Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС отчита прогрес по ключови дела

Докато знаковите процеси продължават да се отлагат по обичайните причини - отсъстващи адвокати и подсъдими, Висшият съдебен съвет (ВСС) взе, че отчете напредък по тяхното движение на заседанието си в четвъртък (9 декември). Анализ на комисията по делата с висок обществен интерес показва, че в периода април - октомври 2010 г. процентът на приключилите със съдебен акт наблюдавани дела се е покачил с 4 пункта в сравнение с предишното шестмесечие - или от 67% е нараснал на 71 процента.
По думите на шефа на комисията Пламен Стоилов - изключение са делата, образувани преди 2009 година. Комисията е разгледала хода на три от делата с висок обществен интерес - срещу Наглите, както и две дела срещу бившия шеф на столичната Топлофикация Валентин Димитров - Вальо Топлото. Той и неговата майка баба Цеца от доста време мотаят процеса срещу тях за пране на пари заради заболявания на възрастната жена. На последното заседание, което беше на 9 ноември, медицинска експертиза установи, че баба Цеца е съвсем здрава за човек на нейната възраст и делото може да продължи.
По време на заседанието бе припомнено, че на 6 декември работна група с участието на експерти е провела съвещание с и.д. председателя на Софийския градски съд (СГС) Величка Цанова за проверка по хода на делото срещу Наглите. В доклад на членовете на ВСС, участвали в проверката, се казва, че съдът е направил всичко необходимо, за да осигури започването на процеса. Един от членовете на ВСС, участвал в проверката - Петър Стоянов, обясни пред своите колеги, че е възхитен от професионализма и перфекционизма на съдията по делото и че причините за отлагането му не са в работата на съда - нещо, което бе заявено още в деня на проверката. (Подробности около скандала по това дело виж на 4 стр.)
Работната група е установила, че по горепосочените дела съдебните състави са направили всичко възможно и необходимо за осигуряване на нормалния ход на процеса. Констатирано е, че освен с висок обществен интерес знаковите дела се характеризират с висока степен на фактическа и правна стойност и със значителен обем. По тях има десетки томове, които трудно се обработват. Отлагането на делата е било по обективни причини, в някои случаи и при форсмажорни обстоятелства като смърт на защитник или заболяване на подсъдим. Когато се е налагало отлагане, следващото заседание се е провеждало в най-кратки срокове, като са насрочвани и резервни дати. Заличавани са свидетели, когато техните показания са нямали съществено значение за изясняване на делото. Когато не се е явявал защитник, е бил назначаван служебен. Най-често спряганите основания за отлагане на тези дела е заетост на защитниците по друго дело. Това показва, че добрите адвокати не са толкова много и не могат да смогнат да обслужат всички клиенти.
Освен че отчете напредък по делата от обществена значимост, на заседанието си в четвъртък ВСС откри и процедура за избор на ръководител на Софийския градски съд. Досегашният председател на съда Георги Колев беше избран за шеф на Върховния административен съд на мястото на Константин Пенчев, който пък стана омбудсман. Кандидатите за тази длъжност ще трябва да подадат необходимите документи до един месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във