Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС освободи следовател Пеевски

Правителството на съдебната власт освободи на заседанието си в четвъртък (4 април) медийния магнат и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски от следователската му длъжност. Това стана по молба на самия Пеевски, който обяви, че се кандидатира за народен представител.


Напускането му, временно или не, става има-няма месец, откакто бе възстановен (отново по негова молба) на следователския пост, след като Народното събрание се разпусна.


Странното привличане между ексдепутата Пеевски и Темида бе разкритикувано от члена на съвета и бивш съдия Калин Калпакчиев. Той постави въпроса дали сегашното освобождаване от поста е временно, тоест - докато Пеевски евентуално е кандидат-депутат и депутат, или окончателно. Кадровикът припомни чл.100 от Изборния кодекс, според който магистратите нямат право да се кандидатират за народни представители като част от политическа партия или коалиция.


Магистратите по дефиниция нямат право да осъществяват политическа дейност. Те могат да бъдат депутати, кметове и общински съветници, но да го правят като независими. Ние дължим отговор от етичната комисия или от съвета по този случай, поясни Калпакчиев. На всичко отгоре мотивите в молбата на Пеевски били за несъвместимост с кандидатурата му за народен представител.


В защита на депутата следовател застана членът на съдебния съвет Ясен Тодоров. Според него Делян Пеевски не подава оставка. Той искал само да напусне длъжността, нямало още регистрация на кандидатдепутатските листи и заради това е подал молбата. Предложението на комисията е коректно и юридически издържано, заяви Тодоров.


Калпакчиев обаче настоя, че смисълът на закона е магистратите, които са деполитизирани по дефиниция, да не се обвързват с политически функции. Ако Пеевски е регистриран като кандидат-депутат, той е в несъвместимост и ние може да считаме молбата му като оставка. След четири години няма да имаме основание за възстановяването му, категоричен бе Калпакчиев.


Според члена на съвета Незабравка Стоева този случай може да бъде казус след време, когато евентуално Пеевски поиска отново да бъде освободен. Така че - засега поне статутът на бившия депутат и вече бивш следовател остана недокрай избистрен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във