Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ОБЪРНА ГРЪБ НА СЛЕДОВАТЕЛИТЕ

Висшият съдебен съвет проведе и последното си публично заседание за тази година. Но ако някой си мисли, че магистратите са решавали важни за съдебната реформа въпроси, жестоко се лъже. Не че нямаше такива в дневния ред, просто бе по-удобно да се отложат.
В сряда (14 декември) магистратите трябваше да решат важен кадрови въпрос - съдбата на следователите. В дневния ред фигурираха имената на 67 служители на Столичното следствие, които трябваше да преминат на работа в Софийската районна прокуратура. Но не преминаха.
Както Параграф 22 неведнъж е писал, ВСС прибягна до тази кадрова рокада, защото на 29 април 2006 г. влиза в сила новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК), според който 95% от разследванията преминават в ръцете на дознанието. По този начин се ликвидира следствието и маса хора остават без работа.
Още на 19 октомври членовете на ВСС решиха 500 от 1100-те следователи да преминат на работа в прокуратурата поетапно до пролетта на следващата година, около 150-200 да останат в следствието, а останалите да се спасяват, както могат.
Първият голям транш трябваше да бъде утвърден на 14 декември. Но не бива някой да се заблуждава, че спасяването на следствието е започнало. Още в началото на заседанието председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров предложи преназначаването на следователи в прокуратурата да се отложи до избирането на новия главен прокурор (това трябва да стане до 22 февруари, когато изтича мандатът на Никола Филчев).
Мотивът на Григоров бе, че приемникът на Филчев трябва да се запознае с хората, с които ще работи, да се срещне с шефовете на прокуратурите и да изслуша тяхното мнение за бъдещето на държавното обвинение. Неговият заместник Румен Ненков го подкрепи с думите, че в момента дознания се преобразуват в следствия и все още има много недовършени от следователите дела. Освен това, според Ненков, работата на прокуратурата засега не се е увеличила.
Думите на двамата съдии предизвикаха гнева на прокурорите във ВСС. Според заместник-главния прокурор и председател на Върховната административна прокуратура (ВАП) Митьо Марков, съветът и така не разполага с достатъчно време, да бави прехвърлянето на следователи в структурите на държавното обвинение. Той припомни, че все пак ВСС е решил това да става поетапно и сега бил моментът да се започне.
Може би магистратите нямаше да отложат въпросната точка от дневния ред, ако не се беше намесил директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров. Той заяви, че наистина ВСС е решил да прехвърля на етапи следователи в прокуратурите, но това е трябвало да стане по изготвен и одобрен от съвета график. А такъв няма.
В крайна сметка с 13 гласа за Висшия съдебен съвет отложи разглеждането на въпроса за след Нова година. А дотогава висшите магистрати ще купонясват на Рибарица. На 21 декември там ще се проведе импровизирано заседание. Но всъщност целта на екскурзията е там да отпразнуват Коледните и Новогодишните празници, както сам си призна преди няколко седмици прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Ганчев, инициатор на пътуването. (§22)

ТПС - 54738
Висшият съдебен съвет излезе в коледна ваканция без да свърши грам съществена работа

КАРЕ
Канцеларията на прокуратурата е подвела главния прокурор Никола Филчев, че е изтекло наказанието на бившия градски прокурор Нестор Несторов. Виновните лица ще бъдат наказани, каза заместник главният прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура (ВАП) Митьо Марков.
Както Параграф 22 писа, на 30 ноември, по предложение на Никола Филчев, Висшият съдебен съвет повиши Несторов от Софийската районна прокуратура във ВАП. Тогава Митьо Марков заяви, че повишението на Несторов отменя неговото наказание.
За да стане ясно за какво всъщност става дума, ще се наложи да припомним фактите. На 14 ноември 2001 г. тогавашният градски прокурор на София Нестор Несторов бе понижен в ранг и длъжност за общо шест години заради забавянето на работата по делото за убийството на Валентин Алексиев - Лисицата. Това наказание изтича на 29 ноември 2007 година.
Само седмица след реабилитацията на Несторов обаче Митьо Марков обърна позицията си на 180 градуса. На 7 декември той поиска Висшият съдебен съвет да отмени решението си за повишение на Несторов, защото по Закона за съдебната власт първо трябва да му изтече наказанието. Представителите на държавното обвинение се опитаха да се измъкнат с думите, че някой ги е подвел за датата, на която изтича наказанието на Нестор Несторов.
Освен че вече са ясни виновните лица, Митьо Марков е предприел още една стъпка, за да осуети повишаването и реабилитацията на бившия градски прокурор на София. Марков е пуснал протест срещу решението на ВСС във Върховния административен съд (ВАС) и докато той не се произнесе, Нестор Несторов остава да работи в Софийската районна прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във