Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС НАПРАВИ ПЛАХ ОПИТ ДА БЛАМИРА БОРИС ВЕЛЧЕВ

В отсъствието на главния прокурор Борис Велчев Висшият съдебен съвет (ВСС) се опита да му извърти коварен номер и за малко не успя.
В дневния ред на заседанието на ВСС в сряда (4 октомври) фигурираха седем имена на прокурори от Софийската градска прокуратура (СГП), които трябваше да бъдат наградени. По предложение на досегашния им ръководител Вичо Вичев двама от тях - Галина Стоянова и Наташа Бърнева, трябваше да бъдат повишени в ранг предсрочно. А останалите петима - Божидар Джамбазов, Марияна Станкова, Иванка Трифонова, Никола Невенчин и Станимир Димитров - да получат служебна благодарност и грамота за добре свършена работа.
Двайсетина минути преди ВСС да започне разглеждането на предложенията за наградите Борис Велчев напусна заседанието на ВСС, за да присъства на срещата между президента Георги Първанов и главния прокурор на Италия Пиетро Грасо. През това време ВСС успя да отметне всички точки от дневния си ред и стигна до прокурорските точки.
Първа в списъка бе Галина Стоянова. Тя трябваше предсрочно да бъде повишена от ранг прокурор в Апелативна прокуратура в ранг прокурор във Върховна касационна прокуратура, съгласно разпоредбата на чл.167а от Закона за съдебната власт (ЗСВ), която гласи: За изпълнение на служебните задължения при осъществяване на съдебната власт с проявени високи професионални и нравствени качества съдиите, прокурорите и следователите могат да бъдат поощрявани по решение на Висшия съдебен съвет със служебна благодарност и грамота, личен почетен знак - сребърен и златен, и предсрочно повишаване в ранг.
След като предложението за Галина Стоянова бе докладвано на магистратите от заместник главния прокурор Митьо Марков, пръв взе думата министърът на правосъдието Георги Петканов, който внезапно зададе въпроса... Какво означава това предсрочно?
Наградите на колегите са за изключителната им работа, защото в последните години те са наблюдавали най-сериозните дела и дадоха много добри резултати - взе да обяснява другият заместник главен прокурор Христо Манчев. - Наистина не са минали достатъчно години, но тези хора заслужават да бъдат отличени, каза още Манчев.
След това той уточни, че още един текст от Закона за съдебната власт разрешава подобен тип награди и цитира разпоредбата на чл.142, ал.1: Съдиите, прокурорите и следователите могат да бъдат повишавани на място в ранг и заплата при доказана висока квалификация и образцово изпълнение на служебните задължения, ако са прослужили на съответната или приравнена длъжност най-малко три години.
За най-голямо изумление на съдебните репортери кадровиците на Темида посрещнаха идеята за награждаването на седмината софийски обвинители изключително недружелюбно. Според Бойка Попова, съдия във Върховния касационен съд (ВКС), добрата работа на прокурора се определя от броя на обвинителните му актове, по които съдът е произнесъл осъдителни присъди. А не от факта, че е внесен някакъв си обвинителен акт.
Заместник-председателят на Върховния касационен съд и шеф на неговата Наказателна колегия Румен Ненков и съдията от Върховния административен съд (ВАС) Андрей Икономов не само подкрепиха колежката си Бойка Попова на 100 процента (както обичат да казват футболните деятели и коментатори), ами допълниха, че Висшият съдебен съвет няма достатъчно данни защо жената (става дума за прокурор Галина Стоянова - бел. ред.) трябва да бъде наградена.
Въпреки призива на председателя на ВАС Константин Пенчев, че магистратите не трябва само да се наказват, но и да се поощряват и че той ще подкрепи награждаването на прокурорите, ВСС отхвърли предложението за предсрочното повишаване в ранг на Галина Стоянова.
Обсъждането на мотивите за награждаването на втората софийска прокурорка - Наташа Бърнева, започна по същия неприятен начин. За нейно щастие обаче, малко преди кадровиците на Темида да я отрежат, правосъдният министър Георги Петканов - в качеството си на председателстващ заседанията на ВСС - даде 15-минутна почивка.
Съдебните репортери, които с интерес наблюдаваха и слушаха дебатите, тутакси се усъмниха, че целта на въпросната почивка е друга. Далеч от камерите и микрофоните членовете на ВСС да се разберат като възрастни хора ще наградят ли и останалите шестима прокурори, или не.
Дали подозренията на журналистите щяха да придобият плът и кръв така и не стана ясно, защото малко преди края на 15-минутната почивка главният прокурор Борис Велчев се върна и в заседателната зала на ВСС задуха... вятърът на промяната.
За да защити честта на пагона пред началството, заместник главният прокурор Христо Манчев отново взе думата и съобщи на опонентите си от върховните съдилища следното: Работата на прокурора приключва с внасянето на обвинителния акт в съда, защото делата продължават години наред и не се знае дали до тяхното приключване въпросният държавен обвинител ще работи още в системата.
За да предотврати поредната безплодна разправия за това кой е виновен за размотаването на делата - съдът или органите на досъдебното производство (прокуратура, следствие и полиция), Борис Велчев дръпна кратко, но прочувствено слово пред членовете на ВСС: Иска ми се да поощрим колегите, докато са още млади. Те го заслужават. Дълго време прокурори не са били награждавани, защото е нямало такава практика по отношение на обвинителите. Това е ставало единствено ако някой се пенсионира. Виждам, че когато трябва да поощрим някого, се сработва някакъв много странен инстинкт. Мен ме е срам от подобни дебати, заключи Велчев с надеждата, че кадровиците на Темида ще вникнат в посланието му.
И чудото се случи. Запазвайки ледено мълчание, членовете на ВСС одобриха предсрочното повишаване на Наташа Бърнева и грамотите на Божидар Джамбазов, Марияна Станкова, Иванка Трифонова, Никола Невенчин и Станимир Димитров. И то толкова чевръсто, че ако имаше как, щяха да наградят всички с едно-единствено гласуване.
След заседанието на Висшия съдебен съвет Борис Велчев изрази огорчението си от поведението на висшите магистрати. В мое отсъствие е възникнал някакъв спор, чиито мотиви така и не разбрах и никога няма да разбера. Тези мотиви са продукт на онази логика на поведение, по която винаги има няколко гласа против. И то за хора, за които членовете на ВСС не са чували нищо, каза още главният прокурор.
Освен това Борис Велчев обяви, че ще се извини на Галина Стоянова от Софийската градска прокуратура, защото не е успял да се върна навреме на заседанието и да я защити пред останалите висши магистрати. (§22)

ЧЕСТИТО!

Община Гълъбово ще си има районен съд и районна прокуратура. На заседанието в сряда (4 октомври) Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да открие там Храм на Темида, който ще отвори врати на 1 март 2007 година.
Според статистиката, на територията на община Гълъбово има голям брой промишлени предприятия - ТЕЦ Марица-изток, фабриката Брикел, рудниците Трояново и други. Постоянното население е около 17 000 души, приходящите са 8000, а през следващите няколко години се очаква в общината да бъдат разкрити още 5000 работни места.
В момента общината е под юрисдикцията на Районен съд - гр. Раднево. Той обаче е доста отдалечен и за да се явяват по делата си, жителите на Гълъбово трябва да пътуват по 80 километра, заяви министърът на правосъдието Георги Петканов, който е автор на идеята за разкриването на районен съд и на районна прокуратура в Гълъбово.
Предложението на правосъдния министър бе одобрено с 21 гласа за. Единствено председателят на Бургаския окръжен съд Събина Христова се въздържа, защото не й станали ясни мотивите за отварянето на Съдебна палата в община Гълъбово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във