Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС настъпи мотиката по случая "Бойко Атанасов"

В автогол се превърна за Висшия съдебен съвет (ВСС), за главния прокурор Сотир Цацаров и за ръководството на столичното следствие изслушването на разприказвалия се следовател Бойко Атанасов. Вместо да постигне целта си - да бъде своеобразен другарски съд, то подкрепи тезата му за наличие на "шпицкоманда", обслужваща безпрекословно нарежданията "отгоре" по знаковите дела срещу властта.

Под обстрела на мнозинството в съвета Бойко Атанасов потвърди всички свои разкрития от последните седмици. Той веднага поиска отвод на председателя на етичната комисия Ясен Тодоров, който е кадър на столичното следствие и мястото му там се пази по закон. Тодоров обаче отказа да го направи. И на свой ред предупреди присъстващите да внимават какво говорят, за да не издадат следствена тайна. На което Атанасов отвърна, че всяко негово твърдение може да бъде проверено по документи, включително и чрез подадените от него сигнали до главния прокурор, до съвета и до съдебния инспекторат.

Бойко Атанасов потвърди изнесеното от него за неслучайното разпределение на делата чрез образуване на сектори и екипи, както и за натоварване на непослушните с работа "за изпотяване". Описа и хода на делото, заведено от него срещу заповедта на градския прокурор Христо Динев за формиране на трите сектора в столичното следствие - Първи "Специализиран", Втори "Икономически" и Трети "Криминален". На първа инстанция Софийският административен съд е оставил жалбата му без разглеждане с мотива, че като следовател Атанасов "нямал правен интерес делата да се разпределят по закон". Става въпрос за Закона за съдебната власт (ЗСВ), който не предвижда  отделни структури в рамките на следствието - те са въведени с класификатора на длъжностите в съдебната власт.

В очакване Върховният административен съд да се произнесе по жалбата Бойко Атанасов настоя ВСС да провери каква роля играе главният прокурор тя да не бъде допускана за разглеждане по същество. Следователят припомни, че самият Цацаров е признал, че е посетил Административен съд София-град именно по този повод. "Проверете в какво качество Сотир Цацаров е бил в съда - като главен прокурор, като член на съвета или като страна по делото? И дали върху председателя Радостин Радков е оказан натиск, дали са водени преписки срещу негови близки.

Атанасов призова ВСС да провери дали са изземвани дела от негови колеги и какви указания им се дават - "писмени ли, които са задължителни, устни ли, по реда на НПК ли"? За прилаганите практики можели да бъдат разпитани деловодителките. Атанасов настоя да се провери и колко роднински назначения има в следствието, налице ли е конфликт на интереси.

Бойко Атанасов поиска ВСС да препита и градския прокурор Христо Динев за това, че се разпределят важни дела на командировани прокурори, както станало с разследването срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Там се появили двама военни следователи и двама прокурори, всички до един командировани.

Атанасов прикани ВСС да извърши и проверка на постановленията за образуване на наказателни производства срещу неизвестен извършител. От нея щяло да стане ясно, че в случаите с разследвани министри и депутати извършителят е винаги известен. Поръчковата връзка между ръководството на прокуратурата и на столичното следствие Атанасов илюстрира с едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. То дошло там още на следващия ден след като Делян Пеевски му се заканил от парламентарната трибуна. Наред с всичките си профили - на депутат, на бизнесмен, на лобист, Пеевски натрупа и 10-годишен съдебен стаж като следовател, без да е решил дори едно дело. Постъпването му в следствието било уредено от бившия шеф на следствието Ангел Александров, чиито протежета до ден-днешен доминират там, но вече под ръководството на Цацаров и Динев.

Провокиращите въпроси към Бойко Атанасов също нямаха особен успех. Той увери, че е приключил всичките си дела в срок и е участвал в три неуспешни конкурса за административен ръководител - веднъж за районен прокурор на София и два пъти - за градски. Преди време подал документи и за районен прокурор на Кюстендил, но после ги оттеглил, защото узнал, че му обещават това място, за да спре работата си по делото "Недосегаемите".

От нямане за какво друго да се хване представляващият ВСС Димитър Узунов взе да коментира концепцията на Атанасов, с която е участвал за избор на градски прокурор през 2013 г., спечелен от Христо Динев.

На въпроса какво има предвид с твърдението, че е бил вербуван от бившия шеф на столичното следствие Пепи Еврото да оглави Първи сектор през 2013 г., Бойко Атанасов потвърди, че тогавашният градски прокурор Николай Кокинов го притиснал с водена срещу него преписка за данъчни престъпления "срещу неизвестен извършител", по която можело да му спретнат обиски. Изкарал обаче на тази позиция само четири месеца, през два от които бил в отпуск, а в другите два присъствал на няколко оперативки, на които следователите получавали устни указания по конкретни дела.

Въпросът на Димитър Узунов има ли и други "вербувани" следователи или прокурори беше затапен подобаващо: "Ами направете и вие нещо, изискайте информация от ДАНС и ГДБОП дали срещу колегите, които се подписаха до вас, че лъжа, има преписки. Ако не бъде изискана, ще започне да се появява." Откакто Атанасов се е разприказвал пред медиите, колегите му получили указания да не общуват с него. И го гледали под лупа - какво прави, с кого говори, до какво има достъп. След участие в сутрешен телевизионен блок му съставили протокол, че е закъснял за работа.

В крайна сметка етичният шеф Ясен Тодоров каза, че следователят говори общи приказки, а трябвало повече конкретика.  "Нали предупредихте, че не трябва да разкрива следствена тайна", отговори Бойко Атанасов.

 

 

Не ни натискат, "особено главен прокурор или заместник главен прокурор"!

Ножовете срещу Бойко Атанасов долетяха най-напред от присъстващите 26 прокурори и следователи начело с шефовете на столичното следствие и на неговия Първи сектор Иван Иванов и Илиана Кирилова. Също и от наблюдаващите прокурори по делата "КТБ" и "Владимира Янева" Иван Гешев и Даниела Димитрова. В опитите си да отричат всичко те обаче го потвърдиха - с признания и нервни изблици.

Иванов призна за оперативките между следователи и прокурори по конкретни казуси, но за него това било нормално, той не ги приемал за натиск. Но пък и окачестви ролята на следователите като на "войници, които стриктно изпълняват съветите на по-опитните висши прокурори". Разпределянето на три дела на Бойко Атанасов за броени секунди било "някаква техническа грешка в изписването", но наистина натоварването в трите сектора не било еднакво. Обособяването им пък просто следвало структурата на прокуратурата. Иванов потвърди още, че с избора на екипи се заобикаля случайното разпределение на делата - с пояснението, че той само определял в кой сектор да отидат, и след това се извършвало случайното разпределение.

Завеждащата Първи сектор Илиана Кирилова беше далеч по-агресивна, отричайки признанието на Иванов за грешка при нарязването на документите по делото "КТБ". Грешката била само на чистачките, които объркали чували с шредирани листове и ги изхвърлили в уличните контейнери. За делата срещу неизвестен извършител коментарът й беше, че законът го позволява при липса на достатъчно доказателства преди повдигането на обвинение. А твърдението на Атанасов, че тези дела обикновено се държат нарочно "на трупчета" и висят, Кирилова посрещна с пояснението, че "това не е пране, за да виси на простор". За капак се закани да си потърси правата в съда, ако се окаже, че не е изземвала дела от един следовател, за да ги възложи на друг.

Опозицията във ВСС не остана длъжна и Калин Калпакчиев попита какво му е специалното на Първи сектор. И Кирилова потвърди казаното от Бойко Атанасов - секторът се занимава с дела срещу лица с имунитет, служители на ДАНС и Агенция "Митници", членове на кабинета, хора на висши държавни длъжности, полицаи, извършили престъпления по време на служба, и всички дела с висок обществен интерес, включително и наблюдаваните от Европейската комисия. Секторът бил много натоварен, но "ако един Божи ден приключи делото "КТБ", нещата ще си дойдат на място", поясни Кирилова. И за финал призова ВСС да различи "същественото от несъщественото, но така да се хвърлят думи вербални, шпицове…"

Даниела Димитрова пък увери, че в СГП се чувствала "като у дома си", а твърденията на Бойко Атанасов били "интриги", подлежащи на дисциплинарна отговорност за нарушение на етичния кодекс. Следователите Красимир Алексиев и Мая Ковачева пък припяха с откровението, че са във "възторг" от екипа на столичното следствие и че не са работили в по-добра обстановка и с толкова добър екип. "Всичко е лъжа! На такъв колектив може да завиди всяко учреждение! Страхотни колеги - професионалисти и просто нямам думи и се чудя каква е тази злоба. Цял свят слуша Атанасов и си вика: Вижте какво се случва в българската прокуратура. Никой не ми е оказвал натиск, особено главен прокурор или заместник главен прокурор. Никой не ми е казвал как да реша дело", плонжира Алексиев. Според него откритите в контейнери нарязани документи били дреболия, защото късал листове "заради сбъркани запетайки".
 

 

Делото "КТБ" е в съда без обвинителен акт, ще бъде внесено, "като му дойде времето"

Прокурорът по делото "КТБ" Иван Гешев се оказа особено пренавит. Според него Бойко Атанасов се държал "като Корадо Катани срещу сицилианската мафия и много добре му се е получило да се снима до кофите за боклук, бил много фотогеничен". След повече от година гробно мълчание по единственото дело, което води, Гешев описа какви крути мерки взел по него - забранил "да се хвърлят материали, да се ползва интернет на компютрите, на които се работи по това производство, да има задължително външна памет, да се заключват кабинетите, а материалите да се съхраняват само в една стая, да се проверява кой влиза и кой излиза". Не разбирал от "сметосъбиране", но съзнавал как "намеците" за унищожени документи ще се отразят на делото, когато стигне до съдебна фаза. Гешев даде отговор и на въпроса, зададен от нас в материала ни "Къде е делото "КТБ"?!" Оказа се, че то наистина не е при разследващите, където му е мястото в досъдебната фаза на процеса, а стои от месеци в съда, преди още да е внесено там с обвинителен акт. По думите на прокурора оригиналът на делото бил в Софийския градски съд от четири месеца заради процедури по "обжалвани възбрани и запори". На забележката, че в такива случаи се изпраща копиe, Гешев си направи оглушка, но пък подчерта, че няма как да е част от шпицкоманда, щом като е "магистрат, неосъждан, нямам криминални регистрации засега, слава Богу - е,  може да имам някаква разработка..." Пред медиите пък добави, че не разбирал от психиатрия и нямало да коментира "фиксацията" на Бойко Атанасов по това дело. Най-озадачаващ беше обаче отговорът на Гешев относно внасянето на обвинителния акт в съда. Това щяло да стане, "като му дойде времето", а делото не било само за 206 млн. лв. от банката. Работело се по пет направления, сред които и "за източване за няколко милиарда; за надзора на БНБ; за вътрешния одит и за външния одит". Пледоарията на Гешев приключи с крайно язвителна реплика на бившата представляваща ВСС Соня Найденова, която намерила "и друго значение на думата "шпиц" - порода куче, което е мило, любвеобилно, което много обича да е около господаря си". Гешев успя само да каже:  "Видно е, че не съм куче!".

Facebook logo
Бъдете с нас и във