Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ИЗГОНИ ПРОКУРОР, ЗАБРАВИЛ ЗА 238 ПРЕПИСКИ

Първото тримесечие на 2008 г. отвори доста работа на Висшия съдебен съвет да наказва провинили се магистрати. Последното му заседание през седмицата също не направи изключение. В сряда (5 март) членовете на съвета почти единодушно (с 22 гласа за и двама против) уволниха прокурора от Софийския районен съд Красимир Кирилов. Най-тежкото дисциплинарно наказание е поискал районния прокурор Александър Налбантов.
Магистратът в червена тога не си е давал много зор за работа и през последните години често е пренебрегвал служебните си задължения. По този начин за периода 1 юни 2006 - 1 юни 2007 г. Кирилов не се е произнесъл в законовия срок по общо 125 преписки и досъдебни производства. Правил е това месеци и дори години по-късно, разкри председателят на Комисия Международно правно сътрудничество към ВСС Иван Димов.
Това прегрешение на районния обвинител обаче изглежда несъществено в сравнение с шокиращата информация, че за времето от 1 януари 2003 г. до 10 май 2007 г. Красимир Кирилов въобще не се е произнесъл по цели 238 преписки, молби, сигнали, писма от Софийската градска прокуратура и досъдебни производства.
И ако някой си мисли, че заради фрапантните нарушения въпросният магистрат е бил по-нисък от тревата, то той жестоко се лъже. Кирилов е поискал да се яви на комисия за атестиране, на която да се бори за... статут на несменяемост. За зла беда именно тази негова наглост е изкарала истината за прегрешенията му на бял свят.
Самият Кирилов се е оправдал пред Александър Налбантов с голяма ангажираност в районния съд, която не му позволява овреме да си върши работата.
Този опит на държавния обвинител да мине между капките не само не му помогнал, но и дал повод за проверка дали наистина е толкова натоварен, че да пропуска сроковете.
Справка за неговата дейност сочи, че за цялата 2006 г. Красимир Кирилов в класиран чак на 19-о място по натовареност в Софийския районен съд. Обвинителят се е занимавал за тези 12 месеца със 786 дела и 490 преписки.
Само за сравнение - някои от класираните преди него прокурори в своеобразната ранглиста са били затрупани за същия период с по около 1400 дела и 900 преписки. Което ще рече, че са имали двойно повече работа, но въпреки това са смогвали навреме да се произнасят по тях. Ето защо оправданието му за претовареност в съда изобщо не отговарят на истината, добави Иван Димов.
На заседанието в сряда членовете на ВСС се занимаха с още две дисциплинарни производства за прегрешения на магистрати. Преките им административни ръководители са поискали дисциплинарното им уволнение. В единия случай става дума за съдията от районния съд в Бяла Ирена Георгиева. Мотивите да се иска най-тежкото дисциплинарно наказание бяха, че магистратката е водила неправилно срочни книги. Една от тях била прошнурована и подпечатана от ръководството. Другата обаче била в не добър външен вид. Затова се наложило протоколист да пренапише книгата.
Членовете на ВСС единодушно решиха, че в никакъв случай поведението й не може да бъде определено като недопустимо и отхвърлиха категорично искането за нейното уволнение.
Друга колежка и съименничка на Ирена Георгиева - Ирена Писова, съдия в Пловдивския окръжен съд, също отърва кожата. Тя беше предложена за уволнение с мотивите, че е ползвала полагаща й се отпуска, без молбата й да е резюлирана от ръководството на съдилището.
Членовете на ВСС взеха предвид обаче факта, че преди да се отдаде на отдих, магистратката чинно си е написала абсолютно всички дела, каквото задължение има.
Тя е с дългогодишен стаж и досега не е допускала никакви нарушения в работата си. Дори председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев се възмути, че Висшият съдебен съвет се занимава със случаи от компетенциите на административния ръководител на магистратката, разкри шефът на Комисия Международно правно сътрудничество към ВСС Иван Димов.
Членовете на съвета единодушно решиха да върнат случая в Пловдивския окръжен съд, където той да получи решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във