Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ОТРЯЗА СКАНДАЛНИ ПРОКУРОРИ

Висшият съдебен съвет потвърди още веднъж старата приказка, че хората обичат да гледат в паничките на другите. В сряда (26 март) членовете му обсъждаха молбите за пенсиониране на скандалните прокурори Димитър Викентиев и Емил Милев. Повдигнат бе и въпросът защо те не трябва да получат обезщетения за напускане на съдебната система.
На заседанието си в сряда (26 март) ВСС отложи решението за освобождаване от длъжност на замесения в корупционен скандал прокурор от Сливница Емил Милев. Неговият колега прокурорът от Оряхово Димитър Викентиев обаче вече може да се радва на пенсията си, след като молбата му за напускане на съдебната система бе приета. Срещу него се води разследване по обвинения за престъпления против правосъдието, длъжностни престъпления, кражби.
Димитър Викентиев е подал многосмислена молба за напускане, в която посочва и че иска да получи полагащото му се при напускане обезщетение в размер на 20 работни заплати. Срещу него обаче върви наказателно производство, заради което по закон той няма право да вземе парите. Единствената му възможност е да получи оправдателна присъда или срещу него да не бъдат събрани достатъчно доказателства и производството да се прекрати. Преди месец и половина стана ясно, че това е било съвсем реална опасност заради следовател от Националната следствена служба. Заради безхаберието му откритите в дома на Викентиев множество залежали преписки, дела и голяма сума пари в евро и левове останаха нелегитимни и не могат да се използват в съда като доказателства.
Законодателят предвижда още той да подаде шестмесечно предизвествие, за да може през това време да довърши започнатите дела. Викентиев обаче е отстранен от длъжност и така или иначе няма да може да приключи работата си.
По предложение на председателя на ВКС Лазар Груев, ако той бъде оправдан, срещу него може да бъде заведено дисциплинарно производство за уронване на престижа на съдебната власт. Цветанка Табаджова обаче възрази, че наказателните производства в България се точат с години и ако се чака краят на делото срещу Викентиев, ще изтече давностният срок за дисциплинарно производство.
В крайна сметка ВСС реши да приеме молбата му за напускане на съдебните редици с 16 гласа за, 7 против и 1 въздържал се.
Според държавното обвинение Викентиев е действал в комбина с районния прокурор Тома Томов, който е депутат от БСП и в момента е със свален имунитет. Двамата са уреждали прекратяване на дела и досъдебни производства по поръчка.
Съдбата на другия скандален прокурор Емил Милев обаче ще бъде решена по-късно. ВСС прие предложението на председателя на ВАС Константин Пенчев да се разпореди Комисията за борба с корупцията да направи проверка на магистрата. Едва след това членовете на ВСС ще излязат със становище по молбата за пенсиониране.
Притеснения се появиха и около неговото обезщетение. Висшите магистрати се разкахъриха, че ако сега бъде освободен, той ще си вземе парите от заплатите. Милев обаче и без тях явно вече си има достатъчно. Чувала съм за необяснимото му богатство и шеметната му кариера - призна Ана Караиванова. - Такива палати не могат да се построят с такива заплати. Тя сподели негативните си впечатления от него, когато е била адвокат и са работили заедно: Поведението му показва, че търси материална облага.
На Милев вече не се възлагали дела, а и той желае да напусне системата, затова според главния прокурор Борис Велчев няма причина прокурорът да бъде държан на работа. Той заяви също, че няма данни да бъде стартирано наказателно или дисциплинарно производство срещу Милев.
Неговото име нашумя в края на миналата година в момента, когато е давал подкуп на прокурора от ВКП Ангел Дончев. Белязаните 20 000 евро били предназначени за прекратяване на течаща срещу Милев проверка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във