напуснете?
- Не ми е оказван. Защо трябва да търсим сензация във всяко нещо? Човек идва и си отива.
Смятате ли, че волно или неволно сте уронили престижа на съдебната власт?
- Не ми задавайте такива въпроси. Няма да ви отговаря.
А ще подадете ли оставка като член на ВСС?
- Хайде сега. ВСС е един отиващ си орган.
Изненада ли ви нещо около развоя на скандала?
- Изненада ме как се развиха нещата, след като на 25 април внесох предложение във ВСС за дисциплинарното уволнение на следователката Татяна Шарланджиева. Тя стана причина за производство срещу мен. Но не искам да коментирам повече нищо около този скандал. Не искам да слизам на махленското ниво на някои хора. Според мен това е много зле режисирана кампания, с много големи неудачници в нея. Не искам следствието да понася негативи заради това, че се оказах участник в един скандал.
Кой стои зад тази кампания?
- Оказа се, че в България има много мъже, но те са мъже само доколкото носят панталони.
Г-н Александров, заради скандала си отидоха вицепремиерът и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, двама заместник-министри. Вие подавате оставка. А какво става с човека, от когото тръгна всичко? Говоря за следователката Татяна Шарланджиева.
- Днес (сряда, 27 юни - бел.ред.) председателят на дисциплинарния състав Румен Ненков поиска производството срещу Шарланджиева да бъде спряно, докато трае наказателното разследване срещу нея. Аргументите му бяха, че тричленният състав не може да обсъжда данните, събрани със специални разузнавателни средства. Но според мен мотивите му не издържат, защото има факти и обстоятелства срещу Шарланджиева, които не са събирани чрез подслушване. Съветът отказа да спре производството и го върна на състава за приключване.
Бихте ли препоръчал на ВСС някой кандидат за поста директор на НСлС?
- Не ми е безразлична съдбата на следствието, но съветът ще реши кого да назначи за директор на службата. Според мен няма да е грешка и ако от прокуратурата дойде човек.
(Използвани са въпроси и на други медии)

КАКВО МИСЛЯТ КОЛЕГИТЕ МУ
След заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (27 юни) повечето от магистратите не пожелаха официално да си кажат позицията по мотивите на оставката на вече бившия директор на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров. Въпреки че предпочетоха да се скрият зад анонимността, те споделиха пред репортер на Параграф 22 , че постановлението на Софийската градска прокуратура, с което Ангел Александров и министъра на икономиката и енергетиката (в оставка) Румен Овчаров се разследват за престъпление срещу правосъдието, е написано неграмотно и непрофесионално. Магистратите признаха, че от целия скандал остава нещо недоизказано и че в крайна сметка шефът на Върховния касационен съд Иван Григоров е прав - всеки един от съдиите, прокурорите и следователите може да попадне в незавидното положение, в което бе поставен Ангел Александров. Единици бяха тези, които се осмелиха да застанат с името си и да си кажат мнението по целия скандал.

РУМЕН НЕНКОВ, ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВКС:
Аз все още не съм наясно защо беше целият този скандал. Според това, което е написано в постановлението на Софийската градска прокуратура, Ангел Александров не е уронил престижа на съдебната власт. От документа излиза, че разследването срещу него и Румен Овчаров е прекратено. Няма никакви данни, че те са затруднявали разследването. Според мен няма нищо лошо в това, че Ангел Александров е предоставил на принципала на едно държавно предприятие някакви данни за някого. Това е все едно да преследвам някого, който е подал сигнал в комисията по корупция към Висшия съдебен съвет. А в случая с хазарта става дума за застъпничество, което не е уважено. Пред мен много хора са се застъпвали, но не са им били уважавани застъпничествата.

РАДКА ПЕТРОВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПЛОВДИВСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД:
Не мога да говоря дали има уронване престижа на съдебната власт, защото не знам какви са фактите, въз основа на които е написано постановлението на прокуратурата. Аз съм съдия и мога да правя заключения само въз основа на факти, а не въз основа на голи думи. Ние сме изправени пред действителна реалност и привидна реалност. В съвета ние се занимаваме с привидната реалност. Ще го кажа по друг начин. Трябва да приемем или nuda veritas, което означава голата истина, или nudis verbis, което са голи думи. В неофициален разговор главният прокурор ми каза, че не може да предостави всички факти във ВСС. Но че аз мога да отида в прокуратурата и да ги прочета. Не мога да ви кажа и дали Ангел Александров трябва да остане в съдебната система, или да я напусне изобщо. Неговият мотив за напускане на ръководния пост бе, че оставането му на тази длъжност би хвърлило петно върху Националната следствена служба. За мен подаването на оставка по тази причина е половинчата работа. Какви са гаранциите, че оставането му на работа като следовател в службата няма да хвърли петно върху институцията?

БОЙКА ПОПОВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОТДЕЛЕНИЕ ВЪВ ВКС:
Съмненията ми, че Ангел Александров е бил принуден да подаде оставка, се разсеяха, след като прочетох постановлението на Софийската градска прокуратура. Това е преразказ на показанията на участниците в скандала. Нищо повече. И аз правя за себе си извода, че Ангел Александров е имал неблагоразумието да навлезе в непозволени чужди води и да направи половинчата оставка (има се предвид, че Ангел Александров напуска само ръководния пост в НСлС, но остава следовател- бел.ред.). Нека не бъдем вкарвани в лъхащата на тежък морален махмурлук атмосфера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във