Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС на нож срещу промените в съдебния закон

Съдебната власт се опъна отново на промените в устройствения й закон, предложени от правосъдното министерство. При обсъждането им на първо четене във вторник (28 септември) в парламентарната правна комисия представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Анелия Мингова даде за пореден път воля на несъгласието на съдебните началници да се подложат на проучване за надеждност, за да получат достъп до класифицирана информация. Рамо на Мингова сложиха председателите на двете върховни съдилища Лазар Груев и Константин Пенчев, ръководството на прокуратурата, председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска. Мотивът е познат - опасения от поставяне на членовете на ВСС в зависимост от спецслужбите. Иначе казано - недопустимо нарушаване на независимостта на съдебната власт от страна на изпълнителната.
Въпреки съпротивата на съдебната власт проектът на кабинета беше приет на първо четене с гласовете на ГЕРБ, Атака и Синята коалиция. Против се обяви единствено БСП, а депутатите от ДПС гласуваха въздържал се. Дори социалистите обаче обявиха, че принципно са склонни при второто гласуване да подкрепят част от идеите на Маргарита Попова. Самата Мингова така и не можа да обясни странната колизия между витиеватото становище на ВСС от април, в което съветът твърди, че не е нужно членовете му да искат достъп до класифицирана информация, тъй като го имат по право подобно на действащите магистрати, и внесения преди две седмици от депутата Христо Бисеров законопроект в полза на ВСС, предвиждащ същият достъп по право да бъде записан изрично в Закона за защита на класифицираната информация. А правосъдният министър Маргарита Попова напусна залата, докато Мингова говореше.
Подобно беше разделението и по отношение на предвидената в проекта децентрализация на кадруването чрез създаването на атестационни и етични комисии по места в окръжните съдилища и прокуратури. Досега всички кадрови процедури бяха съсредоточени в ръцете на ВСС и плачевните резултати, до които доведоха, не се нуждаят от коментар. Опасността от засилване на местните зависимости в съдебната система, изразена от Даниела Доковска, е напълно разбираема, но те едва ли са по-малки и сега. Дали някой ще бъде пробутан или повишен от местни кадровици, или пък ще го направи осигуреното от Красьо Черния мнозинство от 13 гласа във ВСС, разликата не е кой знае каква освен в лицата на корумпираните. Правосъдният министър защити предложението си с аргумента, че децентрализацията на кадруването ще ангажира всички магистрати с реформата и управлението на системата.
Заместник-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова от Синята коалиция подкрепи предложенията за допълнителен изпит за младшите магистрати, който ще се провежда от Националния институт на правосъдието, както и идеята магистратите, които не издържат изпита след деветмесечния курс, да връщат стипендиите, изплатени им от държавата. Михайлова одобри и предложението за създаване на публичен регистър, в който магистратите ще декларират дали членуват в неправителствени организации. Въвеждането на такъв регистър е една от деликатните теми в съдебната система, тъй като не е тайна, че магистрати на ръководни постове са затънали в обвързаности покрай членството си в НПО-та, включително и масонски ложи, които старателно крият.
На редовното си заседание в четвъртък (30 септември) Висшият съдебен съвет продължи с избора си на административни ръководители в системата. Висшите магистрати преизбраха Спас Илиев за военноокръжен прокурор в София и той ще изкара още един мандат на поста. Другият кандидат беше редовият военен прокурор Нивелин Начев. За заместник-началник на Военноапелативната прокуратура бе избран Веселин Стоев, който и сега е на този пост. Другият кандидат беше Илиан Георгиев, който е прокурор във Военноокръжната прокуратура в София, но е временно отстранен от длъжност с решение на ВСС.
ВСС назначи за районен прокурор на Царево единствената кандидатка за поста Катя Евтимова, която досега беше изпълняващ длъжността. Името й нашумя покрай скандала с магистратските имоти в Приморско. През юни тази година заместник главният прокурор Валери Първанов обяви, че в Районната прокуратура в Царево е имало проверка за използване на фалшив документ. Тя била срещу неизвестен извършител. Тогава името на Катя Евтимова нашумя, тъй като през февруари отказала да образува досъдебно производство по случая, защото бил изтекъл давностният срок. По-късно стана ясно, че резултатите от проверките за скандала с имотите и строежите в Приморско показват, че Евтимова си е свършила работата и не е нарушила закона.
ВСС трябваше да избере и заместник градски прокурор на София от кандидатурите на Мария Нейкова, Чавдар Ангелов и Юлиана Петкова. Никой от тях обаче не събра нужния брой гласове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във