Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС НАПРАВИ СЕФТЕТО С УВОЛНЕН СЪДИЯ

Очаквам да продължим да правим това, което правихме през последните години и което, струва ми се, през последните шест месеца започна да дава видими резултати, заяви загадъчно главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (7 януари). На въпрос на един от дежурящите пред сградата на съвета на ул. Съборна репортери дали може да бъде по-конкретен, Велчев каза Не!. И отмина. Правосъдният министър Миглена Тачева пък отказа каквито и да било коментари преди заседанието. Но поне поздрави репортерите с усмивка.
На запознатите с болезнените проблеми на българската съдебна драма и с пагубното им отражение върху притока на евросредствата подобен отговор от обвинител №1 в началото на 2009 г. би изглеждал, меко казано, странен, макар че липсата на конкретика по въпросите на престъпността и корупцията сякаш става стил и на главния прокурор. Нека припомним само едно негово изявление още от края на октомври миналата година: тогава г-н Велчев каза, че в прокуратурата са наясно кои са знаковите фигури в сенчестия спектър, остава само да се съберат доказателства за това... Дано в цитираното изявление главният прокурор просто да се е пошегувал. В противен случай следващия месец ни чака втори унищожителен доклад от Брюксел (впрочем според източници на в. БАНКЕРЪ той ще бъде именно такъв, ще има пет критични бележки, засягащи предимно бавната реформа в силовите ведомства). Защото Европейската комисия, за разлика от г-н Велчев, не харесва това, което правихме през последните години. И именно затова ни спря близо половин милиард евро.
Що се отнася до последните шест месеца, които визира главният прокурор, те също не са утешителни. Характерното за последните два от тях например са широко огласяваните всяка седмица проверки по прословутите дела от обществена значимост. Оказа се в крайна сметка, че всички скандално забавяни (според евродокладите) дела си вървели... ритмично, в рамките на сроковете и кажи речи няма никакъв проблем с тях...
На заседанието в сряда ВСС взе някои строги мерки срещу корумпирани магистрати и им вгорчи живота още в началото на годината.
Съветът уволни дисциплинарно съдията от Варненския районен съд Георги Лефтеров. Срещу магистрата бе образувано наказателно производство за забавени изпълнителни листове, а също и за това, че със свое решение е спестил на молители огромна държавна такса по дело, което той е разгледал, а други съдии са отказали да поемат.
Според проверката на Инспектората към ВСС на 12 октомври 2007 г. Лефтеров е издал изпълнителен лист за 8.5 млн. лв., но е освободил от заплащане на държавна такса върху сумата. Проверката на инспекторите установи също, че от всички 365 дела по издаване на изпълнителни листове, които Лефтеров е разгледал за две години и три месеца, в определения от закона срок са приключени едва 18. Първоначалното предложение бе на Лефтеров само да му бъде намалена заплатата, но магистратите гласуваха за уволнението му.
Образувано бе също и дисциплинарно производство срещу прокурора от Софийската апелативна прокуратура Емил Дангов, който се прочу след журналистическо разследване като сътрапезник на покойния Антон Милтенов - Клюна. Началникът на Дангов - апелативният прокурор на София Вичо Вичев, бе предложил наказанието да е само порицание, но главният прокурор Борис Велчев настоя за уволнение, поради което ВСС образува дисциплинарното производство. Самият Дангов твърди, че е отишъл на рожден ден в заведение през 2004 г., без да подозира, че там ще бъде и соченият за наркобос Милтенов.
Бяха образувани още три дисциплинарни дела - срещу съдиите Пламен Станчев и Христо Попов от Районния съд в Горна Оряховица, и срещу прокурора от Плевен Илмен Замфиров - за забавяне на дела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във