Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ВСС СЕ ГОТВИ ЗА ФИНАНСОВА БИТКА

Стара японска поговорка гласи: Боговете се смеят само когато хората ги молят за пари.
В днешно време и в България тази поговорка спокойно би могла да звучи по следния начин: Министерството на финансите се смее само когато съдебната власт го моли за пари.
Побългаряването на древната японска мъдрост не е случайно. Тя отразява родната ни действителност. В края на всяка година Висшият съдебен съвет (ВСС) иска определен бюджет за следващите 12 месеца, а финансовото ведомство го орязва наполовина още преди да бъде внесен за обсъждане в парламента.
Във вторник (10 октомври) представители на ВСС, начело с шефа на бюджетната комисия Андрей Икономов, са се срещнали със заместник финансовия министър Кирил Ананиев. Целта е била една-единствена - ВСС иска за следващата година 526 млн. лв. бюджет и е трябвало да го защити пред хората на Пламен Орешарски. Но вместо да се стигне до някакво споразумение, се е получило горе-долу като в приказката Едно си баба знае, едно си баба бае. Представителите на съвета са отстоявали своя проект за бюджет на съдебната власт, а Кирил Ананиев си е държал на своето - за съдебната власт финансовото ведомство е предвидило... 314 млн. лева.
Резултатите от срещата, ако въобще може да се говори за такива, бяха докладвани на членовете на ВСС от Андрей Икономов в сряда (11 октомври) по време на редовното заседание. Икономов завърши с думите: Не ни остава нищо друго, освен да чакаме и да видим как ще се развият нещата. Няма нужда да ви разказвам приказката за македонските бунтари.
Запитан след заседанието какво има предвид, Андрей Икономов обясни, че съдебната власт няма да се даде лесно и ще се готви за битка.
Висшите магистрати явно не са и очаквали по-различен развой на събитията около парите и тактично си замълчаха. Защото можеха да употребят много по-тежки слова.
Другата новина от заседанието на ВСС в сряда е свързана със Сливенския окръжен съд. Оказа се, че преди три години тогавашният председател на съда Иван Димов е сключил изключително неизгодна за съдебната власт сделка с банка, с което е ощетен бюджетът на Темида.
През юни 2003 г. съдът обявява конкурс за обслужваща банка и за предоставяне на помещение за неин офис в сградата. Кандидатстват две финансови институции - БИОХИМ и тогавашната Росексимбанк АД (днес ДЗИ Банк). Първата предлага да плаща 600 лв. месечен наем за стаята и да купи безвъзмездно за съда техника за 20 000 лева. Втората банка предлага да плаща 650 лв. наем (без ДДС) и да подари техника до 30 000 лева.
Тъй като предлаганите от Росексимбанк условия са по-добри, тя печели конкурса. На 1 декември 2003 г. се сключва договор между съда и банката. Но условията в документа въобще не отговорят на първоначалната оферта. Двете институции се споразумяват вместо наема банката да купи офис оборудване за съда.
Така до февруари тази година Росексимбанк е подарила на Храма на Темида един компютър, два климатика, телефонни апарати и телефонна централа Панасоник на стойност 10 000 лв. - всичко за около 16 500 лева.
Миналата година ревизори от ВСС са извършили проверка в Сливенския окръжен съд и са констатирали, че вместо съдът в Сливен да получи и техника, и пари от наем, е получил само първото. Ревизорите са дали препоръки на председателя на съда как да отстрани нередностите.
През март тази година одитори от ВСС отишли в Сливен, за да проверят дали препоръките са изпълнени. Но вместо да им се отговори на поставените въпроси, новият вече председател на съда Мартин Сандулов им заявил, че всичко е наред, че съдът е получил техника вместо пари и се сбогувал с одиторите.
Хората обаче написали писмо до ВСС, че в Сливенския окръжен съд нищо не се е променило. Към твърденията си те приложили и доказателства. Междувременно Сандулов научил за констатациите в одитния доклад и пратил гневно писмо до съвета, в което обвинява проверяващите в разпространението на клевети и инсинуации, използвал и обидни квалификации спрямо тях.
След като изслуша доклада за случващото се в Сливен, ВСС реши да сезира Агенцията за държавен финансов контрол, която сама да извърши одит на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във