Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС - оглушки за телефонгейта

Съдебната система отдавна е с изути гащи, но тази седмица това, дето се крие в тях, лъсна, та чак блесна.
По време на последното заседание на така нареченото правителство на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС), в четвъртък (22 октомври) се разбра, чe разпадът на властта по върховете на съдебната система е неудържим.
На него специалната петчленна комисия, излъчена по повод скандала с неофициалния кадровик в правораздаването Красимир Георгиев - Красьо излезе със становище, че членовете на съвета Иван Димов и Стойко Стоев, са накърнили престижа на съдебната власт, като са разговаряли по телефона с въпросното лице. Третият замесен в случая член на ВСС Пламен Стоилов бе оневинен. При стотици разговори на членове на съвета и магистрати с плевенската мутра бяха извадени на показ от немайкъде двама-трима души.
Нека припомним, че скандалът с лицето Красьо гръмна на 18 юни, когато членът на съвета Иван Колев съобщи пред колегите си, че някакъв черничък човек с ланци купува гласове във ВСС за назначение на началници в магистратурите срещу 200 000 евро парчето. На 8 октомври главният прокурор Борис Велчев огласи разпечатки от телефонни разговори, от които се разбра, че горепосочените трима членове на съвета плюс десетки други магистрати са разговаряли с плевенския лобист. И тримата висши магистрати, замесени в телефонгейта, и до ден днешен отричат контактите им с младия мъж да са свързани с кадруване.
На заседанието в четвъртък се изясни, че разговорите на Стоев и Димов с кадровика Красьо са зачестявали около избора на административни ръководители. Най-интензивни са били те на 29 април, когато ВСС избираше заместник-председатели на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, както и шефове на апелативните съдилища в София, Варна и Пловдив. Оказа се, че Стойко Стоев говорил с Красьо 213 пъти, докато Иван Димов - само 33 пъти. В пет от тези случаи това е станало в ден, в който ВСС е извършвал назначения на шефове в системата. Стоев си подаде оставката във вторник (20 октомври), а Димов отказа да го стори. (Подробности за неговите мотиви вижте в интервюто на стр.3.)
Главният прокурор Борис Велчев и шефът на ВАС Константин Пенчев призоваха ВСС незабавно да спре кадруването до изясняването на скандала, а Пенчев освен това призова всички, които са имали контакти с Георгиев, незабавно да подадат оставки. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев пък заяви, че независимо от тежката ситуация, процесите в съдебната система от последните години показвали, че има механизъм за самоочистване.
След всички тези призиви за самоочистване ВСС най-невъзмутимо реши да продължи да назначава. Но излезе с апел към магистратите, поддържали нерегламентирани контакти с лицето Красьо, да напуснат системата.
Телефонгейтът във висшите етажи на съдебната власт отекна чак в Брюксел. Говорителят на ЕК Марк Грей обяви, че очаква от ВСС разследване на магистратските назначения до момента. Излиза, че висшите магистрати трябва да разследват самите себе си. Интересно защо от юни досега ВСС още не е спрял да кадрува - нещо, което трябваше да стори още при първите сигнали преди четири месеца, преди още да се разшуми около телефонните разпечатки. Напълно възможно е зад всичко да стоят политически интереси - неслучайно от прокуратурата миналата седмица подхвърлиха, че има замесени и политици.
От известното досега около скандала оставаме с впечатлението, че кадруването в съдебната система става навсякъде другаде, но не и около масата на ул.Съборна № 9. Дори не и толкова около маси с бели покривки, както заяви наскоро висш магистрат. Просто по телефона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във