Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ОСТАВА БЕЗ КЪЩИЧКА

Представете си следната картинка. На китна зелена поляна е опънат голям месал. На него са накацали 25 души - все мастити магистрати. Пред всеки от тях има по една бохчичка с папка документи, бъкличка вода, питка, саламче, сиренце, лучец. Всеки от маститите магистрати бавно замезва и... сетне достолепно дава глас за бъдещето на съдебната система.
Звучи като сцена от роман на Иван Вазов, нали? Всъщност така описаната картинка съвсем скоро може да се окаже действителност и вероятността висшият кадрови орган на Темида да изнесе заседанията си на чист въздух става все по-реална.
В сряда (13 юни), по време на редовната сбирка на Висшия съдебен съвет (ВСС), стана ясно, че Министерският съвет е оставил магистратите без къщичка.
Точката бе докладвана от заместник главния прокурор Христо Манчев. На 12 юни правителството е решило безвъзмездно да прехвърли на Организацията на евреите в България Шалом четвъртия и петия етаж от сградата на ул. Съборна № 9 и съответните идеални части. Както знаете, от 1997 г. Шалом е собственик на сградата, с изключение на двата етажа. А точно там се помещават Висшият съдебен съвет и неговата администрация. Така де факто ние оставаме без сграда и в най-скоро време може да заседаваме на улицата. Заради това правната комисия на ВСС предлага да обжалваме решението на кабинета пред Върховния административен съд (ВАС), каза Манчев.
Според ръководителя на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова решението на Министерския съвет не означава, че ВСС трябва да напусне сградата. Но от друга страна Шалом може да ни наложи да плащаме огромен наем за помещенията, които ползваме. И ние да не сме в състояние да го сторим, допълни Петрова.
Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев заяви, че членовете на съвета трябва да покажат на правителството безпокойството си от факта, че остават без сграда. Той предложи да излязат с обща декларация за опасенията си от евентуалните негативни последици от решението на Министерския съвет върху работата на кадровия орган. Никой от колегите му от ВСС обаче не реагира на идеята му.
Според заместник-шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков съветът първо трябва да изясни как собствеността на сградата се е трансформирала от държавна в частна и чак тогава да вземат решение за обжалване.
Срещу тази идея възрази председателят на ВКС Иван Григоров. Той посочи, че докато се размотават с проверки, ще изтекат всякакви срокове за обжалване. Заради това членовете на съвета единодушно решиха да атакуват министерското решение пред ВАС.
Всъщност теренът под сградата на ул. Съборна №9 е собственост на еврейската организация от десетилетия. През януари 1941 г. е приет Закон за защита на нацията (ЗЗН). Въз основа на нормативния акт по онова време държавата конфискува всички еврейски общински имоти. През март 1945 г. със специална наредба-закон е възстановена одържавената по ЗЗН еврейска обществена и частна собственост.
През следващите 45 години комунистите не посмяват да приемат нито един официален документ за одържавяване на еврейските общински имоти. Въпреки това обаче те принуждават (не е ясно как) Обществена културно-просветна организация на евреите в България (ОКПОЕ) да предостави безвъзмездно на властите почти всичките си общински терени.
През 1990 г. правоприемникът на ОКПОЕ - Организацията на евреите в България Шалом - отправя искане до държавата да върне имотите на българските евреи.
Това става две години по-късно. През ноември 1992 г. правителството на Филип Димитров издава специално постановление за предаване на всички въпросни имоти на Шалом. Така са възстановени почти всички реално съществуващи терени. Изключения правят сградата на ул. Съборна №9 и земята под хотел Рила.
В сряда, докато течаха дебатите за зданието, никой от магистратите не се сети да попита как върви ремонтът на другата сграда, която им бе предоставена преди две години.
В началото на 2005 г. Министерският съвет отпусна за нуждите на ВСС сграда на ул. Екзарх Йосиф до Националния институт на правосъдието. Зданието обаче е в окаяно състояние и се нуждае от цялостен ремонт. Както може да се предположи, пари за това в бюджета за 2005 г. не бяха заложени и сагата продължи.
Докато чакаше средствата, Висшият съдебен съвет трябваше да преговаря с ръководството на Румънската църква, която е в съседство на новата сграда на съвета. Проблемът бе, че за да се отиде до паркинга на зданието, трябва да се мине през двора на църквата. В крайна сметка бе намерено разрешение, а в началото на 2006 г. ремонтът на сградата започна.
Междувременно обаче Народното събрание промени конституцията. Според третата поправка в основния закон министърът на правосъдието управлява имуществото на съдебната власт. След като влезе в сила ремонтът на конституцията, Георги Петканов спря финансовото кранче за всякакви други ремонти и строежи. За реконструкцията на сградата на ул. Екзарх Йосиф не бе отпусната и стотинка и до днес скелетата продължават да стърчат безлюдни. Решение на проблема със сигурност би се намерило, достатъчно е правосъдният министър да прекърши ината си в края на своя мандат и да преговаря с магистратите за сградата им.
В противен случай магистратите ще тръгнат на зелено училище като истински герои на Вазов.
Ралица Петрова

ТПС - 52657
Новата сграда на ВСС на ул. Екзарх Йосиф е в толкова окаяно състояние, че и плъхове не биха живели там.

КАРЕ

АЛКОХОЛЕН КАЗУС
Както винаги, заседанията на Висшия съдебен съвет (ВСС) не минават, без да има някаква закачка или някаква безсмислена точка, която обаче провокира оживени спорове и дискусии.
В сряда (13 юни) нещата не бяха по-различни от друг път. Този път магистратите се развеселиха на писмо, внесено преди няколко седмици от директора на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров. Става дума за учебната база Трендафила, която е на следствието и се намира на Витоша.
Председателят на бюджетната комисия на ВСС Андрей Икономов докладва записката на Александров: Надценката на алкохола в заведението на базата е само 5%, което се е оказало доста привлекателна цена за пияниците от околните населени места. Трябва да вземем мерки и да предотвратим наплива от външни хора, обясни Икономов. Той предложи да се определи 60% надценка върху доставната цена, която да важи за всички клиенти - и магистрати, и външни хора.
Идеята му обаче не се хареса на част от членовете на съвета. Заместник главният прокурор Христо Манчев поиска за магистрати надценката да си остане пет процента, а повишението да бъде само за външни хора. Накрая Манчев се пошегува да се приеме отделна много по-висока надценка - за пияници. Съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Бойка Попова каза, че не става дума за цената, а за това административният ръководител, стопанисващ базата, който трябва да засили контрола за достъпа и да ограничи входа за пияниците. Тъй като членовете на ВСС не стигнаха до общо становище, точката бе отложена за друг път.

Facebook logo
Бъдете с нас и във