Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС ПРИНУДЕН ДА СЕ ПРАВИ НА СВЕТАТА ИНКВИЗИЦИЯ

ОСВЕН С ТЪРГОВЦИТЕ В ХРАМА НА ТЕМИДА ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ (ВСС) СЕ ВИДЯ ПРИНУДЕН ДА ПОВЕДЕ БОРБА И С МАГИСТРАТИТЕ, ОБЛАДАНИ ОТ СВРЪХЕСТЕСТВЕНОТО

Пълна илюзия е, че първите две грижи на нашите магистрати са да познават перфектно наказателните закони и да изглеждат достолепно в очите на хората. Открай време в българската съдебна система работят толкова странни субекти, че от време на време храмовете на Темида заприличват на своеобразни клубове по интереси, в които си дават среща най-различни природни дарования и култивирани таланти.
Певци и инструменталисти, поети и прозаици, самобитни изобретатели и професионални конструктори, търговци на едро и лозаро-винари, вещи градинари и изкусни последователи на икебана - какви ли не хора всяка сутрин влизат в следствените служби, съдилищата и прокуратурите, за да се превъплатят в строги и неподкупни орли на правосъдието. В интерес на истината, повечето от тях успяват в работното си време да потиснат страстите и увлеченията си, но за други укротяването на вътрешния огън се оказва невъзможно.
Преди две седмици например на Висшия съдебен съвет му се наложи да разгледа професионалното поведение на столичен бракоразводен съдия, който отдавна е известен сред колегите си в Софийския районен съд (СРС) като притежател на паранормални способности. Поне от няколко години из коридорите и фоайетата на СРС се шушука, че човекът изобщо не е в състояние да овладее свръхестественото в себе си и периодично урежда по-симпатичните си пациентки с безплатни терапевтични сеанси.
Две от жените обаче не издържали и пуснали срещу магистрата екстрасенс жалби, адресирани до председателя на Софийския районен съд Иван Колев и до Съюза на съдиите в България. Шефът на СРС придвижил жалбата до Висшия съдебен съвет с предложението съдията да бъде наказан дисциплинарно. След обстойно проучване на случая, на 28 септември, ВСС наложи на магистрата със свръхестествените заложби дисциплинарното наказание порицание и огласи мотивите за решението си в... рамките на ведомственото благоприличие.
Според двете жени, малко преди бракоразводните им дела, магистратът ги е поканил в кабинета си, заключил е вратата и е започнал да ги убеждава колко полезно за тях ще е да им отвори чакрите (виж карето). За нейно щастие едната жена успяла на бърза ръка да се измъкне от работната площадка на магистрата екстрасенс. Другата пациентка на съдията обаче нямала този късмет, защото служителят на Темида застанал пред нея, обещал да й предскаже бъдещето и да й посочи всички скрити болести, след което започнал да прави кръгови движения с ръце.
В момента Висшият съдебен съвет не може да задължи магистратите периодично да минават на задължителни прегледи при психиатър. В бъдеще обаче нищо не пречи да се помисли по този въпрос, защото за никого не е тайна, че работата в съда изхабява човек също толкова бързо, колкото и работата на полицаите. И не е логично служителите на МВР периодично да минават през психотестове, а от психичното състояние на съдиите, следователите и прокурорите да не се интересува никой, споделиха по-късно за Параграф 22 юристи, които не пожелаха имената им да бъдат цитирани.
Жалко, че тези хора се оказаха толкова притеснителни. Днес те вече щяха да бъдат признати за пионери в психо-реформата на съдебната система, защото само две седмици след чакра-дебата във Висшия съдебен съвет кадровиците на Темида трябваше да разгледат и едно предложение за дисциплинарно наказание, свързано с ордотоксалното християнство.
Иначе казано, на последното си заседание в сряда (12 октомври) ВСС уволни дисциплинарно варненски следовател, който напоследък предпочитал да отдава тялото и душата си на Христос вместо професионалните си познания на Темида.
Кога и при какви обстоятелства следователят намерил новото си призвание не е известно. През 2002 г. той станал студент по теология в Шуменския университет, за година и осем месеца (от 20 ноември 2002 г. до 15 май 2004 г.) взел 15 изпита и започнал да работи... на три места: от понеделник до петък - във Варненското окръжно следствие, а всяка неделя в два варненски храма - Свето Успение Богородично и Света Параскева, където помагал на свещениците по време на литургия и отработвал по няколко часа като библиотекар.
По време на дисциплинарното производство срещу магистрата е установено, че от няколко години той изобщо не е оправдавал заплатата си като следовател. Обичайно не приключва делата си в срок, но и не иска от прокуратурата удължаване на разследването. В повечето случаи следователите непрекъснато искат удължаване на процесуалните срокове, а наблюдаващите прокурори непрекъснато им угаждат. В случая обаче била предприета друга тактика: следователят изпращал дадено дело на прокуратурата с мнение за прекратяване, а обвинението му го връщало за доразследване с конкретни указания. Магистратът обаче не изпълнявал тези указания, а пак изпращал делото с мнение за прекратяване. След четвъртото или петото връщане на делото той просто зарязвал преписката и захващал нова.
В крайна сметка случаят му стигнал до Висшия съдебен съвет. Образуван бе дисциплинарен състав, който да провери историята. Пред магистратите следователят се оправдал, че бил много натоварен и не смогвал с делата. Когато кадровиците на Темида обаче надникнали в светая светих на следователя теолог, останали като гръмнати: кабинетът му приличал на домашен параклис, а стените не се виждали от икони, религиозни пана, кръстове, надписи на иврит и цитати от Библията.
В сряда (12 октомври) по обед Висшият съдебен съвет уволни следователя-теолог, но не защото всяка неделя облича черното расо, а защото през останалите дни не върши за пет пари работа. А следобед кадровиците на Темида се стегнаха за нова схватка на небесния фронт - откъм Върховния административен съд долетя вестта, че съдията екстрасенс е обжалвал наказанието си и във ВАС е образувано дело по този повод.

Наръчник за непросветените

ЧАКРИТЕ - ВРАТИТЕ НА ЖИВОТА

Представата за чакрите - енергийните центрове на човека, е дошла при нас от Изтока. В буквален превод чакра означава колело. Всяка чакра е свързана с определена анатомична област в човешкото тяло и затова при увреждане на чакрите се разболяват и съответните органи.
Основните чакри са седем:
Първа чакра (Маладхара) - червен цвят. Свързана е с надбъбречни жлези и опорно-двигателна система. Разположена е в основата на гръбначния стълб, мантра ЛАМ.
Втора чакра (Свадхищхана) - оранжев цвят. Свързана е с половите жлези, отделителната и половата система. Разположена е на окoло два пръста над срамната кост (под пъпа), мантра ВАМ.
Трета чакра (Манипура) - жълт цвят. Свързана е с панкреаса и храносмилателната система. Разположена е в областта на слънчевия сплит, мантра РАМ.
Четвърта чакра (Анахата) - зелен цвят. Свързана е с тимуса и сърдечно-съдовата система. Разположена е по средата на гръдната кост, мантра ЯМ.
Пета чакра (Вишутха) - светлосин цвят. Свързана е с щитовидната жлеза и дихателната система. Разположена в ключичната ямка, мантра ХАМ.
Шеста чакра (Аджна) - тъмносин цвят. Свързана е с епифизата, централната и периферната нервна система, очите и ушите. Разположена е по средата на челото, малко над точката, където се сключват веждите. Това е знаменитото трето око, мантра ОМ.
Седма чакра (Сахасрара) - виолетов цвят, свързана е с хипофизата. Тази чакра няма физическа проекция върху тялото. Има форма на конус, намира се в областта на фонтанелата, мантра АУМ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във