Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС отново проверява делото Марио Николов

Комисията за изпълнение на мерките за организацията по делата с особен обществен интерес ще провери за трети път хода на делото срещу бизнесмена Марио Николов, обвинен за източване на средства по програма САПАРД, съобщиха в четвъртък (16 юли) от Висшия съдебен съвет. Проверката ще бъде извършена от членовете на комисията Стойко Стоев и Пенка Маринова.
Досега са правени две проучвания по това дело - през ноември 2008 г. и през март 2009 година. Поредното разследване има за цел да изясни причините за спиране на процеса и какви са предстоящите действия на съда по хода му. Случаят е включен в списъка с дела от особен обществен интерес, наблюдавани от Европейската комисия. Както е известно първото му заседание бе насрочено на 20 октомври 2008 г. и оттогава досега е отлагано 10 пъти. Съдия-докладчик е новоизбраният председател на СГС Георги Колев.
Делата с особен обществен интерес, които ВСС наблюдава, са обособени в два списъка. В списък № 1 са тези, наблюдавани от ЕК, в списък № 2 са делата с висок обществен интерес, определени въз основа на ежеседмичните анализи на публикациите в пресата и според справките, които изпращат административните ръководители на органите на съдебната власт в страната.
Висшите магистрати са отчели, че след извършените проверки и дадени препоръки има ясно изразен напредък в движението на случаите от особен обществен интерес. ВСС напомня, че някои знакови дела вече са приключили със съдебен акт - тези срещу Фидел Беев, Боян Петракиев (Барона), Лино Тонан (с обвинение по данъчни и финансови измами в особено големи размери), Лило Джамбазов от ДФ Земеделие, Асен Друмев от ДФ Земеделие, Тошко Иванов по САПАРД, Станислав Копаров от Държавен резерв, Васил Чичибаба и др.
В списъка на наблюдаваните са включени и всички дела срещу магистрати. След намесата на ВСС и извършени проверки бяха финализирани много от тях - делото срещу заместник районния прокурор в Софийската районна прокуратура Петър Чалъмов; срещу Росен Тодоров, председател на Районния съд в Бяла (с осъдителна присъда); Христо Станчев и Георги Ангелов, следователи от Столична следствена служба; Стефан Стефанов, също следовател от ССлС; Светослав Славов, следовател от Окръжната следствена служба - Стара Загора; Калоян Ангелов - прокурор; Виолина Личева - съдия, и други.
След вземането им на отчет, над 50 дела с особен обществен интерес са приключени. Списъкът с наблюдавани дела се актуализира ежемесечно, информират от ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във