Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС отряза спецпрокурор №1

Висшият съдебен съвет в четвъртък (26 юни) унизи шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов, като не уважи искането на неговия заместник Андрей Андреев да бъде понижен в редови прокурор. Андреев стана известен най-вече като наблюдаващ прокурор в Софийската градска прокуратура на делото за измама с пари от САПАРД срещу Марио Николов и компания. Впоследствие обаче магистратът се премести на работа в спецпрокуратурата.


В предложението си за понижаване на магистрата Светлозар Костов твърди, че той "не разкрива високи професионални качества, както и не разкрива в пълна степен безупречно морално поведение". Но как е стигнал Костов до този извод не става ясно - от дискусията, която се разгоря във ВСС , се разбра, че конкретни факти за негови простъпки не са посочени. Но пък точно тук е мястото да се припомни, че самият Костов се забърка в грозни скандали с колеги и в момента срещу него има дисциплинарно производство за уронване на престижа на съдебната власт.


На всичко отгоре с наказателната акция срещу заместника си Костов явно е успял здраво да разгневи главния прокурор Сотир Цацаров, защото той открито скочи в защита на прокурора Андреев. Оказа се, че в прокуратурата има вътрешна разпоредба, според която всички кадрови предложения минават първо през Цацаров и всъщност той ги внася във ВСС. Костов обаче не спазил процедурата и действал на своя глава. Освен това решението и впечатлението за "неетичността" на Андреев очевидно са си само негови. Защото почти всички прокурори и техническият персонал на спецпрокуратурата са написали писмо до Цацаров в защита на Андреев. Оттам нататък работата беше ясна: едва двама души от ВСС подкрепиха предложението за понижението на Андреев. А какво ще се случи с началника му Костов - вероятно ще видим наесен.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във