Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС - натискът дава плодове

Като не става с моркова, наблягай на тоягата! Поредното потвърждение на прословутата политическа доктрина става все по-очевадно по отношение на съдебната власт. Висшият съдебен съвет дава вид на все по-сговорчив под натиска на изпълнителната власт, но на практика играе двойна игра с цел да отслаби натиска и да оцелее на всяка цена. Особено след ареста на съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров, който беше задържан за уреждане на дело за злоупотреби за 120 млн. лв., свързано с дейността на бившия министър на отбраната Николай Цонев.
Председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев обяви в сряда (7 април), че кадровиците са готови да проверят всички магистрати, за които МВР има данни, че са извършили нарушения. Според Цонев ВСС се готви да поиска от вътрешното министерство папките за корумпирани съдии, прокурори и следователи. Небивалата готовност на ВСС за сътрудничество с МВР по отношение на Октопода в съдебната система Цонев обясни с опасността папките с материали и разработки срещу корумпирани магистрати да не останат недоразследвани.
Със сигурност подслушваните и следени от полицията магистрати не са малко. Ясно е, че в повечето случаи МВР не може да докаже, че тези хора са корумпирани, че вземат подкупи или че уреждат дела. Тогава папките с полицейските разработки потъват в архивите, а има начин точно тези случаи да бъдат проверени от етичната комисия към ВСС. По много сигнали за нарушения от магистрати може да се работи дори ако те не стигат за престъпление, а само за търсене на дисциплинарна отговорност. Просто трябва някой да се разпореди ние да получаваме тези папки от различните служби и поделения на МВР, за да можем да се произнасяме по тях, заяви Цонев.
Привкус на лицемерие пролича и в реакцията на съвета по повод на изнесените от Върховната касационна прокуратура (ВКП) и потвърдени от вътрешния министър Цветан Цветанов във вторник (6 април) данни за наличие на сигнали за корупция срещу близо 60 магистрати. Живият интерес на съвета към бандитите с тоги се появи ненадейно в началото на месеца, когато ВСС поиска от главния прокурор Борис Велчев да предостави информация за имената на магистратите, които са попаднали в записаните разговори на арестуваните при операция Октопод. Ден преди това съобщение на етичния стожер Цони Цонев, по време на съдебното заседание по делото за мярката за неотклонение на Алексей Петров, бяха представени разпечатки от СРС-та, в които се споменават имена на висш съдия, на прокурор и на член на Висшия съдебен съвет.
Заедно в този кюп ще бъдат проверени бившият член на ВСС Стойко Стоев и шефът на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Първият стана известен с контактите си с плевенския кадровик Красьо Черния, а после и с приятелството си със самия Алексей Петров. Пенгезов пък е втора седмица отпускар, опитвайки се отчаяно да отбие подозренията, че е работил в полза на Октопода. В записаните със специални разузнавателни средства разговори между задържаните при операция Октопод се споменава магистрат, на когото е помогнато с 3-4 гласа, както и за член на ВСС.
В стремежа си да излъчва антикорупционен конструктивизъм и жертвоготовност шефът на антикорупционната комисия съобщи, че вече е проведен разговор с главния прокурор, но трябвало да се намери правната форма, в която информацията да бъде предоставена. Причината е, че по закон ВСС няма право да получава данни, придобити от подслушване, тъй като не е правораздавателен орган. По същата причина данните от СРС не могат да бъдат използвани и за образуване на дисциплинарни производства. След като бъде намерена легална форма да се ползва тази информация магистратите, ще бъдат разследвани по реда на служебния етичен кодекс.
В четвъртък (8 април) съветът съвсем се загрижи за борбата с корупцията с идеята да се иска промяна в Закона за съдебната власт, която да му даде право на достъп до класифицирана информация. След дълго умуване 25-мата босове на съдебната власт установили, че няма как главният прокурор да им предостави исканите данни, защото с последните изменения и тълкувания на Закона за защита на класифицирана информация членовете на ВСС, за разлика от действащите магистрати, нямат право до достъп до такава. С промените трябвало да стане възможно резултатите от СРС-тата да служат за образуване на дисциплинарни производства.
Ден преди Цони Цонев да поиска от МВР папките срещу продажни магистрати вътрешният министър Цветан Цветанов наля масло в огъня под ВСС с изявлението, че СРС-тата от килиите на задържаните са изяснили много неща. В тях се говори за добрите контакти и връзки, които имат с един висш съдия, на когото са му помогнали с двама-трима представители от ВСС за неговия избор... Всъщност нещо подобно, което наблюдавахме с Красьо Черния, само че там само за присъствието в един телефонен указател някои понесоха своите последствия, а тук вече имаме прилагане на СРС по досъдебно производство. Надявам се, че ако разчитаме на една обективност и на сериозна работа на инспектора във ВСС, това е формата и начинът да се прочисти тяхната система, заяви вътрешният министър.
Впрочем Цветанов е неоправдано мек в оценката си за последствията от скандала с Красьо Черния. Последствията, които понесоха разкритите в него магистрати, са абсолютно несравними с мащаба на гигантската корупционна схема, която има всички белези на организирана престъпна дейност от мафиотски тип. Вместо срещу всички магистрати да бъдат образувани досъдебни производства за търговия с влияние и вече да има повдигнати обвинения, всичко приключи с дисциплинарни наказания, и то само за част от присъстващите в списъка на Красьо. След като замаза майсторски скандала, ВСС побърза да върне доверието в съдебната система с проверката срещу съдията от Върховния административен съд Панайот Генков, засечен в ресторант с единия от дупнишките братя Галеви. Тя приключи със заключението, че няма нищо нередно във факта, че Генков е вечерял в един ресторант с Ангел Христов. Може, те си знаят... За капак ВСС призова Пенгезов да се върне на работа, като че ли липсата му в Софийския апелативен съд е далеч по-осезателна от съмненията за корпуция към него.
Във всеки случай едва ли ще се намерят вече наивници, които да повярват, че съдебният съвет иска да има материалите срещу корумпираните съдии и прокурори единствено за да им потърси дисциплинарни отговорност. На първо място, напъните на висшите магистрати целят т. нар. правителство на съдебната власт да остане в играта. В очите на обществото съветът е силно дискредитиран, защото прави всичко възможно да запази статуквото и да прикрие чудовищните корупционни схеми за опорочаване на делата. Прибързаното предоставяне на материали на ВСС от страна на МВР и прокуратурата срещу разработвани, проверявани и разследвани магистрати може да осуети производствата срещу тях, тъй като всеки от 25-те членове на съвета е човек на някого и е обвързан с действащи магистрати, върху които на свой ред може да влияе. Да дадеш на тези хора информацията за магистрат, срещу когото се работи, е като да вкараш вълка в кошарата.
На малка България не са й нужни толкова много висши магистрати. Съдебната система е зависима от Красьо Черния и от подобни субекти, но е независима за всички останали. Има политическа, но не и съдебна воля в борбата с организираната престъпност. Трябва съставът от 25 съдии във Висшия съдебен съвет да бъде намален. Всичко, което се изписа около въпросния Красьо Черния, е само един елемент, който е разкрит и който стана публично и обществено достояние. Недейте да смятате, че само това е проблемът във ВСС. Всичко е тотално обвързано и свързано както с октоподите, така и с всичко, което държавата търпи 20 години. Ако не искаме да го променим - окей, значи ще се съобразяваме с това, което казах, което се прави и което имаме като резултат. Аз не искам да живея в такава държава, в която политическата воля не се реализира, заяви вътрешният министър в края на миналия месец по време на конференцията Българският пример в борбата с организираната престъпност и корупцията в Европа.
Поредното мушкане с остена тогава дойде заради упоритата съпротива на ВСС срещу промяна в структурата на съвета. При среща с премиера Бойко Борисов в началото на февруари ВСС отхвърли идеите да се раздели на два отделни органа за съда и прокуратурата, да се намалят броят на членовете и мандатът му. Подкрепа получи само вариантът в дългосрочен план да се намали парламентарната квота в съвета, в която да не влизат магистрати, а адвокати, професори по право и дори обществени авторитети без юридическо образование.
Явно е, че ако радикалните промени в съдебната система, от които има крещяща нужда, стават все така измъчено, съдебната власт ще провали волята на обществото да се сложи ред в държавата. И друго - с дисциплинарни производства ефект не се постига, защото прибирането на рушвети по делата не се бори с дисциплинарни наказания. Огромната част от престъпленията на магистратите, и особено на съдиите, са материализирани в техните актове и именно възможността да бъдат издавани порочни решения и присъди е в дъното на всички престъпни схеми в съдебната система. От Цветанов се искат основно две неща - разработки и арести. А от един истински нов Висш съдебен съвет - експертна проверка на всеки прокурорски и съдебен акт, който поражда основателни подозрения, че е постановен под въздействието на рушвета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във