Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ИЗХВЪРЛИ ПЪРВИТЕ ДВАМА ФИЛЧЕВИСТИ ОТ СИСТЕМАТА

Присъствието на главния прокурор Борис Велчев на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (7 февруари) се оказа от особено значение за решаване на казусите Цеко Йорданов и Ангел Илиев. За разлика от предишното заседание на ВСС, в сряда (7 февруари) членовете на съвета не посмяха да бламират обвинител №1 и с подобаващо мнозинство уволниха дисциплинарно двама от най-приближените хора на бившия главен прокурор Никола Филчев - Цеко Йорданов и Ангел Илиев от Върховната касационна прокуратура (ВКП).
Решаването на техния въпрос се точи от 4 юли 2006 г., когато Борис Велчев внесе във ВСС предложенията за дисциплинарните им уволнения, защото в продължение на години двамата са нарушавали грубо служебните си задължения и по непоправим начин са уронили престижа на съдебната власт.
Нарушенията на Цеко Йорданов и Ангел Илиев излязоха на бял свят при проверката на дейността на ВКП в периода 2001-2005 г., разпоредена от главния прокурор в началото на март 2006 година. Според ревизорите на Борис Велчев двамата върховни обвинители системно са забавяли определени дела, не са изпращали преписи от постановленията на заинтересованите страни, изземали са правомощията на по-нисшестоящите прокуратури и са решавали дела, които не са от тяхната компетентност.
На 26 юли 2006 г. ВСС сформира два тричленни дисциплинарни състава, които да решат дали Цеко Йорданов и Ангел Илиев, въпреки прегрешенията им, са достойни да носят червени тоги или пък трябва да бъдат изхвърлени от съдебната система.
Със съдбата на Цеко Йорданов се заеха председателят на Софийския апелативен съд (САС) Евгений Стайков, шефът на Софийския окръжен съд (СОС) Владимир Иванчев и председателят на Варненския апелативен съд Виолета Бояджиева. А казусът Ангел Илиев бе поверен на заместник-председателя на Върховния административен съд Венета Марковска, шефката на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова и председателя на Бургаския окръжен съд Събина Христова.
Миналата сряда (31 януари) в дневния ред на ВСС бе включена точка за дисциплинарното производство срещу Цеко Йорданов. Противно на всякаква логика, дисциплинарката предложи на Висшия съдебен съвет да не уволнява Йорданов, а да го понижи в длъжност за срок от две години. И то с мотива, че давността за нарушенията му била изтекла и не можело той да бъде наказан по-строго.
За зла участ на жертвата миналата сряда главният прокурор отсъства от заседанието, тъй като бе приет в болница за изследване. А в негово отсъствие кадровиците на Темида просто... не посмяха да опростят (ако бяха гласували предложението на дисциплинарния състав, на практика точно това щеше да се случи) прегрешенията на Цеко Йорданов.
Въпреки че бъдещето на Ангел Илиев не бе включено в дневния ред на заседанието на 31 януари, Параграф 22 още тогава научи, че и в неговия случай имало някакъв проблем. В смисъл такъв, че предложението на дисциплинарния състав бе очаквано: той да бъде уволнен. Неочакваното бе, че шефката на дисциплинарния състав - заместник-председателят на Върховния административен съд Венета Марковска, бе подписала предложението с особено мнение. Тоест тя е била против уволнението на Ангел Илиев.
На 7 февруари настроенията във Висшия съдебен съвет бяха съвършено различни и церемонията по освобождаването на двамата филчевисти мина като по вода.
За целта главният прокурор Борис Велчев дойде на заседанието с предварително написана реч, с която трябваше да мотивира колегите си така, че те без никакво колебание да уволнят Цеко Йорданов и Ангел Илиев. Нещо повече. За да не остане някой съдебен репортер с убеждението, че става дума за разчистване на някакво наследство, Борис Велчев предложи дискусията около освобождаването на Йорданов и Илиев да бъде открита за медиите, тъй като ставало дума за въпрос от голям обществен интерес.
Идеята на главния прокурор бе подкрепена от председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров и от председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев, но няколко минути по-късно се оказа, че тримата големи в съдебната власт са... малцинство, тъй като всички останали членове на ВСС посрещнаха предложението на нож.
Пръв от името на мнозинството думата взе адвокат Любомир Цеков, който предупреди, че Законът за съдебната власт (ЗСВ) е категоричен, че дисциплинарните производства и снемането на имунитети трябва да се разглеждат на закрито заседание.Ако допуснем обществото и медиите да станат свидетели на дебатите, ще създадем условия нашето решение, каквото и да е то, да бъде атакувано пред Върховния административен съд, каза още той.
Това, че заседанието трябва да бъде закрито не означава, че ние защитаваме Цеко, Руско или когото и да било - уточни Евгений Стайков, председател на Софийския апелативен съд и шеф на дисциплинарния състав по казуса Цеко Йорданов. - Нямаме намерение да бламираме главния прокурор. Дисциплинарният състав е арбитър и той борави само с факти, допълни той.
За да предотврати по-нататъшния задълбочен спор по процедурата, Борис Велчев оттегли предложението си дебатите около бъдещето на Цеко Йорданов и Ангел Илиев да бъдат открити и затова само може да се гадае за какво точно са си говорили членовете на ВСС. Факт обаче е, че за пореден път главният прокурор доказа, че няма никакво намерение да си оставя магарето в калта и да се подчинява на правила, писани от други хора и в други времена.
Само няколко минути след като като Цеко Йорданов стана бивш прокурор, Борис Велчев излезе от заседателната зала, изправи се очи в очи с медиите и съобщи най-главното: С 16 гласа за, трима против и двама въздържали се Висшият съдебен съвет уволни Цеко Йорданов.
Не става дума за победа. Даже сутринта (в сряда - бел. ред.) видях г-н Йорданов и го поздравих. Казах му, че нямам нищо лично към него и че според мен всички нарушения уронват престижа на съдебната власт и за това не трябва да има давностни срокове, обясни Борис Велчев. След това главният прокурор раздаде на съдебните репортери изказването си, с което спечели кадровиците на Темида на своя страна и се върна в заседателната зала.
Според членове на ВСС спорове около уволнението на Ангел Илиев почти не е имало. Предложението на дисциплинарния състав, въпреки особеното мнение на неговата председателка Венета Марковска, е било прието с 19 гласа за и два против.
След края на заседанието Цеко Йорданов напусна централата на Висшия съдебен съвет видимо ядосан и не пожела да отговори дори на въпроса: Ще обжалва ли решението на ВСС пред Върховния административен съд (ВАС) или пък ще се примири със съдбата си?
За негово щастие, текстовете от четвъртото изменение на конституцията, окончателно приети от Народното събрание на 2 февруари, все още не са обнародвани в Държавен вестник и не са влезли в сила. Така че от формална гледна точка Цеко Йорданов остава член на Висшия съдебен съвет поне още седем-осем дни. Или поне дотогава, докато Върховният административен съд реши дали уволнението му е законно или не е законно. Ако, разбира се, бившата дясна ръка на Никола Филчев събере достатъчно смелост и атакува уволнението си пред Върховния административен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във