Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ОТСЕЧЕ: НОВИ ТОГИ ЗА 4000 МАГИСТРАТИ

Още една от пречките пред служителите на Темида да издават ефективни присъди бе премахната, след като тази седмица ВСС даде зелена улица за въвеждането на нови облекла за магистратите.
Мантиите на българските съдии и прокурори, които те използват от 2002 година, в скоро време ще бъдат захвърлени и заменени с нови - реши ВСС в сряда (28 януари). Как се стигна до смяната?
Както Параграф 22 писа неведнъж, старите облекла на магистратите бяха ушити от плътна материя (микрофибър), която обикновено се използва за изработване на връхни дрехи, подходящи за зимни преходи в планината. При високите летни температури обаче предизвикваха изпотяване, обриви, запаряваха магистратските тела, а нерядко се случваха и припадъци на правници с по-крехко здраве, особено по време на знакови дела.
Поради този температурен дискомфорт магистратите бяха затрупали с оплаквания д-р Ели Йорданова - управител на службата по трудова медицина в Съдебната палата. От две-три години насам и съдии, и прокурори настояват да се осъвремени материалът, от който се изработват тогите, а също и моделът им. Становище по този животрептящ проблем до Висшия съдебен съвет (ВСС) дадоха и лекари.
В резултат на този натиск бе обявена обществена поръчка за изпълнител (съгласно Закона за обществените поръчки). Обявата, освен в Държавен вестник, за първи път бе публикувана и в официалния вестник на ЕС. Изборът на материята и модела за новите магистратски одежди станал след провеждането на нещо като съдебно прет-а-порте. На дефилето пред представители на Съюза на съдиите и Асоциацията на прокурорите са били представени дизайнерските решения на различни модни фирми. След тяхното компетентно становище е избрана и фирмата изпълнител - КАЛЕБО ЕООД гр. София. Управител на дружеството е Елисавета Методиева. Любопитното е, че съдебната власт ще се разголи за взимане на мярка не пред кой да е, а пред Евгения Живкова, която е известен моден дизайнер и собственик на КАЛЕБО.
Цветът на тогите остава вишневочервен - за прокурори, и черен (антрацит) - за съдиите, но моделът е осъвременен с оглед модните тенденции. Допълнителен аксесоар към тогата за съдии е бялата подвижна шал-яка, изработена от полиестерна коприна с чупки. Изработването на облеклата за магистратите ще бъде от естествени материали, които да не причиняват здравословни проблеми и да не създават неудобства на съдиите и прокурорите.
С начина си на изработка - съобразен с БДС, тогата трябва да създава самочувствие у магистрата и да предизвиква уважение и респект към правосъдната система, се казва в прессъобщението на ВСС. Съобщава се още, че цената на една тога ще бъде от порядъка на 160 лева. Униформите ще се заплащат от самите магистрати.
В момента в съдебната система работят около 2400 съдии и 1700 прокурори. По закон те получават на два пъти в годината пари за дрехи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във