Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС избра временен приемник на Кокинов

Висшият съдебен съвет избра единодушно прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Евгени Диков за изпълняващ функциите на градски прокурор на София (в четвъртък, 16 май). Той ще остане на този пост до избирането на титуляр чрез конкурс. Процедура за такъв конкурс бе открита миналата седмица.


Предложението бе внесено от главния прокурор Сотир Цацаров, който го мотивира с опита и с безспорния авторитет на Диков, както и с условията на организация на работа, които Диков трябва да създаде в Софийската градска прокуратура. Освен това, с назначаването на прокурор от Върховната касационна прокуратура, ще се даде равен старт на участниците в конкурса за тази административна длъжност. Предложението на Цацаров бе прието с 23 гласа за и нито един против или въздържал се.


Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов напусна поста, след като в медиите изтекоха записи на разговор между него, Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов в дома на бившия премиер в Банкя. Прокуратурата започна проверка на този СРС-скандал, която все още не е приключила. До момента Софийската градска прокуратура (СГП) се ръководи от заместник градския прокурор Роман Василев.


Евгени Диков беше кандидат за ръководител на Националната следствена служба в края на 2012. На поста тогава беше преизбран Бойко Найденов, чиято кандидатура беше подкрепена от 18 членове на съвета, а против се обявиха седем.


На същото заседание Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност следователката от Националната следствена служба (НСлС) Татяна Шарланджиева. Решението бе взето почти единодушно - с 19 гласа за, един против и един въздържал се. Предложението за отстраняване бе внесено от главния прокурор след възобновяване на разследване срещу Шарланджиева, което започна преди седем години след шумния корупционен скандала Ангел Александров-Р.Овч.


Скандалът избухна, след като тогавашният директор на Националната следствена служба Ангел Александров поиска от Висшия съдебен съвет да уволни Шарланджиева, защото от нея изтичали сведения към Красимир Георгиев - собственик на фирма Фронтиер и споменаван като близък на Румен Овчаров. През 2006 г. Шарланджиева разследваше злоупотреби в Топлофикация-София. По това време министър на икономиката беше Румен Овчаров, а негов заместник бе Корнелия Нинова. Още тогава прокуратурата образува наказателно производство срещу Шарланджиева и Нинова за престъпления против правосъдието. Обяснено беше, че като следовател Шарланджиева в съучастие с Корнелия Нинова като подбудител е пропуснала да изпълни длъжностите, които й налага службата относно наказателното преследване на собственика на фирмата Фронтиер. Това разследване беше прекратено от прокуратурата на 26 юни 2008 г. поради липса на извършено престъпление.


Миналата седмица обаче Софийската градска прокуратура възобнови разследването и отново повдигна обвинение срещу Шарланджиева за това, че е пропуснала да изпълни служебните си задължения като следовател с цел да избави Красимир Георгиев от наказанието, което му се полага по закон за извършено от него престъпление по чл. 253 от Наказателния кодекс (пране на пари). До момента обаче няма ново обвинение за Корнелия Нинова, която неотдавна обясни, че е викана за разпит във връзка с възобновеното разследване, но само като свидетел.


nbsp;


nbsp;Евгени Диков е роден през 1955 г. в Луковит. Завършил е право в Софийски университет Климент Охридскипрез 1980 година. След това работи една година като стажант съдия в Софийския градски съд. От 1981 до 1983 г. работи като районен прокурор в Бяла Слатина. След това става заместник-районен прокурор в Софийската районна прокуратура, където работи до 1989 г., а от 1989 до 1992-ра е обвинител в градската прокуратура в София.Следват 10 години, в които сегашният градски прокурор работи като адвокат. През 2003 г. Диков се завръща в органите на съдебната власт - назначен е за следовател в Националната следствена служба. От 2006 г. досега Диков е прокурор във Върховната касационна прокуратура като завеждащ сектор Противодействие на престъпленията против личността и трафика на хора в отдел Противодействие на организираната престъпност.Диков е работил като наблюдаващ прокурор по серия от дела от обществен интерес, сред които е и т.нар дело Братя Галеви, срещу групата на сръбския наркобос Будимир Куйович, срещу групата на Златомир Иванов-Златко Баретата, по делото Килърите, ръководил е екипа за разследване престъпленията на депутатите Мидхат Табаков и Гюнай Сефер и др. Новият градски прокурор е женен с две дъщери. Жена му и дъщерите му работят като адвокати в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във