Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС несполуки в кадровата рулетка

Ася Петрова ще ръководи Върховната административна прокуратура (ВАП). В четвъртък (10 юли) Висшият съдебен съвет я назначи за неин шеф по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров. Решението беше взето с гласовете на 15 от членовете на ВСС. Петрова наследява на този пост прокурора Камен Михов, който пък бе избран за новия ни национален член на Евроюст.


Повишение или насочване в глуха линия е новият пост за шуменската юристка?Тя направи зашеметяваща кариера през последните две години. Петрова бе окръжен прокурор в Шумен. Изненадващият й и скоростен възход започна след делото "Килърите" срещу Петър Стоянов-Сумиста и още петима души, на което беше наблюдаващ прокурор. Заради присъдите по това дело, което впрочем наскоро бе върнато от ВКС за ново разглеждане в апелативната инстанция, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не спираше да хвали Петрова. Тя бе избрана и за прокурор на годината от Асоциацията на прокурорите. Буквално преди седмици обаче името на Петрова бе вкарано в грозен скандал, след като депутатът Делян Пеевски направи поредните си медийни признания и обясни как Цветан Цветанов всъщност натискал главния прокурор да я вземе за свой заместник.


За сметка на единодушието, с което Петрова бе избрана за шеф на ВАП, прокуратурата в Габрово и съдилищата в Монтана и Карнобат така си и останаха без началници. В сряда (9 юли) ВСС не можа да избере подходящ претендент за двата поста, въпреки че мераклии имаше предостатъчно. Дори и след като се стигна до нарушаване на досегашната практика и допрегласуване - очевидно само и само с цел да се наберат достатъчно брой гласове за някой от кандидатите. Какво ще стане сега ли? Ами ще последва нова процедура за избор на началник, на която най-накрая ще се яви "правилният кандидат".


Интригата се заплете сутринта с избора на окръжен прокурор на Габрово. Кандидатите бяха двама: досегашният шеф Милчо Генжов и районният прокурор на Севлиево Диян Атанасов. Генжов се явява на избор за втора поредна седмица. Миналата сряда беше кандидат за шеф на Апелативната прокуратура във Велико Търново, но там претърпя неуспех. При това с твърде странен мотив: че досега е работил само като началник - "недостатък", който за първи път бе вкаран в употреба по време на изборните дискусии във ВСС.


Очевидно щеше да стане съвсем неудобно само седмица по-късно началническият стаж на Генжов да се превърне в предимство. И вероятно заради това той така и не успя да събере нужните 13 гласа, за да получи поредния си шефски мандат - в негова полза гласуваха едва седем от членовете на ВСС. Само че и опонентът му Диян Атанасов не събра нужното мнозинство и така изборът се провали.


Пак заради липса на достатъчна подкрепа за някой от кандидатите се провали и изборът на ръководител за Окръжния съд в Монтана. За този пост кандидатите бяха трима - шефът на Районния съд в Монтана Красимир Семов и две съдийки от Окръжния съд - Светла Станимирова и Милена Бранкова. Нито мъжката сила, нито женският чар обаче се оказаха достатъчни за ВСС. И дори след прегласуване пак нито един от претендентите не успя да събере нужните 13 гласа, за да седне в шефския стол.


Кадровите несполуки на ВСС продължиха по същия начин и в четвъртък (10 юли). Не бе избран нов административен ръководител за Районния съд в Карнобат. Имаше само един кандидат за поста - 30-годишната Мария Дучева. Вероятно я "препъна" фактът, че тя има повече опит като прокурор и твърде скромен стаж като съдия в Свиленград.


Всъщност при подобни избори членовете на ВСС рядко обявяват публично кого са подкрепили, а още по-рядко обясняват защо са гласували против или са се въздържали. Което прави абсолютно неясни критериите, по които тези хора решават кой претендент е "подходящ" и кой не. Същата тази мътилка впрочем роди скандала с Красьо Черния преди години.


Единствените двама "малки" ръководители в съдебната власт, които все пак бяха избрани, бяха новият окръжен прокурор за Добрич Пламен Николов и шефката на Районния съд в Оряхово Ивета Кънева-Санкова. Николов тържествено се зарече да работи за скъсяване на сроковете на разследването, "стиковане" с МВР за по-добра разкриваемост на корупционните престъпления, подобряванена организацията в деловодството и установяване на тесни връзки с прокуратурата в Констанца.


Ситуацията около Санкова пък е по-скоро комична - в момента тя играе ролята на човека-съд, тъй като другите й две колежки били напуснали съдилището. И ще трябва да ръководи сама себе си, докато й попълнят щата. Този номер обаче вече сме го гледали и в други "бутикови съдилища" в страната, в които вождове бяха назначени, но... индианците още ги няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във