Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС изслуша прокурор за скандални реплики

Заместник градският прокурор Роман Василев беше изслушан от дисциплинарната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък (29 април). Той бе привикан във ВСС заради видеоматериала на пресцентъра на МВР от задържането на бившия министър на отбраната Николай Цонев на 1 април. Тогава прокурорът бе заснет как разпорежда на Николай Цонев да легне на земята и го заклеймява като абсолютен престъпник.
Адвокатите на Цонев, а и други юристи реагираха остро срещу постъпката на прокурора в момент, в който срещу Цонев все още дори не е повдигнато обвинение. ВСС образува дисциплинарно производство. Сега комисията трябва да реши какво наказание да предложи за Василев. На излизане от заседанието на комисията магистратът отказа да коментира пред журналисти какво си е говорил с кадровиците на Темида в продължение на 30 минути. Василев остави без коментар и въпроса дали ще оглави специализираната прокуратура Антимафия.
Съдебният съвет се произнесе и с решение по две други дисциплинарни производства срещу магистрати във връзка със скандала с бизнесмена Красьо Черния. Заради контакти със съдебния брокер шефът на апелативната прокуратура в Пловдив Андрей Атанасов е освободен от длъжност като административен ръководител, а прокурорът Димитър Захариев от плевенската окръжна прокуратура е понижен в ранг за срок от три години. Двете решения на ВСС могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд (ВАС). Докато той не се произнесе с решение, двамата прокурори ще продължават да заемат сегашните си длъжности. Също по аферата с Красьо Черния Етичната комисия на ВСС изслуша бившия член на съвета Иван Димов, срещу когото миналата седмица бе образувано дисциплинарно производство. Самият Димов отказа да направи медийни изявления.
Около10-15 човека се бяха събрали на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет, докато той заседаваше. Протестиращите раздадоха на журналистите декларация, насочена срещу корупцията в съдебната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във