Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС не се дава

Нищо друго не му остава на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, освен да вземе на абордаж Висшия съдебен съвет (ВСС). Кадровиците на Темида нямат никакво намерение сами да си идат, въпреки че така упорито ги подканва. Това е изводът от поредното заседание на ВСС в четвъртък (20 май), когато представляващата съдебния съвет Анелия Мингова заяви, че няма никакви основания кадровият орган да си подава колективно оставката, както поиска предния ден вътрешният министър. А Цветанов заяви в сряда (19 май), че хората от ВСС трябва да си посипят главите с пепел, тъй като не са се самосезирали по скандала с висшите магистрати, чиито роднини са получили евтини имоти в Приморско като уж крайно нуждаещи се.
Трима от замесените в аферата са съдии във ВАС: Николай Урумов, чиято дъщеря получила право на строеж върху 469 кв. м, като платила скромните 1829 лв., Андрей Икономов, чиято майка получила 430 кв. м срещу 1677 лв.; Панайот Генков, на когото щерката получила 430 кв. м срещу 1667 лева. Всички те бяха шефове на отделения във Върховния административен съд до началото на тази седмица, когато заради скандала шефът им Константин Пенчев ги отстрани от длъжности. Дъщерята на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов също е част от групата на крайнонуждаещи се. Тя получила правото да застрои 563 кв. м срещу сумата от 2195 лева.
Мингова отрече, че думите на Цветанов са поредната самоцелна критика към съда. Тълкувам думите на министър Цветанов в тона на общата му загриженост като отговорен политик за това какво се случва в съдебната система, заяви тя.
Членът на ВСС Георги Гатев също не намери за основателно искането съветът да подава оставка. Тонът на говорителя на Съюза на съдиите Нели Куцкова бе доста по-критичен: Не съм от привържениците на ВСС, но съветът пусна едно съобщение за тези магистратски деца и каза, че Комисията по етика се е самосезирала. Важно е резултатите от проверката да бъдат публично обявени и който е виновен, да си понесе последствията. Това, че някои хора по някакъв начин са се сдобили с имоти край морето и всички говорят за магистратска наглост, е изключително обидно. Дори да се съсипем от работа, заради тези хора позорът е за всички. Независимо дали на ВСС ще му поискат оставката, той е длъжен да допринесе за очистване на морала в системата.
По-късно в четвъртък антикорупционната комисия към ВСС съобщи, че вече се е самосезирала за скандалните случаи от публикациите в медиите. От комисията заявиха, че общо пет магистрати ще бъдат проверявани за скандала с крайнонуждаещите се деца на съдии.
За да докаже колко е безкомпромисен, ВСС наложи наказание порицание на заместник градския прокурор на София Роман Василев. Жестоката санкция е заради поведението и репликите му по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев на 1 април тази година. Решението на ВСС е взето със 17 гласа за и един въздържал се. Наказанието се налага за срок от една година. То би повлияло на кариерата на прокурора само ако бъде номиниран за ръководен пост в съдебната йерархия. Има значение и при определянето на бонусите върху трудовото му възнаграждение, но не се отразява на месечната му заплата.
Като капак на всичко през този черен за Темида ден Красьо Черния най-сетне удостои с вниманието си широката общественост. Досега той се криеше от обективите и бе познат - в доста размазан вид - само от папарашки снимки. В четвъртък Георгиев се яви да свидетелства в дисциплинарната комисия по производство срещу бившия член на ВСС Стойко Стоев. Стоев подаде оставка, след като стана ясно, че контактувал доста често с плевенския бизнесмен. Общуването си с лобиста съдията обясни с желанието да построи социален дом за деца, за което искал съвети от предприемача.
Черния се появи, облечен в дрехи, които оправдаят прозвището му. Както виждате, съм целия в черно, даже на солариум ходих, за да го докарам на Красьо Черния. Трудно ми е да вляза в медийния си образ, пошегува се младежът. Той бе посрещнат от репортерите така, както по същото време малко по на запад посрещаха холивудските звезди на фестивала в Кан. На влизане в сградата на ул. Съборна №9 Красьо се въздържа от коментари, но след едночасов разговор с дисциплинарната комисия бе по-приказлив. Нямам чувството, че съм човекът, който преобърна съдебната система. Имам чувството за човек, който го използваха, заяви огорчено Георгиев. И добави: Не знам да се плащат места в съдебната система. Това, което се говори, за мен е абсолютен мит. Младият бизнесмен подчерта, че познава доста по-малко магистрати от това, което се твърди. Соченият за съдебен брокер Красимир обеща, че след като приключи разследването срещу него, ще даде пресконференция. Той категорично отрече да е излъгал на разпит, каквото обвинение му бе повдигнато от прокуратурата два дни преди това - на 18 май.
Скандалът с Красьо гръмна преди година, когато член на ВСС оповести, че черничък мъж с ланци предлагал на кандидати за шефове в магистратурите да им осигури поста срещу пари. Прокуратурата образува досъдебно производство за лъжесвидетелстване, тъй като Георгиев отрече да познава магистрати. Малко по-късно срещу него бе повдигнато и обвинение за търговия с влияние, но то и досега се води срещу неизвестен извършител. По аферата бяха уволнени трима магистрати, а петнадесет получиха по-леки наказания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във