Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ПАК ПРЕЗРЯ РЕФОРМАТА

Дребнавите скандали и спорове между членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) станаха вече обичано явление. Магистратите или ще се карат за пари, или за коли, или за по-големи правомощия - все неща, които едва ли интересуват например един прокурор от Районната прокуратура в Малко Търново.
Темите за пари, коли и оръжия неизменно присъстваха и в дневния ред на заседанието на ВСС в сряда (22 ноември). Членовете на съвета сякаш забравиха, че само няколко дни по-рано се проведе Първата национална конференция на магистратите (на 17 и 18 ноември), един от организаторите на която беше именно ВСС. Всеки следовател, прокурор и съдия, присъствал на събитието, е изложил своето мнение за съдебната реформа, за законодателните промени, за проектите за нови нормативни актове, които се отнасят до съдебната власт - все неща, които би трябвало да са важни за европейското бъдеще на страната и на магистратурата.
Но нито един от членовете на ВСС в сряда не повдигна въпроса за резултатите от конференцията, не си каза мнението за форума - доволен ли е, не е ли, какво трябва да се направи още и т.н.
Просто заседанието на ВСС протече по вече познатия еднообразен начин. Отметнаха се няколко кадрови въпроса, няколко за съдебната администрация и, естествено, няколко бюджетни.
Именно на една от тези точки настъпи първото леко раздвижване из редиците на ВСС. Директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров поиска 23 000 лв. за техническо оборудване в следствието. Във връзка с преместването на прокурорското спецзвено в сградата на НСлС трябвало да се инсталират нов софтуер и нова информационна вътрешна мрежа, за да имат обвинителите по-лесен достъп до делата, по които работят. Освен това трябвало да се монтират съоръжения за видеонаблюдение на двора на Националното следствие. Ангел Александров не поясни какво налага слагането на камери, но ВСС изрази единодушната си позиция, че това е много важно и одобри необходимите средства.
Другата точка, която предизвика лек живец сред магистратите, бе свързана не с какво да е, а с оръжейна търговия. Но тук трябва да кажем, че темата не е непозната за ВСС.
На 12 април тази година, по време на поредното заседание на съвета, председателят на бюджетната комисия Андрей Икономов информира колегите си, че из складовете на окръжните следствени служби има много оръжие, буквално забравено след девоенизацията на следователите през януари 1995 година. Освен това от 1 май тази година, с влизането на новия Закон за МВР, сержантите, призовкарите и охраната в това звено също сваляли пагоните и затова трябвало да сдадат служебните пищови и автомати. Тогава ВСС реши да продаде оръжието за 300 000 лв. на военния завод Арсенал в Казанлък.
На заседанието в сряда обаче Андрей Икономов попари надеждите на ВСС, че бюджетът му ще се увеличи с 300 бона. Оказа се, че Арсенал АД е направил оценка на оръжието и не смята да даде за него повече от 214 000 лева. Директорът на НСлС обаче се запъна. Той не иска да се лишава от оръжието си на такава ниска цена, иска повече пари.
За да не се разпалва излишен скандал, членовете на бюджетната комисия към ВСС измислиха друг вариант за справяне с проблема. Те се свързали с фирма Търговия и снабдяване към Министерството на отбраната и им предложили да купят пищовите и автоматите. Но компанията нямала право да участва в оръжейни сделки. Затова предложила да влезе в ролята на консултант и срещу 6000 лв. да намери купувач. Минималната цена, която иска ВСС за арсенала, е 220 000 лева.
Най-голямото оживление сред магистратите обаче настъпи, когато се стигна до закупуването на нови автомобили за нуждите на Висшия съдебен съвет.
Заместник главният прокурор и член на Комисията за определяне на нуждите от закупуване, преразпределение и бракуване на автомобили Митьо Марков информира колегите си, че за нуждите на ВСС трябва да се купят още две коли, всяка за по 36 000 лева. В момента съветът има три автомобила. Новите возила щели да бъдат с климатици, с автоматично отварящи се прозорци и с други екстри. Марка не бе спомената. Андрей Икономов допълни, че в бюджета на съдебната власт има излишъци и спокойно могат да бъдат похарчени няколко хиляди за два новички автомобили.
Това предложение предизвика гнева на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров. Не знам дали някой е прочел мотивите на главния секретар на ВСС към искането за новите коли. Първо, там пише, че е необходим един автомобил, а не два. Написано е още, че в София имало много задръствания и администрацията на съвета не може да разнася навреме кореспонденцията. Е, колко писма на ден праща? Не повече от три. А преписките и пощата на районните съдилища и районните прокуратури е много по-обемиста и редно би било на тях да дадем тези коли, отсече Григоров.
Андрей Икономов не можа да подмине коментара на председателя на ВКС с лека ръка. Г-н Григоров иска да сравним Висшия съдебен съвет със Софийския районен съд (СРС) например. Това е нелогично. Съдът е няколко нива по-ниско от ВСС в йерархията. Защо не сравним ВСС с двете върховни съдилища или с Върховната касационна прокуратура, каза Икономов.
Главният прокурор Борис Велчев даде идеята да се купят автомобилите и ако се окаже, че не се използват достатъчно, да бъдат прехвърлени на районните съдилища или районните прокуратури.
Като видя, че е сам в окопа, Григоров още по-люто възрази: Предлагам едната кола да е за ВСС, а другата за СРС. Върховният касационен съд не си е позволил да внесе предложение за закупуването и на една кола. Нещо да кажете по тоя въпрос? И мобилния телефон си плащам сам, не ми го плаща ВСС.
Все пак магистратите гласуваха да се купят два автомобила, които да се ползват от администрацията на ВСС. След заседанието заместник главният прокурор Митьо Марков заяви, че в мотивите не са изтъкнати доводи от сорта на големи задръствания в София. В мотивите на главния секретар е споменато само, че през последните месеци трафикът в София е натоварен. Но това е несериозно. Другите съображения са по-сериозни. Често делегации на ВСС пътуват в съседни на нас държави, за да участват в конференции и семинари. Там не се ходи със самолети, а с автомобили. Освен това у нас пристигат чужди експерти, които също трябва да бъдат развозвани, обясни Марков. (§22)

КАРЕ
Най-вероятно следващата седмица главният прокурор Борис Велчев ще внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за назначаване на градски прокурор на София.
Както вече е известно, Велчев обяви конкурс за тази длъжност. Всеки евентуален кандидат трябваше до 10 ноември да напише стратегия за развитието на Софийската градска прокуратура (СГП). На 13 ноември бяха обявени имената на желаещите да заемат поста. Това са сегашният и.д. шеф на СГП Николай Кокинов, колегите му от СГП Максим Колев и Тодорка Миндова, заместник районният прокурор на столицата Христо Динев, колегата му от Районна прокуратура - София, Филип Пунов и двама души от провинцията - шефът на Районна прокуратура - Пловдив, Димитър Ангелов и ръководителят на РП - Велико Търново Антоанета Чакърова.
В понеделник (20 ноември) разработките на седемте кандидати бяха публикувани в ИНТЕРНЕТ сайта на прокуратурата. Още от първия поглед върху тях обаче става ясно, че кандидатите са копирали от главния прокурор. От началото на своя мандат Велчев е издал десетки заповеди и указания за подобряване на работата на държавното обвинение - срещи със съда, създаване на спецзвено, компютризиране на цялата система, случайното разпределение на преписките и делата и други.
Всички тези неща са залегнали в стратегиите. Чувството, което обзема читателите, е, че кандидатите са изровили всички вестникарски публикации на темата и са ги вкарали в концепциите си.
Според някои магистрати, най-добрата стратегия предлага районният прокурор на Пловдив. Освен че предлага реални неща, които наистина могат да се направят в СГП, Димитър Ангелов мотивира и всяка своя идея. Единственото, което може да го спъне за поста градски прокурор на София, е, че никога не е работил в СГП и не познава структурата отвътре.
Що се отнася до концепциите на тримата обвинители от СГП, колегите им твърдят, че тази на Максим Колев изпъква най-много. Тъй като той познава прокуратурата, неговите идеи за повишаване на квалификацията на работещите в СГП прокурори и служители, ускореното въвеждане в действие на унифицираната информационна система, начините за справяне с корупцията и т.н.
За останалите концепции - на Пунов, Динев и Чакърова, магистрати твърдят, че няма да издържат теста на Велчев, защото били слаби.
Любопитен е фактът, че Антоанета Чакърова участва с подобна концепция и в конкурса за шеф на Софийската окръжна прокуратура (СОП). За този пост има още трима кандидати - сегашният и.д. ръководител Албена Вутова, колегата й от СОП Борислав Сарафов и заместник апелативният прокурор на София Григор Скелин.
В понеделник техните стратегии са били дадени на Борис Велчев, който тепърва ще се запознава с тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във