Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС като Тото

Висшият съдебен съвет (ВСС) накрая - след дълги родилни мъки - сколаса да избере тази седмица шеф на първоинстанционния Специализиран наказателен съд. Той е досегашният заместник-председател на Софийския районен съд (СРС) Георги Ушев.


Това е третият опит на ВСС да назначи председател на малкия спецсъд. При откриване на първата процедура документи подаде само Станимир Миров от Софийския районен съд. Той обаче не бе допуснат до участие в конкурса, защото не отговаряше на изискванията, а именно - нямаше необходимите за този пост 10 години юридически стаж. При втората обявена процедура не се появи нито един кандидат, което накара ВСС да открие трета процедура, на която се явиха трима кандидати.


Парадоксалното е, че само преди една седмица същите кадровици, които сега избраха този магистрат със смазващото мнозинство от 21 гласа (от общо 23) в конкуренция с другите двама магистрати, отхвърлиха кандидатурата му за председател на Апелативния специализиран съд. При тогавашния вот този човек получи само... пет от гласовете във ВСС. А и тогава, и сега кандидатът представи една и съща концепция. Затова изглежда труднообяснимо какво (ако не временно умопомрачение) е накарало членовете на съвета да обърнат критериите си на 180 градуса и да подкрепят толкова ентусиазирано кандидат, който дни преди това са зачеркнали.


На критиките, че участва в конкурсите и за двете съдилища, новоизбраният шеф заяви, че да участваш в един конкурс не означава, че ще го спечелиш. Затова и си подал документите не за едно, а за цели три съдилища. Дори участвал и в конкурс за място в Софийския градски съд, където към момента само е командирован от районния съд в София. Като в тотото - опитваш различни комбинации, пък дано все някоя се окаже печеливша.


Членовете на съвета се абстрахираха от присъствието на Ушев в доклада на инспектората към съвета, където той бе посочен като един от съдиите, които бавят множество дела. След избора в четвъртък магистратът обясни, че именно докладът на инспектората го е мотивирал да се кандидатира и за двата шефски поста.


Кадровиците на Темида сякаш забравиха, че името на този кандидат изскочи по времето на корупционното дело срещу колегата му Петър Сантиров, бившия министър Николай Цонев и ексглавния секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов. Това стана на едно от заседанията, когато бяха прожектирани видеокадрите от няколко срещи между основния свидетел - следователя Петьо Петров и подсъдимите Сантиров и Попов. Една от записаните реплики на Сантиров стана повод за проверка на Инспектората във Върховната касационна прокуратура (ВКП) срещу Ушев. Причината бе, че във филмчето колегата му споделяше, че заместник-шефът на СРС бръмчи на разпределения. На съдийския жаргон това означавало, че манипулира системата за случайно разпределение на дела в съда. Един ден преди вота в съдебния съвет от прокуратурата обявиха, че събраните в хода на проверката доказателства не дават възможност да се направят изводи за виновно поведение у магистрата, покриващо признаците на дисциплинарно нарушение или на престъпен състав от Наказателния кодекс (НК).


По време на дебатите членът на ВСС Георги Колев заяви, че ще подкрепи съдия Ушев, защото вярва, че той ще се справи. Каза също, че ако се стигне до балотаж, ще гласува за кандидата, събрал повече гласове на първи тур с аргумента, че избор трябва да има. Но до балотаж така и не се стигна. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев подкрепи кандидатурата на Ушев, но изрази колебание заради участието на съдията и в другия конкурс.


Самият факт, че получих 21 гласа от членовете на ВСС, за мен е достатъчен. Мога да бъда доволен, когато бъда удовлетворен от работата ми в този съд. В работата ми като заместник-председател на Софийския районен съд непрекъснато ми се е налагало да работя в екстремни ситуации. Почти денонощно сме осигурявали разглеждане на дела. В СРС всички прокурори и повечето от разследващите полицаи ми имат телефона и са ми се обаждали по всяко време на денонощието, организирали сме и в 23.00 часа разпити на свидетели, одобряване на протоколи - това не е ново за мен, каза новоизбраният началник.


Специализираният наказателен съд трябва да отговори на изискванията на обществото за компетентност, справедливост и принципно правосъдие, каза Ушев. Той подчерта, че в страната няма извънредни съдилища и този няма да е такъв, поне доколкото зависи от него. Новоизбраният началник заяви още, че основното в концепцията му е непрекъснатото повишаване на квалификацията както в областта на разглежданите дела, така и на хората, които ще дойдат да работят в съда.


Според Георги Ушев все още не са избрани редови съдии в спецсъда, тъй като на конкурсите кандидатите не са изкарали достатъчно добри оценки. Както е известно, в новата магистратура засега има назначен само един съдия.


Останалите кандидати за поста бяха Величка Иванова-Влашева, съдия в Пловдивския военен съд, и Георги Николов - председател на районния съд в Сливница. Георги Николов получи два гласа, а Влашева - нито един. Концепцията на Николов не бе публикувана на сайта на ВСС в ИНТЕРНЕТ, но интерес представлява тази на колежката му Влашева.


Нейното изложение започва с определение на това що е то организирана престъпност. Кандидатката цитира адмирал Пиер Лакост, който в труда си Мафията срещу демокрацията твърдял, че тя е съвкупност от тактики и стратегии, за постигането на които се използват различни престъпни методи с цел постигане на крайния резултат - подчинение, власт, покорство. Впрочем,у начетеността на кандидатката очевидно не е направила впечатление на кадровиците, след като никой не гласува за нея.


На заседанието си в четвъртък ВСС повиши окръжния прокурор на Пловдив Иван Даскалов до апелативен прокурор на града. До края на миналата година на този пост бе Андрея Атанасов, но съветът го свали от ръководния пост заради връзки с плевенския съдебен лобист Красимир Георгиев-Красьо Черния.


Иван Даскалов стана известен с делото за убийството на сестрите Белнейски. Тогава той бе окръжен прокурор на Пазарджик и наблюдаващ случая обвинител. За него гласуваха 17 от членовете на съвета. Единият от конкурентите - прокурор Румен Боев - събра шест гласа. За останалите двама опоненти - Валерий Велчев, прокурор в Районна прокуратура - Първомай, и шефът на следствения отдел там Йордан Давчев не гласува никой.


Главният прокурор Борис Велчев заяви, че Иван Даскалов се е доказал като добър организатор, който може да въведе нов модел на работа в апелативната прокуратура. Председателят на етичната комисия във ВСС Цони Цонев също застана зад Даскалов с твърдението, че той доказал, че може да носи отговорност. Цонев изброи делата за смъртта на сестрите Белнейски, за магистрала Тракия и сега за ситуацията в село Катуница, по които работи магистратът.


Срещу Даскалов бе пуснат анонимен сигнал от 18 прокурори и следователи от Пловдив и Пазарджик, че се издигал единствено благодарение на връзките си сред висшестоящите магистрати. ВСС не обърна внимание на сигнала, защото фактите в него били непроверими. ('a722)

Facebook logo
Бъдете с нас и във