Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС отряза прокурори за награди

Държавното обвинение си изсили, като предложи за поощрение прокурори, работещи по някои от знаковите дела, преди още да са произнесени окончателните присъди по тях. По време на заседанието си в четвъртък (3 май) Висшият съдебен съвет (ВСС) не одобри предложение на главния прокурор Борис Велчев да бъдат наградени обвинители заради осъдителните присъди срещу групата на Наглите. Част от бандитите получиха осъдителни присъди на първа инстанция, но тепърва предстоят още две. Поощрението трябваше да е по една месечна заплата отгоре. Трябваше да го получат прокурорите Бисер Кирилов и Антоанета Близнакова - представители на обвинението в процеса Наглите.


Предложението за Кирилов изглежда, меко казано, странно. Той нашумя миналата година с инициативата си през главата на съда да извърши оглед на къща, където бе държана една от жертвите на групата, и така застраши делото с провал. Съдът извади справки, от които ставаше ясно, че прокурорът е разпоредил един от отвлечените - Румен Гунински, да бъде заведен на оглед в т. нар. къща на ужаситев село Петровене. И това станало в нарушение на всички процесуални закони. След тези събития прокурорът си направи самоотвод от делото. Вероятно това бе и причината председателят на Комисията по предложения и атестиране Георги Шопов да оттегли още в началото предложението за награждаване на Кирилов.


Когато се стигна до гласуване на наградата за Антоанета Близнакова, членът на съвета Радка Петрова показа здрав разум, като предложи и тази точка да бъде оттеглена. Мотивът й бе, че присъдата е произнесена само на първа инстанция и не се знае какви ще са финалните наказания по този процес. Миналия месец Софийският градски съд (СГС) призна половината от Наглите за виновни за отвличанията на 11 души. Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев и Даниел Димитров получиха по 18 години затвор, а Любомир Димитров - 15 години зад решетките. Останалите бяха оправдани за отвличанията, но пък братята Митко и Радослав Лебешковски получиха условни присъди за незаконно притежаване на оръжие.


През февруари миналата година ВСС също отказа да награди неколцина прокурори заради присъдите, постигнати отново на първа инстанция: по делата срещу Александър Томов и Мария Мургина. Градският прокурор Николай Кокинов предложи да получат Служебна благодарност и грамота обвинителите Божидар Джамбазов и Роман Василев (заради деветгодишната присъда срещу Томов) и Маргарита Немска и Нели Златкова - заради 4-годишната им присъда на Мария Мургина. Кадровиците тогава върнаха предложенията на Кокинов с указания да посочи много конкретно за какво иска да бъдат наградени двамата му колеги.


Скандалното в онзи случай бе предложението за поощрение за Роман Василев, който малко преди това бе наказан заради гафа си с ексвоенния министър Николай Цонев. Василев го нарече на всеослушание абсолютен престъпник, въпреки че в онзи момент още нямаше обвинение. С присъщото си чувство за хумор тогава председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев предложи да бъдат награждавани и съдиите, които са постановили присъдите. Николай Кокинов така и не повтори с това предложение, въпреки че един от членовете на съвета му препоръча да го направи, но с повече обосновка.


Няколко месеца след този случай шефът на Съдебния Инспекторат (ИВСС) Ана Караиванова предложи за поощрение трима съдии от Софийския градски съд - Емилия Колева, Андрей Ангелов и Атанас Атанасов. Единствено те не бяха забавили дела и мотиви при проверка, констатира тогава ИВСС. Те пък се отказаха от наградите от солидарност с техни наказани колеги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във