Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ПАК СЕ ПРИЦЕЛИ В АДМИНИСТРАЦИЯТА СИ

На първото си заседание от новата 2007 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) отново се захвана със собствената си администрация. Този път магистратите недоволстваха от действията на чиновниците по отношение на договор, сключен между ВСС и държавното предприятие Фонд затворно дело.
По време на редовната си сбирка в сряда (10 януари) ВСС с нищо не подсказа, че има намерение да се занимава и с драматични проблеми. Магистратите спокойно отметнаха около 30-ина кадрови въпроса, избраха съставите на конкурсните комисии за съдии във Върховния касационен съд (ВКС) и прехвърлиха на работа служителите от административните отделения на окръжните съдилища в новите административни съдилища.
И тогава... думата взе председателят на Комисията за борба с корупцията Румен Ненков. Той обяви, че трябваше да докладва за писмо, постъпило във ВСС от Сметната палата и с толкова сериозен глас започна да чете своето изложение, че веднага привлече вниманието на колегите си.
Получих сигнал от държавните одитори за действия на хора, които създават съмнения за корупция. Става дума за подписан договор между Висшия съдебен съвет и предприятието Фонд затворно дело. Както знаете, този договор е подписан доста отдавна. Според документа фондът трябва да изработва акцедентни материали за нуждите на съдебната система. Затворно дело има сключен договор за съвместна дейност с частната фирма МКД-96. През 2004 г. съветът реши всяко звено в съдебната система само да заплаща за услугата, а не както беше дотогава - с разплащанията да се занимава ВСС. В началото на 2005 г. ние отново сключихме договор с фонда за изработка на деловодни документи. Но по незнайни причини до лятото на 2006 г. ВСС е превеждал парите не по сметка на Фонд затворно дело, а по сметка на частната фирма, обясни Румен Ненков.
Той допълни, че в случая е заобиколен Законът за обществените поръчки (ЗОП) и не е ясно на какво основание е избрана фирмата МКД-96, чийто шеф е Михаил Дойчинов. Според Ненков хора от администрацията на ВСС са нарушили договора с Фонд затворно дело, като са превеждали парите по сметки на частната фирма, а не на държавното дружество.
Накрая Румен Ненков предложи главният секретар на ВСС да извърши проверка и да персонализира отговорността на служителите, а останалите членове на съвета го подкрепиха със следното становище: Ако Фонд затворно дело заяви, че договорът му с ВСС е нарушен, съветът ще фалира от гражданските дела, които държавното дружество може да заведе срещу него.
Само като чу думата администрация, председателят на ВКС Иван Григоров подскочи. От няколко месеца той води война срещу чиновниците във ВСС и ги обвинява в извършването на какви ли не нарушения и престъпления.
Това, което току-що бе казано, е много смущаващо. Става дума за нещо много сериозно. Аз предлагам всички материали, с които разполага антикорупционната комисия, да бъдат дадени на Софийската градска прокуратура, която да се заеме със случая, каза Григоров.
Тази идея също бе приета единодушно от магистратите. Те гласуваха, че всички материали трябва да бъдат изпратени на държавното обвинение, което да прецени дали има достатъчно данни за образуване на досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица от администрацията на ВСС.
Всъщност членовете на ВСС отдавна са запознати с този казус, но никога досега те не са защитавали правдата така... спонтанно и единодушно. За първи път темата за договора между Висшия съдебен съвет и Фонд затворно дело бе подхваната от председателя на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова още на 28 юни 2006 година. Тогава тя заяви, че фондът е определил доста високи тарифи за услугите си, докато частниците взимали далеч по-малко за изработването на бланки, призовки, папки и други. А на 26 юли 2006 г. ВСС прекрати договора си с Фонд затворно дело, но... съвсем тихомълком: без да отваря дума за поведението на чиновниците си и без да предявява претенции към държавното дружество и частната фирма.
Нищо не се случи и по-късно, когато в. БАНКЕРЪ пръв описа драмата с фирма МКД-96. В материала, озаглавен Стожери на законността безцеремонно газят правилата (публикуван в бр. 46 от 18 ноември 2006 г.), подробно се описва защо в сметките на Фонд затворно дело редовно влизат много по-малко пари от реалните печалби. Цитирана е и справка за финансовите резултати на фирмата, според която през 2004 г. е извършена съвместна дейност за 1 300 820 лева. Печалбата на Фонд затворно дело обаче е била сведена до незначителните 30 910 лв. чрез раздуване на разходите до... 1 239 000 лева.
Освен това колегите разказаха, че още през 2004 г. Димитър Чапанов (член на Сметната палата) е изпратил писмо до тогавашния министър на правосъдието Антон Станков, в което казва, че в нарушение на Закона за обществените поръчки за цялата 2003 г. от бюджета на съдебната власт са изразходвани 758 597.50 лв. за доставка на акцедентни материали от фирма МКД-96. Подобни писма до правосъдното министерство са изпращали и други колеги на Чапанов, но без никакъв ефект.
Така че е много интересно защо едва на 10 януари 2007 г., половин година след прекратяване на договора с Фонд затворно дело, ВСС най-после реши да провери за какво всъщност става дума? Дали за обикновена далавера на някой от собствените чиновници, или пък за доходоносна врътка между държавното дружество и частната фирма МКД-96.

Facebook logo
Бъдете с нас и във