Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС на терсене

Съдебната власт напоследък се опитва да опровергава по странен начин всеобщото убеждение, че всичко й е наопаки. Действията й уж са правилни, но стоят някак си на терсене. В четвъртък (12юли)Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно съдията от Софийския градски съд (СГС)Мирослава Тодорова. Най-тежката дисциплинарна мярка й беше наложена заради шокиращо забавяне на мотивите по три наказателни дела, по които тя е била председател на съдебния състав. Мотивите по едното от тях - за отвличане и изнудване, са изготвени повече от четири години и осем месеца след произнасяне на присъдата.Тодорова оправдава двама от подсъдимите, а на третия дава година и половина условно. Това става дни преди да изтече абсолютната 15-годишна давност, при което положение не може и дума да става осъдителната присъда да влезе в сила или прокурорите да протестират оправдателните присъди. Апелативният съд констатирал изтичането на давността и прекратява делото.


Мотивите към другите две дела, на които се основава тричленния дисциплинарен състав, са забавени съответно с три години и с две години.


През април ВСС разгледа дисциплинарното производство срещу Тодорова по воденото от нея дело срещу наркобоса Васил Маникатов. Мотивите по него се появили две години и пет месеца след произнасяне на присъдата. Междувременно Маникатов излежал присъдата си по друго дело и напуснал затвора. Съдебният инспекторат предложи Мирослава Тодорова да бъде наказана за този случай със забележка, но се чуха мнения, че тя трябва да бъде уволнена. Тодорова поиска тогава отвод на целия дисциплинарен състав и го упрекна във враждебност към ръководения от нея Съюз на съдиите в България (ССБ).


През януари пък ВСС я наказа с намаляване на заплатата с 15% за срок от две години. И тогава някои от членовете му искаха уволнението на Тодорова. Проверка на инспектората в наказателното отделение на СГС стана ясно, че Мирослава Тодорова е с най-много забавени дела - петдесет и девет. Явно и мярката на инспекторите е много странна. Наказани бяха и още трима съдии, но председателката на съда Владимира Янева се размина само със забележка при не по-малко впечатляващите 43 забавени дела.


Според подкрепилите уволнението на Тодорова 19 членове на съвета забавените мотиви по трите дела обосновават извода за системно неспазване на сроковете. Представляващата съвета Анелия Мингова предложила наказанието да е понижаване в ранг или длъжност, но предложението й дори не било подложено на гласуване - с мотива, че Тодорова не е само за дисциплинарно наказание, но и за прокурор.


Днес си свършихме работата. Така председателят на дисциплинарния състав Божидар Сукнаров коментира станалото пред медиите. По думите му Тодорова разклатила доверието към цялата система. ВСС отхвърлил аргументите й, че е свръхнатоварена, че нямала кабинет и че преподавала в Националния институт на правосъдието (НИП). Съветът не приел и съображението, че е изтекла давността за образуване на дисциплинарно производство. Прието било обаче, че давността е изтекла само по отношение на реакцията на тогавашния й административен ръководител Георги Колев, който трябва да я контролира. Освен забавените мотиви по трите дела Тодорова забавила с месеци и предаването на дела в деловодството. За това бил пратен сигнал и до прокуратурата, но обвинителите отказали да образуват дело.


Колкото и да е основателен наказателният акт на ВСС, той все пак стои на терсене. Като председател на Съюза на съдиите в България (ССБ)Тодорова влезе в образа на борец срещу статуквото. Съюзът не предлага много радикални решения, от каквито системата има нужда, но все пак е най-критично настроената спрямо действията на съвета - професионална организация на магистрати. С неодобрението си за мечешките кадрови намеси на управляващите в съдебната система ССБ мъти и тяхната вода, и водата на зависимата от службите част от съдебната олигархия. Сегашният съвет се докара дотам да не може да наложи напълно справедливо наказание, защото го прави избирателно, прикривайки и вършейки сам безобразия. Зад действията на съвета често-често се привижда образът на вътрешния министър Цветан Цветанов, когото председателката на съдийския съюз освен всичко друго съди за клевета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във