Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ПРЕДПОЧЕТЕ ПАРИТЕ ПРЕД РЕНОМЕТО

Висшият съдебен съвет (ВСС) не изневери на себе си. Отново остана глух, ням и сляп за поредния скандал в магистратските редици, този път около т.нар. корумпирани държавни обвинители - заместник апелативния прокурор на София Николай Ганчев и прокурора от Русенската окръжна прокуратура Люлин Матев (всичко за скандала на стр. 4).
На редовното си заседание в сряда (12 юли) нито един от членовете на ВСС не се осмели да повдигне въпроса Как да се помогне на главния прокурор, за да изчисти редиците на обвинението и от най-малкото съмнение за корупция?.
Или - Защо ВСС да не поиска оставките на двамата прокурори? Най-малкото защото накърняват престижа на съдебната власт и то в такъв ключов момент - точно два месеца преди да излезе докладът на Европейската комисия за членството на страната ни.
Хроникьорите, които редовно следят работата на съвета, всъщност не останаха изненадани от поведението на висшите магистрати. Наистина Борис Велчев не беше на заседанието и не можа сам да постави въпроса за обсъждане (той бе на едноседмична официална визита в САЩ). Но все пак журналистите се запитаха докога висшият кадрови орган ще си крие главата в пясъка. После сами си отговориха: Сигурно, докато не разпуснат този състав на ВСС.
И вместо да постъпи мъжки в такъв момент, ВСС (съвсем удобно) предприе по-мека тактика. Заяви на всеослушание, че Сметната палата е похвалила висшия съдебен клир за финансовата му дейност през изминалата година.
В понеделник (10 юли) в бюджетната комисия на съвета е постъпил доклад на държавните одитори. В него има само две малки забележки към тях. Иначе документът завършвал с думите, че не са открити никакви сериозни нарушения.
След като председателят на бюджетната комисия Андрей Икономов докладва изводите, по лицата на колегите му се разляха усмивки. Всички останаха доволни, че няма какво да коментират и че добре са си свършили работата.
Едната забележка е за сключен договор между ВСС и затворите в страната. Според сделката пандизчии изработват за него всякакви хартиени потреби - бланки, папки и други. В замяна съветът плаща на затворите.
Според одиторите обаче този договор излизал много скъп на ВСС. Те препоръчват чрез обществена поръчка да се избере друга фирма, която да изработва необходимите предмети по-евтино. Говорителят на ВСС Радка Петрова не можа да посочи по колко харчи съветът, за да може да пише например.
Другата забележка е по отношение на ремонта на Съдебната палата в София. Финансистите на Сметната палата са установили, че средствата за реконструкцията на сградата са отчетени като инфраструктурни обекти. Но грешката не била на ВСС, а на Върховния касационен съд (ВКС).
Председателят на ВКС Иван Григоров не беше в залата, когато Андрей Икономов прочете забележката. И никой от останалите членове на ВСС не взе отношение по въпроса.
Освен одита магистратите обсъдиха и още един финансов въпрос. ВСС е получил постановление на Министерския съвет от 26 юни тази година, според което на съдебната власт й се отпускат 13 млн. лв. от държавния бюджет. Голяма част от тях - общо 11 740 000 лв., са за изграждането на 28 административни съдилища в страната, каквото е изискването в новия Административнопроцесуален кодекс (АПК). Те са предназначени за заплати на съдии и служители, за здравни и осигурителни вноски, за облекла, издръжка и ремонт на сградите, за закупуване на техника и други разходи.
Останалите 1 260 000 лв. са предназначени за заплащане на обезщетения на служители в следствените служби, които се девоенизират заради влезлия в сила на 1 май тази година нов Закон за МВР. Според директора на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров въпросната сума ще се разпредели между шофьори, призовкари и... фотографи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във