Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ПРЕД ТЕЖКА ДИЛЕМА ЗА СЪДБАТА НА АЛЕКСАНДРОВ

Бившият директор на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров отново стана медиен герой. Този път поводът не е поредният скандал, в който се е замесил, а желанието му да си смени местоработата.
Във вторник (19 януари) се разбра, че Александров е подал документи във Висшия съдебен съвет (ВСС) за участие в конкурса по атестиране. Той иска да се премести на работа във Върховната касационна прокуратура (ВКП) като обвинител. Този негов мерак бе определен от някои магистрати като голяма наглост.
В сряда (20 януари), преди заседанието на ВСС, главният прокурор Борис Велчев заяви, че няма нищо против кандидатурата на Александров, който би могъл да бъде полезен за държавното обвинение. Велчев допълни още, че най-вероятно един от мотивите на Александров е, че на един бивш директор му е много по-трудно да си намери точно място в институцията, която доскоро е оглавявал.
Но дали бившият директор на НСлС ще стане част от прокуратурата ще реши окончателно Висшият съдебен съвет. По думите на Велчев именно ВСС бил органът, който щял да прецени моралните качества на Александров.
Иначе скандалът, който отнесе главата на ексшефа на следствието, избухна през април миналата година, но все още държи влага. На 25 април 2007 г. Александров, в качеството си на директор на НСлС, внесе във ВСС предложение за дисциплинарното уволнение на следователката Татяна Шарланджиева. Мотивът бе, че тя е предоставяла информация за хода на разследването по аферата Топлофикация на заподозрения бизнесмен Красимир Георгиев. Няколко дни по-късно от свидетел той стана обвиняем - срещу него са повдигнати две обвинения за пране на пари.
Ден след като Александров поиска уволнението на Шарланджиева, тя събра медиите и заяви, че директорът на НСлС я принуждавал чрез приятелката си - заместник-министъра на икономиката Корнелия Нинова, да се изнасят документи от Булгартабак. Те уличавали шефа на холдинга Христо Лачев, че настоявал Нинова, като член на междуведомствения съвет за Държавния резерв, да подкрепя деблокирането на определени количества стоки от резерва и искал Комисията по хазарта да даде лиценз на определена фирма за машини за хазартни игри. Не на последно място той се намесвал в разследването на Топлофикация, твърдеше Шарланджиева.
След изнасянето на тези данни се разрази истинската буря. Христо Лачев обяви, че Ангел Александров му искал 150 000 лева. Освен това шефът на холдинга допълни, че заместник-министърът на бедствията и авариите Делян Пеевски се опитвал да лансира пред него определени рекламни фирми, които да сключат договори с Булгартабак.
Александров от своя страна пък намеси името на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, като каза, че именно той стои зад нападките срещу него. Стигна се дотам, че директорът на НСлС нарече министъра собственик на държавата.
Овчаров от своя страна заяви: Ангел Александров има користни цели, иска да спечели пари. Очевидно някой му е създал илюзията, че Булгартабак има много пари и той трябва да ги прибере.
Стигна се дотам, че премиерът Сергей Станишев уволни Пеевски и Нинова. Дни по-късно и Овчаров подаде оставка.
Ангел Александров също напусна. На 11 юли 2007 г. Висшият съдебен съвет го освободи от шефския пост, но той остана на работа в следствието.
Прокуратурата също скочи с двата крака в скандала - седмица след неговото избухване - на 2 май 2007 година,. бе образувана проверка, която да провери изнесените факти.
Същевременно Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство срещу Шарланджиева и Нинова по чл. 288 от Наказателния кодекс - престъпление срещу правосъдието.
Резултатите от проверката на скандала бяха оповестени на 30 май 2007 година. На базата на тях срещу Делян Пеевски се образува досъдебно производство за престъпление по служба (чл.282 от НК), а Александров и Овчаров трябваше да бъдат проверени за намеса в разследването на Топлофикация в рамките на делото срещу Нинова и Шарланджиева. За всички останали твърдения нямало никакви доказателства. Вече над осем месеца СГП проверява Александров и Овчаров. Междувременно Пеевски бе реабилитиран и възстановен на длъжност във ведомството на Емел Етем.
В сряда главният прокурор Борис Велчев заяви, че нещата ще се изяснят до месец. Но дотогава има вероятност Висшият съдебен съвет вече да се е произнесъл по молбата на бившия шеф на НСлС да бъде прехвърлен на работа във ВКП.
Това означава, че преди ВСС да пристъпи към гласуване, трябва да се замисли над няколко въпроса:
- морално ли е човек, срещу когото има проверка за неправомерни действия по време на разследване, да стане висш прокурор;
- ако Александров стане прокурор във ВКП дали няма това да породи съмнения за евентуална негова намеса в проверката срещу него;
- каква е гаранцията, че той няма да предизвика същите съмнения за намеса когато работи във ВКП;
- не трябва ли да се спази стриктно Закона за съдебната власт, в който се казва, че всеки магистрат трябва да притежава необходимите нравствени и професионални качества, съответстващи на правилата за професионална етика за съдиите, прокурорите и следователите.
И накрая Висшият съдебен съвет не трябва да забравя най-важното - клетвата, която полагат прокурорите и следователите при встъпването си в длъжност и която трябва да спазват през целия си професионален път.
А тя гласи: Заклевам се в името на народа да прилагам точно конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя служебната тайна, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона...
Ралица Петрова

Facebook logo
Бъдете с нас и във