Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС подхвана Марио Николов

Мине не мине, и Висшият съдебен съвет (ВСС) току подхване някой от процесите, които в дневния му ред фигурират като дела с висок обществен интерес. От миналата година към съвета е сформирана дори специална комисия по въпросните дела, която периодично отчита своята дейност. Досега са правени проверки на делото Борилски, на Маргините, на Николай Методиев-Пилето и др. На два пъти беше проверявано и делото срещу футболния деец Ивайло Дражев. Преди 13 години той предизвика катастрофа, при която уби човек, а процесът срещу него дори още не е започнал. Докато съдът се натутка, бургазлията насмалко да стане евродепутат...
Във всички тези и в други подобни случаи, които бяха проверявани от ВСС заради многобройните отлагания, така и не бяха констатирани почти никакви нарушения на магистратите по време на съдебния процес. Дори в случая с Дражев, където бяха изброени над 50 отлагания на процеса. Единственото наказание досега за необоснована отсрочка бе наложено на съдия по делото за контрабанда срещу Пилето, и то бе... обръщане на внимание.
На заседанието на съвета в четвъртък (28 януари) дойде ред и на най-нашумелия (особено в Европа) процес - срещу прословутия Марио Николов и неговата група. До момента той е обвиняем за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД и за пране на пари. По първото дело обвиняеми са още съпругата му Мариана Николова и други седем души. По делото за пране на около 14 млн. лв., придобити по САПАРД, освен Николов и компания обвиняем е и бизнесменът Людмил Стойков.
Според изнесената пред ВСС статистика това дело е било отложено общо 14 пъти. За десет от тях причина са били подсъдимите или техните защитници - до болка позната картина от всекидневието на съдебната ни система.
По-интересно обаче е друго. Проверката е установила също, че Марио Николов се опитвал да влияе върху чуждестранен свидетел по процеса. Това бил швейцарски гражданин на име Корнел Хьогер. Той съобщил на швейцарските власти, а те - на нашето МВР, че бизнесменът му се е обаждал с предложение да не свидетелства срещу него.
От държавното обвинение дадоха разнопосочна информация по случая. Първоначално прокурорът Андрей Адреев (който е наблюдаващ по делото за източването на САПАРД) заяви, че срещу подсъдимия вече е образувано дело за натиск върху свидетел. Впоследствие от Софийската районна прокуратура (СРП) разясниха, че досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител, защото все още не е сигурно дали е звънял Николов, или някой друг се е представил с неговото име.
В крайна сметка, според констатацията на Комисията по знаковите дела, в случая с Марио Николов има: неоправдано забавяне в съдебната фаза. Въпреки това проверяващите кой знае защо не намират нито един виновен за това. Според ВСС съдебният състав е действал адекватно, насрочвал е заседанията в срок, а всички страни в процеса са действали в рамките на закона. Не стана ясно дали и нередовните болничните листове, открити при проверката, се побират в рамките на закона? В крайна сметка единственото, което се препоръчва в конкретния случай, е по-стриктна проверка на болничните листове.
След многобройните критики - у нас и в чужбина, за недостатъците на системата за атестиране на магистрати, ВСС взе едно много кардинално решение. Взе, че раздели на две части Комисията по предложения и атестиране. Шефът на правната комисия Божидар Сукнаров предложи броят на членовете на атестационната комисия да се увеличи от седем на десет души. Петима от тях ще бъдат съдии, а другите петима - прокурори и следователи. Решено бе също кадровата дейност да бъде строго профилирана - съдиите ще предлагат за назначаване съдии, прокурорите и следователите ще номинират само свои колеги от обвинението и от следствените отдели. Освен това кадровият орган даде указания на шефовете на магистратури да подплатят със солидни мотиви всяко предложение за ръководители в системата. Началниците по места ще трябва да изпишат тонове мастило кого поддържат и защо, а когато кандидатът за даден пост е от друг съдебен район, ще трябват атестации от сегашния му и от бъдещия му началник. Изобщо - нема лабаво! Само да не е наблизо някой Красьо, че всичките инструкции ще станат на пух и прах...
Прокурорът от Софийската градска прокуратура Калоян Ангелов ще бъде възстановен на работа, реши още кадровият орган. Преди две седмици Ангелов подаде молба да бъде възстановен на длъжността си, от която бе отстранен на 24 октомври 2007 година. Висшите магистрати го отстраниха от поста, тъй като срещу него започна наказателно производство. На 14 април 2009 г. Софийският градски съд (СГС) обаче го оправда и по двете повдигнати обвинения. Калоян Ангелов беше подведен под отговорност за това, че от 28 януари до 28 февруари 2005 г. като наблюдаващ прокурор е пропуснал да изпълни служебните си задължения с цел да избегне наказателно производство срещу бившата митничарка от летище София Ваня Панагонова и не е внесъл в едномесечен срок обвинителен акт. Второто обвинение срещу него е за пропуснато изпълнение на служебни задължения в периода от 1 март 2005 до 15 ноември 2006 година. Твърдеше се, че Ангелов е забавил внасянето на обвинителен акт срещу бивш митничар от софийското летище с цел избягване на наказателна отговорност. Петнайсет от членовете на съвета гласуваха за той да бъде възстановен на длъжността си, а двама се въздържаха. Сега нищо чудно прокурорът да тръгне да си търси правата в съда в Страсбург.

Facebook logo
Бъдете с нас и във