Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС погали със забележка Кокинов

Случайното разпределение на делата в съдебната система у нас очевидно не се смята за толкова важно, колкото смятат в Европейската комисия. Иначе нямаше да се гледа така през пръсти на магистратите, които нарушават този принцип. Поредното доказателство за това е символичното наказание - забележка, което Висшият съдебен съвет (ВСС) наложи на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Наказанието, ако може да бъде наречено така, се налага за нарушение на лотарийния принцип при разпределение на дело, свързано с престъпления на енергийната мафия. Решението е било взето единодушно на заседание на ВСС съвета в четвъртък (27 юни).


Предложението внесе главният прокурор Сотир Цацаров, а поводът беше нарушаването на принципа за случаен подбор при назначаването на прокурор по дело срещу бивши директори на Националната електрическа компания за продажба на ток на посредници. Сигналът подаде неотдавна лидерът на РЗС Яне Янев. Бившият градски прокурор се оправда, че е назначил с резолюция прокурора по процеса Георги Тафров с благословията на Върховната касационна прокуратура (ВКП). Но и до ден днешен не се намериха подобни инструкции. Това не е единственото провинение, за което кадровиците на Темида разследват Николай Кокинов.


Очаква се следващата седмица дисциплинарен състав да изготви предложението си по второто и по-скандално производство срещу бившия началник. Става дума за скандала с незаконните подслушвания в дома на Бойко Борисов в Банкя. Шокиращите записи изтекоха в медиите в края на април. Дисциплинарното производство е за уронване на престижа на съдебната власт. Според петимата вносители от ВСС Кокинов е нарушил Етичния кодекс на магистратите, като е ходатайствал пред експремиера за по-висок пост в прокуратурата. В разпространения в интернет запис от срещата ясно се чува как Кокинов изявява желание да станеапелативен прокурор на София. Освен това по време на разговора магистратът изнася данни от разследването срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов, както и по доклада от проверката на прокуратурата за незаконно подслушване в МВР. По време на разговора Кокинов, Борисов и Найденов обсъждат и сексуалната ориентация на двама от заместник градските прокурори, както и случващото се в прокуратурата след избора на Сотир Цацаров за наследник на Борис Велчев. Веднага след избухването на скандала Николай Кокинов подаде оставка като административен ръководител на градската прокуратура и като магистрат, но ВСС гласува само първата му оставка.


Миналата седмица бившият градски прокурор не се яви да обясни своето поведение и дисциплинарния състав на ВСС обяви, че е приключил случая и в близките дни ще огласи решението си по този казус.


nbsp;


Софтуерът Law Choice, който се използва за случайното разпределение на делата в 90% от съдилищата в България, позволява манипулация при избора на съдията, който ще гледа делото. Това са основните констатации в доклада на работната група, която провери Върховният административен съд миналия месец.


Докладът е изготвен от работната група с експерти на ВСС, представители на НПО и независим ИТ експерт.Според заключенията едно и също дело може да бъде разпределено от софтуера няколко пъти и да се определят различни съдии докладчици. Отделно от това е възможно да се манипулира натоварването на отделните съдии в посока делото да се падне при най-ненатоварения, без това да оставя следи.Възможно е от друга инсталация на програмата да се разпечатва протокол за случайното разпределение с правилния съдия.
Facebook logo
Бъдете с нас и във