Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ИЗГОНИ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ОТ СЛЕДСТВИЕТО

Висшият съдебен съвет (ВСС) проведе в сряда (16 май) най-краткото заседание в своята история. В рамките на 40 минути магистратите отметнаха важни кадрови решения и проблеми, свързани с бюджета и администрацията.
За разлика от друг път, в случая ВСС може да бъде похвален за мъжкото си поведение. В съвета бе постъпила молба от скандалноизвестния съдия от Районния съд в Плевен Валери Цветанов да бъде назначен на длъжност съдия в Административен съд.
Името на Цветанов нашумя на 4 април 2003 г., когато в плевенския хотел Интер Ростов бе разстрелян сводникът Марио Иванов-Каратиста. Тогава МВР разпространи информация, че Валери Цветанов - по онова време председател на Плевенския районен съд, е седял на една маса с жертвата в хотел в града. Заради скандала на 30 април същата година Валери Цветанов бе заточен за редови съдия в Районен съд - Тутракан. Година по-късно - на 19 март 2004-а, двама неизвестни го простреляха пред дома му в Плевен с автомат, но той оживя и на 28 септември 2005 г. излезе в отпуск по майчинство. А през 2006 г. отново се върна на работа в Районният съд в Плевен.
В края на ноември миналата година ВСС назначи на работа 268 кандидати, които издържаха конкурса за административни съдилища. Валери Цветанов се бе справил добре с изпита, но съветът отказа да го назначи, без да посочи мотив за това.
Скандалният магистрат обжалва решението на съвета пред Върховния административен съд (ВАС), който заяви, че трябва да има аргументи за отрицателния вот, и върна преписката на ВСС за произнасяне.
Та, в сряда членовете на съвета бяха принудени отново да гласуват за назначаването на Цветанов. Преди да се пристъпи към вота заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков предложи тази точка от дневния ред да бъде отложена за следващото заседание, когато към нея ще бъдат включени и материалите от дисциплинарното производство срещу Цветанов.
Шефът на ВАС Константин Пенчев обаче не се съгласи с него и дръпна такава реч, която остави безмълвни всички членове на съвета.
Не трябва да я отлагаме (б.ред. - точката от дневния ред), защото все някога ще се наложи да я гласуваме. Ние най-накрая трябва да изложим някакви мотиви за отрицателния вот. Да си кажем това, което цяла България знае. Цветанов е наказан за нерегламентирани контакти. Аз се съмнявам, че той има морални качества да бъде съдия. Тези качества не се придобиват при изтърпяване на наложеното наказание. Не желая той да бъде съдия, това е тежко бреме, отсече Пенчев.
Той призова Валери Цветанов да престане да злоупотребява с търпението на ВСС, с търпението на магистратите, които работят, и с търпението на обществото. Пенчев апелира към Цветанов да подаде оставка като магистрат.
След тези прочувствени слова ВСС пристъпи към гласуване. С четири гласа за, 14 против и двама въздържали се членовете на съвета отказаха да назначат Валери Цветанов за съдия в Административен съд. Мотивите за отрицателния вот са, че му липсват морални качества да бъде магистрат.
След този кадрови въпрос съветът трябваше да обсъди друга любопитна молба - тази на бившия вече заместник-министър на бедствията и авариите Делян Пеевски. До юни миналата година той беше следовател в Столичната следствена служба. После отиде на работа във ведомството на Емел Етем.
По закон мястото му в следствието се пази. В 14-дневен срок от освобождаване на поста в изпълнителната власт той трябва да подаде молба за възстановяване на работа в магистратурата.
Пеевски беше спазил този срок и си бе подал молба. Но в сряда се случи прецедент във ВСС. С осем гласа за, десет против и двама въздържали се членовете на съвета отказаха да го върнат на работа. По принцип практиката при подобни казуси е човекът да бъде върнат автоматично на работа. Но не и този път.
Веднага след гласуването председателят на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова заяви, че мотивите за отрицателния вот могат да бъдат същите като при Цветанов. Щом Пеевски няма морал да бъде заместник-министър, значи няма морал да бъде и магистрат. А според мен магистратите трябва да бъдат още по-етични, отсече Петрова и всичките й колеги се съгласиха с думите й.
Прецедентът в случая е, че с решението си ВСС направо уволни Пеевски. А за да бъде освободен от длъжност даден магистрат, процедурата е много по-сложна. Прекият административен ръководител трябва да внесе предложение за уволнение във ВСС и да посочи на кой текст от Закона за съдебната власт (ЗСВ) се позовава - уронване престижа на професията, влизане в сила на присъда или други. После ВСС сформира тричленна дисциплинарна комисия, която да обсъди казуса. Накрая нейното решение се внася в съвета с предложение за наказание, а ВСС гласува.
Но при Пеевски нямаше нищо такова. Той беше направо изритан. Членове на ВСС предполагат, че Пеевски ще се обърне към Върховния административен съд. Вече в зависимост от решението на ВАС съветът ще реши какви мерки и действия ще предприеме спрямо него, обясниха магистрати.
В сряда, в края на заседанието ВСС, прие оставката на доскорошната шефка на стопанския отдел в Националната следствена служба (НСлС) Зоя Иванова. На 25 април съветът я понижи в редови следовател, а в сряда я освободи въобще от длъжност. Така тя ще получи до 20 брутни заплати обезщетения, каквито са изискванията в Закона за съдебната власт.
Както е известно, последните двама са замесени в т.нар. скандал Овчаров-Александров. Иванова заяви, че шефът на НСлС Ангел Александров защитавал определени икономически интереси, като искал фирма Дилот да получи лиценз от Комисията по хазарта за внос на игрални машини и настоявал да се освободят определени количества пшеница от Държавния резерв. Освен това Зоя Иванова каза, че Александров искал от нея да се свърже с приятелката си - бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, която пък да изнесе документи от Булгартабак, уличаващи директора на холдинга Христо Лачев в престъпления.
Името на Пеевски бе споменато от самия Лачев, който пред медиите заяви, че той заедно с Ангел Александров са го натискали, за да назначи тяхно протеже на работа в холдинга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във