Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ОПРОСТИ СВОЙ СЛУЖИТЕЛ ВЕСЕЛЯК

Странно, но толкова радост, шеги и закачки никога не е имало по време на заседанията на Висшия съдебен съвет (ВСС). В сряда (27 септември) ресорните репортери останаха доста изненадани от приповдигнатия дух, с който висшите магистрати отпочнаха и завършиха редовната си сбирка.
Нещо повече. След края на заседанието, което този път продължи само два часа, нито един представител на медиите не успя да установи откъде точно извира доброто настроение на ВСС-членовете. Дали от факта, че Европейската комисия препоръча България да бъде приета в ЕС без предпазни клаузи, а в доклада си еврокомисарите не отправят нито една директна критика към съдебната власт? Или пък кадровиците на Темида просто бяха решили да демонстрират лично и професионално щастие напук на... всичко около тях? Като се започне от лошото време, мине се през задаваща се балтия на четвъртия конституционен ремонт и се стигне до 100-процентовата вероятност ВСС да не получи исканите над 500 млн. лв. за 2007 година.
Всички тези подробности от пейзажа обаче днес нямат никакво значение, защото доброто настроение така бе обладало членовете на ВСС, че те дори не пожелаха да уволнят един свой служител, който системно злоупотребявал както с чашката, така и с... бутилката.
Всъщност това бе и единствената точка от дневния ред на заседанието в сряда (27 септември), която леко възбуди членовете на Висшия съдебен съвет и ги принуди да разиграят нещо като дискусия помежду си.
За съжаление на зрителите в продължение на час-час и половина кадровиците на Темида се занимаваха с рутинни неща - тоз да бъде повишен в ранг, на онзи да му бъде увеличена заплатата, на еди-коя си магистратура (съдилище, прокуратура или следствена служба) да й бъдат увеличени парите за капиталови разходи.
И тъкмо когато съдебните репортери взеха да се чудят как да оправдаят надниците си, произвеждайки събитие от заседанието на ВСС, председателят на комисията Съдебна администрация Панайот Генков взе думата и обяви: Главният секретар на ВСС Славка Каменова предлага директорът на дирекция Бюджет и финанси към Висшия съдебен съвет - Янко Янчев, да бъде уволнен дисциплинарно за злоупотреба с алкохол на работното място.
Според докладната на Каменова на 13 март тази година Янчев отива на работа пиян. Тя го усеща и го наказва, но... без да уведоми ВСС по какъв начин е въздала справедливост: с мъмрене, забележка или с дежурното предупреждение повече това да не се повтаря.
За разлика от обикновените държавни служители, г-н Янко Янчев по най-категоричен начин не си взема бележка и продължава да демонстрира виновно поведение. През лятото Славка Каменова отново го хваща в крачка (или на чашка), съветва го да си подаде оставката, но той отказва. И подава молба за преназначаване на друга длъжност.
По неизвестни (засега) причини тази молба на Янко Янчев залежава в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС), а бъдещето на бюджетния началник... увисва за неопределен период от време.
Вместо търпеливо да изчака развитието на събитията, на 8 септември Янко Янчев отново прехвърля мярката и отново е хванат в състояние на алкохолно опиянение, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения. Този път обаче случката се случва в присъствието на трима-четирима свидетели и към 16 часа, малко след като е изпратила Янчев да си ходи, Славка Каменова сяда и пише докладна до ВСС за неговото уволнение...
В сряда (27 септември), пред членовете на Висшия съдебен съвет, председателят на бюджетната комисия Андрей Икономов потвърди всичко, написано от Славка Каменова в докладната. Този човек има проблеми с алкохола. На няколко пъти сме го отстранявали от заседанията на бюджетната комисия, защото идваше пиян. Всеки пък той се заклеваше, че ще се лекува, но явно нищо не е предприел, заяви в прав текст Андрей Икономов.
Най-изненадващо председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров пръв скочи и защити (по безпримерен начин, между другото) нарочения за уволнение веселяк Янко Янчев.
През лятото подадох сигнал в прокуратурата за нарушения, извършени от администрацията на ВСС - и най-вече от дирекция Инвестиционна политика - при разпределянето на капиталовите разходи между съдилищата. В тази връзка на 8 септември поисках от Янчев и неговата дирекция Бюджет и финанси да ми направят справка за капиталовите разходи, отпуснати на всички съдилища през 2005 г. и 2006 година - заяви Иван Григоров. - Получих един перфектно изготвен документ, който предадох на държавното обвинение. А предложението ми е да не уволняваме на този етап Янко Янчев, защото той може да се окаже ключов свидетел по проверката, образувана за нарушенията в администрацията на ВСС. Ако го уволним, просто ще се лишим от неговите показания, уточни още председателят на ВКС.
За да спази процедурата, главният прокурор Борис Велчев предложи Висшият съдебен съвет, преди да реши съдбата на Янко Янчев, да го изслуша на някое от следващите заседания. Тази негова идея обаче срещна твърдия отпор на заместник-председателя на ВКС Румен Ненков, който заяви: Човекът (т.е. Янчев - бел. ред.) е много добър специалист по въпросите, свързани с изготвянето на бюджета на съдебната власт, и затова ВСС трябва да му наложи наказание Последно предупреждение преди уволнение. А не да се лишават от услугите му...
Докато останалите членове на Висшия съдебен съвет се люшкаха между професионален дълг и делничните житейски изкушения, правосъдният министър Георги Петканов се намеси в спора и го реши в името на... процедурата. Най-напред ВСС изслушва директора на дирекция Бюджет и финанси Янко Янчев и узнава истинските причини, поради които той ходи пиян на работа. А след това - в обозримо бъдеще - кадровиците на Темида решават какво точно да сторят със системния нарушител - уволняват ли го или просто го наказват за последен път.
Оставени без полезен ход, останалите членове на ВСС решиха, че ще изслушат Янко Янчев на 11 октомври, след което се разотидоха, за да празнуват приемането на България в Европейския съюз. При това - с едро скроени усмивки по лицата...

В небесата
Към края на заседанието на ВСС в сряда (27 септември) главният прокурор Борис Велчев изненада колегите си с предложението ръководителят на Софийската градска прокуратура Вичо Вичев да бъде повишен и да стане апелативен прокурор на София. Този пост бе освободен на 14 септември, когато по неизвестни (все още) причини тогавашният шеф на Софийската апелативна прокуратура Лъчезар Маринов внезапно подаде оставка.
Крайно време е апелативните прокуратури в страната да поемат своите основни задължения и да контролират работата на по-нисшестоящите прокуратури. Доскоро такъв контрол въобще не е извършван и прокурорите само влизаха в съдебни заседания, мотивира предложението си Борис Велчев, без да уточнява защо точно Вичо Вичев би могъл да раздвижи Софийската апелативна прокуратура
Всъщност нежеланието на главния прокурор да изпада в подробности (както се казва на магистратски жаргон) е доста странно, защото само за година и три месеца кариерата на Вичо Вичев претърпя изумително развитие. На 8 юни 2005 г., по предложение на бившия главен прокурор Никола Филчев, ВСС смъкна Вичев с три нива в професионалната йерархия и от обвинител във ВКП го назначи за ръководител на Софийската районна прокуратура. Без при това сегашният посланик на България в Казахстан да си направи труда и смислено да обясни на тогавашните си колеги във Висшия съдебен съвет защо Вичев трябва да оглави най-голямата прокуратура в България.
Около година по-късно - на 10 май 2006-а, ВСС най-изненадващо назначи Вичо Вичев за ръководител на Софийската градска прокуратура. Този път предложението бе дело на Борис Велчев, който - чудно защо ли? - спази традицията и не огласи с какво Вичо Вичев е заслужил да бъде най-достойният кандидат за поста.
Ако Висшият съдебен съвет - след двуседмичен размисъл - назначи Вичо Вичев за шеф на Софийската апелативна прокуратура, пред Борис Велчев ще се отвори нов проблем: кого точно да назначи за ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП)?
Е, в сряда (27 септември) главният прокурор наистина обяви, че наследникът на Вичо Вичев ще бъде определен чрез провеждането на вътрешен конкурс в СГП. За сметка на това обаче Борис Велчев доста недвусмислено обяви и своя фаворит за поста - Роман Василев, когото ВСС (също в сряда) назначи за заместник-ръководител на Софийската градска прокуратура. Пак по внезапно предложение на Борис Велчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във