Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС оневини прокурор по морската афера

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа във четвъртък (17 юни) да отмени решението си, с което назначи Катя Евтимова за и.д. началник на Районната прокуратура в Царево. Тя бе проверявана по скандала с имотите на магистрати в Приморско, а министърът на правосъдието Маргарита Попова предложи кадровият орган да преразгледа назначаването й. В крайна сметка той реши Евтимова да се върне на работа. В нейна подкрепа се обявиха главният прокурор Борис Велчев и началникът на Инспектората към ВСС Ана Караиванова.
Главният прокурор, който преди две седмици заяви, че назначаването на магистратката е грешка, сега промени мнението си на сто и осемдесет градуса. Той съобщи, че проверката не е констатирала никакви пропуски в работата на Евтимова по коментирания казус. Освен това едва предишния ден научил за активната й роля при осъждането на съпругата на единия замесен в скандала магистрат (съдията Николай Урумов) от Върховния административен съд (ВАС). Главпрокурорът обясни, че адвокат Здравка Урумова е поискала право на строеж в Ахтопол като крайно нуждаеща се, но след разследването прокурор Евтимова е била осъдена, а договорът на общината с нея - развален. По думите на Велчев неговата подчинена се е справила съвсем принципно и честно в тази деликатна ситуация.
Шефът на Инспектората към ВСС Караиванова заяви, че и проверката на нейните хора също не е открила никакви нарушения в работата на морската прокурорка. Тя поясни, че към набедената магистратка се отнасяли неоправдано строго - тя нямала негативи в работата си, за разлика от полицията, която търпи критика при проверките по случаите с бедните магистратски роднини.
Скандалът с Катя Евтимова избухна, след като тя беше назначена за и.д. шеф на прокуратурата в Царево (по предложение на главния прокурор). Това предизвика реакция заради информация, разпространена преди това от заместника на Велчев Валери - Първанов. Той съобщи, че в районната прокуратура в Царево е имало проверка за използване на документ с невярно съдържание срещу неизвестен извършител по повод скандала с правото на строеж на магистрати в Приморско. Наблюдаващият прокурор Катя Евтимова обаче отказала да образува досъдебно производство, защото е изтекъл давностният срок, вместо да води разследването по друг текст, по който давността не е изтекла. Това станало през февруари 2010 година. Проверките на инспекторатите на прокуратурата и на ВСС обаче опровергават тези твърдения.
В дните на разгарящия се скандал с апетитни магистратски имоти по морето нашумя и името на титулярния районен прокурор на Приморско Кънчо Крумов. Майка му също била получила право на строеж в Приморско като крайно нуждаеща се. Неотдавна бившият вече апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов обяви, че тъй като бил приятел с Цони Цонев, него ВСС нямало да го проверява. Името на Крумов се споменава и във връзка с други местни скандали.
Висшият съдебен съвет вече образува дисциплинарни производства срещу петимата магистрати, свързани с т. нар. имотен скандал в Приморско. В края на миналия месец пък Софийската градска прокуратура започна разследване за незаконното право на строеж в Приморско, дадено на деца на магистрати. Проверката срещу тримата съдии от ВАС - Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов, както и срещу бившия апелативен прокурор на Бургас Иванов и срещу председателя на САС Веселин Пенгезов е за подкуп, предоставен на трето лице. За Генков, Урумов и Икономов е известно, че са гледали дела, по които страна е била община Приморско.

Facebook logo
Бъдете с нас и във