Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС на щурм за съдебните такси

Поредно недоразумение около съдебните такси предизвика в четвъртък (10 февруари) предсeдателят на бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Колев. Както Параграф 22 писа в предишния си брой, финансовият шеф е решил на всяка цена да вдигне таксите и използва всевъзможни манипулации в тази насока. В тях той включи и Министерството на правосъдието, което има правомощията да променя Тарифа №1 към Закона за държавните такси. В нея са описани таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието.
Парадоксът е, че Колев периодично подмята, че в правосъдното министерство е сформирана работна група, която трябва да прецени къде и с колко да се увеличат съдебните такси. Министерските хора обаче категорично отричат да има такова нещо. След като бюджетният началник на ВСС разбра, че от ведомството няма да потвърдят изявленията му, той предприе друга тактика. На предишното заседание на съвета Колев сформира работна група в самия ВСС, която да надуе таксите и да ги изпрати като предложение до министерството.
След заседанието в четвъртък Колев отново заяви пред медиите, че работна група в министерството вече има и дори се очаквало тя да се събере в началото на март и да вземе окончателно решение. ВСС пък задължил административните ръководители на съдилищата да му изпратят вижданията си за увеличение на съдебните такси до 28 февруари. За капак Колев се надява до съдебната ваканция през юли таксите вече да са увеличени.
Очертават се доста крайни решения. Колев предложи простите съдебни такси, като тези по административни дела, да бъдат заменени от пропорционални такси върху материалния интерес, понеже по тези дела той бил често много голям. Според Колев сумите трябва да са съобразени с действителността и инфлацията. Което ще рече - с действителността, в която живеят затрупаните от тлъсти възнаграждения съдебни началници. Малката утеха в случая е, че Колев ясно съзнава собствената си арогантност, пъшкайки, че надали ще се възприеме идеята и по административни дела таксата да е процент от интереса.
Колев показа артистичен талант, докато описваше бюджета на съдебната система. Парите за издръжка ще стигнат до септември. Последните три месеца съдебната власт няма да може да си плаща ток, вода, парно, телефон и други текущи нужди, изплака той. Интересно защо този довод не се чу при поредното раздаване на премии преди Коледа. Още повече че то се случи малко след като Колев обеща публично ВСС да не го прави.
Колев е предвидил и специална екстра за търговците - те да си плащат изцяло пререгистрацията на фирмите. Понеже сега съдебната власт плаща по 15 лева на дело на Информационно обслужване за прехвърлянето на данни от съда в Търговския регистър. Покрай това Колев нахока държавата, че греши, като удължава срока за пререгистрация на фирмите. Ако бях аз, нямаше въобще да им регистрирам фирмите. Щях да ги залича, след като не спазват срока, отсече магистратът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във